Demokratija i sloboda medija u Srbiji na dnu | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

25. 03. 2020. 20:34 0

Demokratija i sloboda medija u Srbiji na dnu

Prema liberalno – demokratskom indeksu i slobodi medija u izveštaju koji je pre nekoliko dana objavio nezavisni istraživački institut iz Geteborga o stanju demokratije u svetu V-Dem institut (Varieties of Democracy), na rang listi država Srbija se našla u donjoj polovini.

Kada je u pitanju demokratija, sloboda, sloboda medija, tipovi režima i slično - Srbija beleži konstantan pad. Posle izveštaja Freedom House za 2018. godinu koji nas je svrstao u delimično slobodne zemlje, usledio je ovaj na kojem se jasno vidi u grafikonu da smo svrstani među zemlje koje su imale značajne promene u pogledu demokratskih tendencija u poslednjih 10 godina.

Tako se Srbija našla od 10 zemalja u svetu u kojima je u prethodnih deset godina najviše pao liberalno – demokratski indeks (LDI) koji se meri na skali od 0 do 1, na četvrtom mestu u svetu, i to sa padom skora od 0,27 (sa 0,53 iz 2009. godine, na 0,25 u 2019. godini) i sa prelaskom iz liberalne demokratije u izborni autoritarizam u pogledu tipa režima (Institut vrši podelu režima na: liberalne demokratije, izborne demokratije, izborne autoritarizme i zatvorene autokratije). 

Izveštaj u pogledu stanja u Srbiji oko slobodnih i poštenih izbora, represije prema civilnom sektoru, pristrasnosti medija, slobode akademskog i kulturnog izražavanja, cenzure medija od strane vlasti, pokazuje opadanje svih vrednosti u kreiranim indeksima u prethodnih 10 godina. Najveći pad je u pogledu slobode medija (cenzura i pristrasnost), ali i što se tiče ostalih kategorija. 

Kada se posmatraju sve zemlje sveta, prema liberalno – demokratskom indeksu, Srbija spada u donju polovinu na rang listi država, odnosno između 30 i 40 odsto na listi svih država u društvu sa Libanom, Filipinima, Zambijom, Mozambikom, Marokom, Jordanom, Irakom itd.

Od našeg LDI od 0,25 bolje su sve države regiona (Crna Gora, Bosna i Hercegovina uz detektovane autoritarne tendencije, Albanija i Severna Makedonija sa demokratskim tendencijama, kao i Hrvatska čiji je LDI viši od 0,5 i spada među 40 odsto država sa najvišim liberalno – demokratskim indeksom. 

U opštem liberalno – demokratskom indeksu nalazimo se na 117. mestu na svetu, a u pogledu izbornog indeksa (EDI) Srbija je na 124. mestu sa skorom od 0,35, u pogledu liberalnog indeksa (LCI) smo na 105. mestu na svetu sa skorom od 0,58, na 60. mestu u pogledu egalitarnosti (ECI) sa skorom od 0,71, na 81. mestu u pogledu participacije (PCI) sa skorom od 0,56 i na 125. mestu na svetu u pogledu deliberativnog indeksa (DCI) sa skorom 0,51) i sa statistički značajnim padom u odnosu na pre 10 godina u svim oblastima osim egalitarnog i participativnog indeksa.

- S obzirom na to kako se odvija politički život u Srbiji od 2012. godine, kako se tretiraju nezavisni mediji sa jedne strane, a kako se veliki deo medija stavio pod kontrolu i postao deo propagandnog servisa SNS-a, a i u skladu sa funkcionisanjem vlasti, nepostojanju odgovornosti, podele vlasti, ograničavanju sloboda, meni je potpuno očekivano što smo pali u grupe zemalja koje su izborni autoritarizmi. Ovo je još jedan u nizu svetskih izveštaja koji to i potvrđuje - rekao je Boban Stojanović, politički analitičar. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Skupštinski mikser

Zoran Živković [03.08.2020.]


Video dana

Čoveče, ne diraj mi hranu!

Anketa

Ko Vas predstavlja u Skupštini?

Rezultati