Društvo i ekonomija

Direktno.rs

03. 02. 2020. 23:01 1

Država pljačka potrošače TNG-a i utiče na zagađenje vazduha

Proteklih dana Vlada Srbije je izigravala istražitelja koji traži krivca zbogogromnog zagađenja vazduha u mnogim gradovima. Predstavnicima vlasti ovakva situacija nije bila dovoljna da učine sitnicu, a to je da u okviru hitnih mera pokrenu umanjenje akcize na TNG (tečni naftni gas, auto gas) i na taj način da povećaju potrošnju ovog ekološki prihvatljivog energenta i time da se započnesmanjivanje nivoa zagađenja vazduha, navodi se u saopštenju Inicijativnog odbora Stranke slobode i pravde u Zrenjaninu.

- Ova mera bi sigurno imala mnogo više efekta na smanjenje zagađenja vazduha od beskonačnih nagađanja da li će ili neće, biti zabranjen uvoz automobila sa EURO 3 standardom. Kada je TNG promovisan kao jeftina i ekološki prihvatljiva alternativa motornom benzinu mnogi vozači su izvršili konverziju na ovo gorivo o svom trošku i bez podsticaja, pokušavajući da smanje troškove prevoza - ističe se u saopštenju.

Dodatna dobrobit za društvo je smanjenje emisije štetnih gasova koji su danas jedan od razloga što građani nose maske na licu, a Srbija je zemlja sa visokim stepenom smrtnosti od zagađenja na 100.000 stanovnika u Evropi.

- Kao i kod drugih goriva za motorna vozila, i kod TNG-a državna „zahvatanja“ čine u ceni najvišu stavku. Na prodajnu cenu od oko 84 dinara po litru, država uzima prosečno 60% , a samo akciza na TNG je 42.90 dinara. Ako se uporedi cena autogasa kod nas sa cenama u okolnim zemljama vidljivo je da je TNG najskuplji u Srbiji - dodaje se.

- Bilo bi pohvalno kad bi vlast smanjila akcizu na TNG za 50 % i time za građane Srbije učinila bar nešto dobro. Ovim bi se vratilo poverenje potrošača u ovaj energent i dalje bi se stimulisala konverzija na TNG i konačno Srbija bi sledila opšti trend u zemljama EU, gde je broj vozila na TNG u konstantnom rastu. Znamo da Srbija može i hoće bolje s promenom vlasti - zaključuje se u saopštenju zrenjaninskog Inicijativnog odbora Stranke slobode i pravde. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati