Društvo i ekonomija

Direktno.rs

19. 02. 2020. 17:28 2

"Što bi me zanimalo trovanje Borana, to je njihova stvar!?"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponosno govori kako dovodi strane investitore u Srbiji, kako zapošljava radnu snagu (doduše jeftinu), ali zaboravlja pritom da pomene negativne strane i opasnosti koje mogu da prouzrokuju strane kompanije, kao što je "Ziđin Koper" u Boru. A i kako je jednom prilikom rekao, što bi ga to zanimalo...

Opšte je poznato da je Bor bio jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji zbog industrije, s tim što je zagađenje enormno povećano u poslednjih godinu i kusur dana, otkako je kineska kompanija "Ziđin" preuzela RTB Bor.

Prema zvaničnim merenjima za decembar 2019. godine, koncentracija Arsena u vazduhu iznosila je 4.771 ng/m3, Olovo je dostiglo cifru od 6.032 mg/m3, dok je količina sumpor-dioksida (SO2) izmerena na mernom mestu Brezonik, iznosila 5.128mg/m3.

- Mi smo 18. decembra na mernoj stanici Brezonik izmerili 5.128 mikrograma sumpor-dioksida po metru kubnom vazduha. Letos smo se zgražavali na 2.000, nismo mogli da verujemo. Već od 500 mikrograma se računa kao opasno po zdravlje i život ljudi uopšte. Najvažnija stvar u svemu tome jeste da je zagađenje pojačano, da to niko ne opovrgava, čak ni gradske vlasti. To takođe kaže i kompanija "Ziđin Koper", s tim što oni govore da će sve biti rešeno, ali bez konkretnih stvari. Pominju neku 2022. godinu, a mi tražimo da to bude momentalno rešeno i teoretski bi to moglo da se sredi samim tim što bi reagovale državne institucije na trenutno kršenje Zakona o zaštiti životne sredine, kao i o zaštiti vazduha - rekla je predsednica borskog odbora Stranke slobode i pravde Irena Živković za naš portal.

Državne institucije i ministarstvo za zaštitu životne sredine, kao i inspekcija ne pridaju previše pažnje tim podacima, ali to nije ništa novo. Prvi čovek Srbije pre nekoliko godina u jednoj emisiji na RTS-u govorio je o kineskim investicijama, a jedno pitanja je bilo zašto Kinezi otvaraju svoje industrijske pogone u Srbiji i ostalim zemljama.

Vučić je tada priznao da kineske kompanije čuvaju svoju životnu sredinu i da zbog zagađenja odlaze u druge zemlje, a te priče o zagađenju ga, kaže, ne interesuju.

- Kinezi dolaze zato što imaju svoj interes. Zato što moraju da pogase deo železara i deo čeličana po Kini, zbog valjda čistog vazduha, u šta se ja nedovoljno razumem, a što bi me to i zanimalo, to je njihova stvar - rekao je svojevremeno Vučić.

Predsednika možda ne interesuje zagađenost vazduha u Srbiji koji prouzrokuju strane kompanije, ali građane Bora to i te kako zanima jer se radi o njihovom zdravlju i zdravlju njihove dece.

Možda će predsednika zanimati količina čestica u vazduhu iznad Bora kada ode i porazgovara sa građanima koji su konstatno izloženi kancerogenom vazduhu za koji građani kažu da je zatrovan od posledica rada kompanije "Ziđin".

A možda i neće, jer verovatno postoje određeni interesi koji su prioritet u odnosu na zdravlje građana Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati