Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: N1 ]

16. 02. 2020. 11:15 0

"Dve banje novi plen biznismena bliskih SNS"

Kuršumlijska i Vranjska banja, nekada u vlasništu PIO fonda, to jest svih penzionera, privatizovane su, a kupili su ih biznismeni bliski Srpskoj napredoj stranci, objavljeno je u novom tekstu novinara Vuka Cvijića u NIN-u.

Cvijić je u "Danu uživo" na N1 objasnio da je privatizacija privatnog vlasništva omogućena promenom zakona, da je kvadrat hotela prodat za 72 evra, a da je pomoćnik direktora za imovinske poslove u PIO fondu dobio otkaz posle niza pisama i upozorenja na nezakonitosti i sporne radnje u privatizaciji banja.

Cvijić objašnjava da je uvod u privatizaciju banja, koje su bile u vlasništu penzionera, bila promena zakona 2014. godine kada je Upravni odbor PIO fonda smanjen sa 21 na sedam članova, od kojih četiri postavlja Vlada Srbije. Tako stastavljen UO donosi odluku da se banje privatizuju, što je i ranije pokušavano, ali je UO uspevao da te odluke stopira.

- Ne vidim koji je interes penzionera da izgube banje. A vidimo ko ih je kupio - istakao je Cvijić u Novom danu.

Kuršumlijsku banju kupila je A.D. Planinka iz Kuršumlije, u čijem vlasništvu su Prolom i Lukovska banja, fabrika Prolom voda, kao i park prirode Đavolja varoš. Cvijić dodaje da su suvlasnici Planinke funkcioneri SNS, od kojih je jedan i predsednik Opštine Kuršumlija.

Na sporne radnje i nezakonitosti u privatizaciji upozoravao je Valerijan Kadijević, pomoćnik direktora imovinskog sektora PIO fonda. Proces se, međutim, završio tako što je on dobio otkaz, a banje su privatizovane.

Cvijić otkriva da je kvadrat kompleksa hotela "Žubor" u Kuršumlijskoj banji prodat za 72 evra i dodaje da je cena triput spuštana, a da je UO PIO fonda promenio odluke i dozvolio da se banje prodaju za cenu koja je umanjena za 20 do 40 odsto.

Prema Kadijevićevim rečima, PIO je u 16.000 kvadrata Žubora uložio oko 25 miloina evra, a u hotel je svojevremeno ugrađivan i mermer sa Brača.

Cvijić svoj tekst u NIN-u zakljičuje podatkom da je PIO fond bio vlasnik 27 banja, a namera vlasti je da se sve prodaju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati