Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

03. 02. 2020. 23:01 1

Država pljačka potrošače TNG-a i utiče na zagađenje vazduha

Proteklih dana Vlada Srbije je izigravala istražitelja koji traži krivca zbogogromnog zagađenja vazduha u mnogim gradovima. Predstavnicima vlasti ovakva situacija nije bila dovoljna da učine sitnicu, a to je da u okviru hitnih mera pokrenu umanjenje akcize na TNG (tečni naftni gas, auto gas) i na taj način da povećaju potrošnju ovog ekološki prihvatljivog energenta i time da se započnesmanjivanje nivoa zagađenja vazduha, navodi se u saopštenju Inicijativnog odbora Stranke slobode i pravde u Zrenjaninu.

- Ova mera bi sigurno imala mnogo više efekta na smanjenje zagađenja vazduha od beskonačnih nagađanja da li će ili neće, biti zabranjen uvoz automobila sa EURO 3 standardom. Kada je TNG promovisan kao jeftina i ekološki prihvatljiva alternativa motornom benzinu mnogi vozači su izvršili konverziju na ovo gorivo o svom trošku i bez podsticaja, pokušavajući da smanje troškove prevoza - ističe se u saopštenju.

Dodatna dobrobit za društvo je smanjenje emisije štetnih gasova koji su danas jedan od razloga što građani nose maske na licu, a Srbija je zemlja sa visokim stepenom smrtnosti od zagađenja na 100.000 stanovnika u Evropi.

- Kao i kod drugih goriva za motorna vozila, i kod TNG-a državna „zahvatanja“ čine u ceni najvišu stavku. Na prodajnu cenu od oko 84 dinara po litru, država uzima prosečno 60% , a samo akciza na TNG je 42.90 dinara. Ako se uporedi cena autogasa kod nas sa cenama u okolnim zemljama vidljivo je da je TNG najskuplji u Srbiji - dodaje se.

- Bilo bi pohvalno kad bi vlast smanjila akcizu na TNG za 50 % i time za građane Srbije učinila bar nešto dobro. Ovim bi se vratilo poverenje potrošača u ovaj energent i dalje bi se stimulisala konverzija na TNG i konačno Srbija bi sledila opšti trend u zemljama EU, gde je broj vozila na TNG u konstantnom rastu. Znamo da Srbija može i hoće bolje s promenom vlasti - zaključuje se u saopštenju zrenjaninskog Inicijativnog odbora Stranke slobode i pravde. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Čas virusologije

Zoran Živković [02.04.2020.]

Video dana

Medved kao uzoran "građanin"

Anketa

Da li ste za ukidanje šetnje vaših kućnih ljubimaca od 20 do 21 čas?

Rezultati