Društvo i ekonomija

Direktno.rs

25. 03. 2020. 20:34 0

Demokratija i sloboda medija u Srbiji na dnu

Prema liberalno – demokratskom indeksu i slobodi medija u izveštaju koji je pre nekoliko dana objavio nezavisni istraživački institut iz Geteborga o stanju demokratije u svetu V-Dem institut (Varieties of Democracy), na rang listi država Srbija se našla u donjoj polovini.

Kada je u pitanju demokratija, sloboda, sloboda medija, tipovi režima i slično - Srbija beleži konstantan pad. Posle izveštaja Freedom House za 2018. godinu koji nas je svrstao u delimično slobodne zemlje, usledio je ovaj na kojem se jasno vidi u grafikonu da smo svrstani među zemlje koje su imale značajne promene u pogledu demokratskih tendencija u poslednjih 10 godina.

Tako se Srbija našla od 10 zemalja u svetu u kojima je u prethodnih deset godina najviše pao liberalno – demokratski indeks (LDI) koji se meri na skali od 0 do 1, na četvrtom mestu u svetu, i to sa padom skora od 0,27 (sa 0,53 iz 2009. godine, na 0,25 u 2019. godini) i sa prelaskom iz liberalne demokratije u izborni autoritarizam u pogledu tipa režima (Institut vrši podelu režima na: liberalne demokratije, izborne demokratije, izborne autoritarizme i zatvorene autokratije). 

Izveštaj u pogledu stanja u Srbiji oko slobodnih i poštenih izbora, represije prema civilnom sektoru, pristrasnosti medija, slobode akademskog i kulturnog izražavanja, cenzure medija od strane vlasti, pokazuje opadanje svih vrednosti u kreiranim indeksima u prethodnih 10 godina. Najveći pad je u pogledu slobode medija (cenzura i pristrasnost), ali i što se tiče ostalih kategorija. 

Kada se posmatraju sve zemlje sveta, prema liberalno – demokratskom indeksu, Srbija spada u donju polovinu na rang listi država, odnosno između 30 i 40 odsto na listi svih država u društvu sa Libanom, Filipinima, Zambijom, Mozambikom, Marokom, Jordanom, Irakom itd.

Od našeg LDI od 0,25 bolje su sve države regiona (Crna Gora, Bosna i Hercegovina uz detektovane autoritarne tendencije, Albanija i Severna Makedonija sa demokratskim tendencijama, kao i Hrvatska čiji je LDI viši od 0,5 i spada među 40 odsto država sa najvišim liberalno – demokratskim indeksom. 

U opštem liberalno – demokratskom indeksu nalazimo se na 117. mestu na svetu, a u pogledu izbornog indeksa (EDI) Srbija je na 124. mestu sa skorom od 0,35, u pogledu liberalnog indeksa (LCI) smo na 105. mestu na svetu sa skorom od 0,58, na 60. mestu u pogledu egalitarnosti (ECI) sa skorom od 0,71, na 81. mestu u pogledu participacije (PCI) sa skorom od 0,56 i na 125. mestu na svetu u pogledu deliberativnog indeksa (DCI) sa skorom 0,51) i sa statistički značajnim padom u odnosu na pre 10 godina u svim oblastima osim egalitarnog i participativnog indeksa.

- S obzirom na to kako se odvija politički život u Srbiji od 2012. godine, kako se tretiraju nezavisni mediji sa jedne strane, a kako se veliki deo medija stavio pod kontrolu i postao deo propagandnog servisa SNS-a, a i u skladu sa funkcionisanjem vlasti, nepostojanju odgovornosti, podele vlasti, ograničavanju sloboda, meni je potpuno očekivano što smo pali u grupe zemalja koje su izborni autoritarizmi. Ovo je još jedan u nizu svetskih izveštaja koji to i potvrđuje - rekao je Boban Stojanović, politički analitičar. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati