OSUĐEN BAHATI SINDIKALAC Pretio Vojtehovski i ocu poginulog radnika | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Milica Božinović

10. 02. 2020. 13:40 3

OSUĐEN BAHATI SINDIKALAC Pretio Vojtehovski i ocu poginulog radnika

Presuda protiv Slobodana Nešovanovića sindikalca iz Lučana, zbog krivičnog dela Uvreda, doneta je danas u Osnovnom sudu u Ivanjici. Nešovanović je osuđen po privatnoj krivičnoj tužbi novinarke Tatjane Vojtehovski, Milovana Milivojevića oca nastradalog radnika Milomira Milivojevića, i Marka Mitrovića, jedinog svedoka smrti svojih kolega u državnoj fabrici "Milan Blagojević Namenska" iz Lučana.

Naime, kako Direktno.rs saznaje Nešovanović je osuđen, ali presuda još  nije pravosnažna. On dobio novčanu kaznu u iznosu od 120.000 dinara, a na ime sudskih troškova treba da plati 513.997 dinara. Nešovanović je kaženjen za uvredu, ali s obzirom da je naneo duševnu bol tužiocima, Vojtehovski, Mitrović u i Milovanoviću, biće upućen i na parnicu. Jedan od sindikalnih rukovodilaca i lokalnih aktivista SNS-a, preko društvenih mreža zahtevao je hapšenje Vojtehovske, a za vreme izvršenja ovog krivičnog dela bio je na uslovnoj kazni.

Milovan Milivojević, za Direktno.rs prokomentarisao je osuđujuću presudu Slobodanu Nešovanoviću. 

- Pored tolikih pokušaja da se ovaj sudski postupak omalovaži, a mi kao oštećeni izvrgnemo ruglu, ipak je sud konačno počeo da stavlja stvari na svoje mesto. Čovek koji je pod uslovnom kaznom činio iznova prekršje i bio ubeđen da je zaštićen i da za to neće snositi sankcije, sada je dobio jasnu poruku da i za njega postoji zakon. Međutim, ponašanjem ispred suda u Ivanjici i napadima na moju ćerku i novinarku, još uvek ne znamo da li će ova kazna Nešovanoviću biti dovoljna opomena - kaže Milivojević. 

Nakon završetka poslednjeg održanog suđenja u Ivanjici, u petak 7. februara, Slobodan Nešovanović je najpre napao sestru nastradalog Milomira, Mirjanu Milivojević, a zatim i našu ekipu. Nije nam dozvolio da ga snimamo, novinarki se unosio u lice, i pokušao da joj otme telefon. Pripadnici MUP nisu reagovali na ove napade, iako su bili pored i posmatrali čitavu situaciju.

Tatjana Vojtehovski, protiv koje je Nešovanović organizovao štrajk radnika u fabrici "Milan Blagojević" iz Lučana 16. oktobra 2018., posvetila je četiri epizode u emisiji "Život priča" detaljnom raščlanjivanju okolnosti smrti Milomira Milivojevića, kroz obilje prikazane dokumentacije i analizu svih nelogičnosti, i pokušaja da se i za ovu smrt okrivi poginuli radnik.

Valja naglasiti i da se nikada nije desilo da fabrika obustavi proizvodnju i stupi u štrajk protiv novinarke koja je izveštavala javnost o uslovima i nepravilnostima na radu koji za posledicu imaju smrt kolege. Takođe, posle emisija Vojtehovski, Radio televizija Srbija pravila je za Dnevnik lažne izveštaje o fenomenlanim uslovima za rad u fabrici.

Podsetimo, gost u emisiji Tatjane Vojtehovski bio je i Marko Mitrović, jedini svedok pogibije svojih kolega Milomira Milivojevića i Milojka Ignjatovića u nesreći koja se dogodila u proizvodnom pogonu fabrike. Mitrović je u emisiji otvoreno govorio o pritiscima, pretnjama i ucenama koje je trepeo od  direktora fabrike Radoša Milovanovića, kao svedok tragičnog događaja. Govorio je o kršenju zakona i procedura u proizvodnom procesu, a posebno o pritiscima rukovodstva fabrike da okrivi mrtve radnike za sopstvenu smrt.

Da apsurd bude veći, emisija "Život priča", koja ima čak tri sudske presude u korist njenog sadržaja je u međuvremenu ukinuta. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Press zvonce

Zoran Živković [22.01.2021.]


Video dana

Russia today

Anketa

Da li je država efikasna u borbi sa mafijom?

Rezultati