Društvo i ekonomija

M. Božinović

08. 02. 2020. 07:03 6

"Lončar obmanuo javnost o visini plata u zdravstvu"

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je gostujući na televizji O2, da je plata medicinskih sestara 2009. iznosila 31.759 dinara, a da danas plata te iste medicinske sestre iznosi 59.377 dinara. Lončar je takođe rekao da je plata lekara specijaliste 2009. iznosila 78.547 dinara, dok danas iznosi 150.896. Međutim, Lončar je, kako kaže sagovornik Direktno.rs, izneo podatke koji nisu tačni.

Naime, Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije u razgovoru za Direktno.rs rekao je da je Lončar obmanuo javnost. 

- Te cifre o kojima je pričao za 2009. bi trebalo da budu tačne. Ali, Lončar je obmanuo javnost navodeći da je plata lekara specijaliste sada više od 150.000 dinara. Plata lekara specijaliste bi u ovom trenutku trebalo da bude oko 93.000 dinara. To što je on izjavio, ta plata medicinske sestre od 59.000 dinara, može da bude za sestru koja ima fakultet ili višu školu i još se nalazi na nekoj funkciji i ima noćni rad. Možda 30 sestara u celoj Srbiji ima tu platu. Inače, osnovna plata medicinske sestre, te koja je imala nekad 31.000, sad je oko 42, 43 hiljade dinara. Što se lekara tiče, ja kao specijalista anesteziolog u Kraljevu, sa 40 sati dežurstva, ne mogu da imam platu o kojoj je Lončar pričao - kaže Panić i dodaje:

 - To je neverovatna laž koju je izrekao, odnosno obmana, koju ova vlast koristi, a to je iznošenje podataka koji su poluistine. Da, 150.000 ima specijalista sa dežurstvima, sa prekovremenim radom, koji često nije 40 sati nego 60, i sa raznim drugim funkcijama. Dakle, osnovna plata lekare specijaliste je ispod 100.000 dinara. 

Podsetimo, osnovna plata medicinskog i lekarskog osoblja je koeficijenat puta osnovica i to je bruto jedan. Zatim ide korektivni koeficijenat. U bruto jedan su doprinosi koji idu na teret zaposlenog, a na to se obračunavaju još doprinosi koji idu na teret poslodavca.

Iako Zakon kaže da osnovica u celom javnom sektoru treba da bude jednaka, ona odavno nije jednaka u različitim delatnostima, a od pre dve godine nije ista ni za sve zaposlene u zdravstvu, objašnjava Panić.

Ističe da je odlukom ministarstava i Socijalno ekonomskog saveta u poslednje dve godine bilo različitih povećanja za lekare, sestre i nemedicinske radnike i to apsolutno protivzakonito.

- Ta plata od 150.000 za lekare je u stvari bruto dva. Neto plata specijaliste i to anesteziologa, znači među najvećim što se tiče specijalista, iznosi oko 93.000. Sve ostalo su dodaci. U toj plati je i topli obrok i regres, koji su 2003. ubačeni u naš koeficijent. Ako se dobro sećam, 3,14 od koeficijenta je topli obrok i regres. Što se tiče plata medicinskih sestara, sestre sa visokom školom i zaposlene u intezivnoj nezi, jedna od najvećih koja se isplaćuje sestrama (sa toplim obrokom i regresom), je oko 55.000, dok je sa srednjom školom značajno niža - objašnjava Panić. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati