Društvo i ekonomija

Milica Božinović

10. 02. 2020. 13:40 3

OSUĐEN BAHATI SINDIKALAC Pretio Vojtehovski i ocu poginulog radnika

Presuda protiv Slobodana Nešovanovića sindikalca iz Lučana, zbog krivičnog dela Uvreda, doneta je danas u Osnovnom sudu u Ivanjici. Nešovanović je osuđen po privatnoj krivičnoj tužbi novinarke Tatjane Vojtehovski, Milovana Milivojevića oca nastradalog radnika Milomira Milivojevića, i Marka Mitrovića, jedinog svedoka smrti svojih kolega u državnoj fabrici "Milan Blagojević Namenska" iz Lučana.

Naime, kako Direktno.rs saznaje Nešovanović je osuđen, ali presuda još  nije pravosnažna. On dobio novčanu kaznu u iznosu od 120.000 dinara, a na ime sudskih troškova treba da plati 513.997 dinara. Nešovanović je kaženjen za uvredu, ali s obzirom da je naneo duševnu bol tužiocima, Vojtehovski, Mitrović u i Milovanoviću, biće upućen i na parnicu. Jedan od sindikalnih rukovodilaca i lokalnih aktivista SNS-a, preko društvenih mreža zahtevao je hapšenje Vojtehovske, a za vreme izvršenja ovog krivičnog dela bio je na uslovnoj kazni.

Milovan Milivojević, za Direktno.rs prokomentarisao je osuđujuću presudu Slobodanu Nešovanoviću. 

- Pored tolikih pokušaja da se ovaj sudski postupak omalovaži, a mi kao oštećeni izvrgnemo ruglu, ipak je sud konačno počeo da stavlja stvari na svoje mesto. Čovek koji je pod uslovnom kaznom činio iznova prekršje i bio ubeđen da je zaštićen i da za to neće snositi sankcije, sada je dobio jasnu poruku da i za njega postoji zakon. Međutim, ponašanjem ispred suda u Ivanjici i napadima na moju ćerku i novinarku, još uvek ne znamo da li će ova kazna Nešovanoviću biti dovoljna opomena - kaže Milivojević. 

Nakon završetka poslednjeg održanog suđenja u Ivanjici, u petak 7. februara, Slobodan Nešovanović je najpre napao sestru nastradalog Milomira, Mirjanu Milivojević, a zatim i našu ekipu. Nije nam dozvolio da ga snimamo, novinarki se unosio u lice, i pokušao da joj otme telefon. Pripadnici MUP nisu reagovali na ove napade, iako su bili pored i posmatrali čitavu situaciju.

Tatjana Vojtehovski, protiv koje je Nešovanović organizovao štrajk radnika u fabrici "Milan Blagojević" iz Lučana 16. oktobra 2018., posvetila je četiri epizode u emisiji "Život priča" detaljnom raščlanjivanju okolnosti smrti Milomira Milivojevića, kroz obilje prikazane dokumentacije i analizu svih nelogičnosti, i pokušaja da se i za ovu smrt okrivi poginuli radnik.

Valja naglasiti i da se nikada nije desilo da fabrika obustavi proizvodnju i stupi u štrajk protiv novinarke koja je izveštavala javnost o uslovima i nepravilnostima na radu koji za posledicu imaju smrt kolege. Takođe, posle emisija Vojtehovski, Radio televizija Srbija pravila je za Dnevnik lažne izveštaje o fenomenlanim uslovima za rad u fabrici.

Podsetimo, gost u emisiji Tatjane Vojtehovski bio je i Marko Mitrović, jedini svedok pogibije svojih kolega Milomira Milivojevića i Milojka Ignjatovića u nesreći koja se dogodila u proizvodnom pogonu fabrike. Mitrović je u emisiji otvoreno govorio o pritiscima, pretnjama i ucenama koje je trepeo od  direktora fabrike Radoša Milovanovića, kao svedok tragičnog događaja. Govorio je o kršenju zakona i procedura u proizvodnom procesu, a posebno o pritiscima rukovodstva fabrike da okrivi mrtve radnike za sopstvenu smrt.

Da apsurd bude veći, emisija "Život priča", koja ima čak tri sudske presude u korist njenog sadržaja je u međuvremenu ukinuta. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Konj ulazi u bar...

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati