Društvo i ekonomija

[ Izvor: Sabornik ]

19. 02. 2020. 12:06 0

Eparhijski centar, a ne vila episkopa Irineja

U proteklom periodu pojedini srpski mediji kao da su se utrkivali ko će, brže, bolje i pikantnije izvestiti javnost o "bahaćenju" Njegovog Preosveštenstva Episkopa istočnoameričkog gospodina Irineja, a na portalu pojavio se demanti navedenih optužbi.

Na pomenutom portalu navodi se da je u januaru, gospođa Radmila Milentijević u intervjuu za dnevni list "Politika", na pitanje novinara o situaciji u dijaspori, van konteksta intervjua, dala nesmotren, netačan i nedvosmislen odgovor.

- U odgovoru na pomenuto pitanje novinara, navodi se, imenovana je iznela neosnovanu konstataciju da je episkop Irinej "lično razorio srpsko duhovno jezgro u Njujorku". S tim u vezi, neophodno je javnosti predočiti pravu istinu, što ćemo i uraditi ovde, oslanjajući se i na zvanično saopštenje Eparhije Istočnoameričke Srpske Pravoslavne Crkve - navodi se na portalu "Sabornik".

Ova problematika datira od 2016. godine, na dan praznika Hristovog Vaskrsenja, kada je neugasivi požar gotovo uništio Saborni hram Svetog Save u Njujorku, i time naneo ogromnu ranu srpskoj pravoslavnoj zajednici u Njujorku, a nemili događaj desio se pre dolaska episkopa Irineja na tron Eparhije istočnoameričke.

- Pored toga, zgrada parohijskog doma nije više bila u stanju da se koristi za sabiranje vernih njujorške zajednice, jer je pod zubom vremena prilično oronula. Upravo radi toga, Episkop je, sagledavši kompletnu situaciju na parohiji, šodno crkvenom Ustavu postavio parohijsko Povereništvo, sastavljeno od stručnjaka iz raznih oblasti, kako bi se na taj način, i uz najveći mogući oprez, obnovio ne samo hram, već i živa hrišćanska zajednica - navodi se u saopštenju.

Kuća u predgrađu Njujorka kupljena na legalan način

Na portalu "Sabornik" navodi se da je sadašnja rezidencija Eparhije istočnoameričke, kupljena je od prodaje prethodne rezidencije i eparhijskih sredstava. Neistinite su optužbe da je episkop "raspustio parohiju u Njujorku i potrošio silni novac". Sva sredstva namenjena izgradnji Sabornog hrama u Njujorku i njujorškoj zajednici uopšte, korišćena su isključivo za obnovu hrama i održavanje parohije.

- Napominjemo i činjenicu da je rezidencija, dobrotom njenih prethodnih vlasnika, kupljena skoro upola cene, što predstavlja dobit koju vrlo dobro razumeju svi oni koji poznaju njujorške standarde. Dovoljno je spomenuti to, da svaki prosečni stan u gradu Njujorku iziskuje višu cenu od one za koju je kupljena Eparhijska rezidencija. Usto, bivši vlasnici su bili naročito blagorodni kada su saznali da će njihova bivša kuća postati Eparhijski centar jedne crkve, pa su tom prilikom odlučili da Eparhiji poklone značajni deo stilskog nameštaja koji se sada nalazi u rezidenciji. Episkop Irinej je, takođe, odlučio da Eparhiji pokloni svoje lične dragocene umetničke predmete, koje je godinama sabirao. Zbog svega pomenutog, Eparhija istočnoamerička se ponosi što, hvala Bogu, opet poseduje jedan dostojanstven i reprezentativan Eparhijski centar, gde može ugostiti svoje vernike, sveštenstvo i monaštvo, visoke goste i sve one koji pokucaju na njena vrata, a da se pritom ni najmanje ne postidi - navodi se u tekstu.

Napominje se da je rezidencija Eparhije istočnoameričke smeštena je u mestu Nju Rošel, jednom od predgrađa grada Njujorka, u zdanju podignutom 1926. Ona nije dvorac, već zapravo kuća sa dodatno ugrađenim prostorijama koje su služile potrebama njenih pređašnjih vlasnika, i koja nema, niti je ikad imala bazen. Ona nije samo rezidencija, već i Eparhijski centar Eparhije istočnoameričke, sa svim njegovim elementima.

- Zbog njenog specifičnog i prostranog enterijera, kuća se ukazala kao savršen kandidat za smeštaj Eparhijske rezidencije i Eparhijskog centra iz nekoliko razloga: Prvi razlog, ujedno i onaj najglavniji, jeste da se u savesnoj nameri i po službenoj dužnosti sprovede odluka Svetog Arhijerejskog Sabora iz meseca maja 2011, doneta pet godina pre ustoličenja na tron episkopâ istočnoameričkih g. Irineja, kojom je naloženo, da se sedište Eparhije istočnoameričke iz mesta Mars u državi Pensilvaniji, premesti u gradove Vašington ili Njujork.

- Drugi, jednako bitan razlog za premeštaj Eparhijskog centra u Nju Rošel vezan je i za plaćanje državnog poreza. Zahvaljujući savesnom vođstvu i iskustvu članova Eparhijskog saveta na čelu sa episkopom, na vreme je uviđena ogromna prednost i značaj ovog zdanja u odnosu na prethodnu rezidenciju u državi Nju Džerzi, za koju je Eparhija izdvajala značajne sume novca za plaćanje godišnjeg poreza, kao i za prethodne rezidencije u državi Pensilvanija. Eparhija istočnoamerička sada ne plaća porez na imovinu.

- Treći po redu razlog jeste to, što sedište sadašnje Eparhijske rezidencije poseduje idealno izgrađenu prostoriju za Eparhijsku kapelu, u kojoj će se vršiti svakodnevna bogosluženja, a koja će, zahvaljujući ovoj činjenici, moći da primi znatan broj vernika.

- Veći deo prostora rezidencije zauzimaju kancelarije, episkopska i eparhijskih đakona i službenika. Kako i kod svih ostalih eparhijskih centara i rezidencija naše Crkve, i ova Eparhijska rezidencija poseduje svoju biblioteku, smeštenu u pet prostorija zdanja. Eparhija postepeno ostvaruje projekat digitalizacije kompletne biblioteke, a paraleno sa tim i registraciju Eparhijskog arhiva, smeštenog u prostranom potkrovlju kuće.

- Deo kuće zauzima i Eparhijska riznica, kao i knjižara, u čijem sklopu se nalazi i magacin sa stvarima potrebnim za snadbevanje crkveno-školskih opština i manastira Eparhije istočnoameričke. Rezidencija ima i svečanu trpezariju, kao i prostorije za prijem gostiju, smeštene i centralnom delu zdanja. Eparhijski konak ima spavaće sobe, uređene da služe za prenoćište gostima koji dolaze da posete Eparhiju.

- Svi navedeni segmenti smešteni u zdanju imaju za cilj samo jednu stvar, a to je vršenje crkvene, edukativne i crkveno-diplomatske misije na istočnom delu američkog kontinenta koji obuhvata Eparhija istočnoamerička. Oni ne služe nikakvoj drugoj svrsi osim pomenutoj, i dugoročan su zalog za blagoslovenu budućnost svih pravoslavnih vernika, eparhiota Eparhije istočnoameričke, Srpske Pravoslavne Crkve - zaključuje se u tekstu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati