Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

28. 01. 2020. 22:04 0

"Srbija najbolji partner SAD u ratovima"

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je povodom dve godine rada Kongresa srpsko-američkog prijateljstva poručila da su Srbija i Sjedinjene Američke Države "mnogo toga prošle zajedno, boreći se na istoj strani u oba svetska rata" i ocenila da se Srbija tada pokazala kao najpouzdaniji partner SAD.

Na tom skupu je u govoru ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao da je Srbija jasno pokazala da želi unapređenje odnosa sa SAD na osnovu bogate istorije ali i zajedničkog strateškog opredeljenja ka uspostravljanju stabilnog i bezbednosnog regiona Zapadnog Balkana, koji će biti deo ujedinjenog evropskog kontinenta.

Kako se navodi u posebnom saopštenju njenog ministarstva, Mihajlović je u govoru na tom skupu izjavila da "ukoliko želimo da vratimo odnose između Srbije i SAD na najviši nivo kakav smo imali u prošlosti", "moramo zajedno da radimo, da se međusobno uvažavamo, razumemo i poštujemo u obostranom interesu".

- Zahvaljujući spoljnoj politici predsednika Aleksandra Vučića, koju sprovodi ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, danas imamo šansu za novi početak - rekla je Mihajlović.

Po njenim rečima, u odnosima Srbije i SAD "uspešnu zajedničku istoriju izbrisao je krvavi raspad Jugoslavije, koji je okončan NATO operacijom nad Srbijom. Mi to ne možemo da zaboravimo, ali od tada je prošlo više od 20 godina i moramo zajednički da se potrudimo da povratimo dobre odnose", kazala je Mihajlović.

Ona je u govoru dodala da je "svesna da je srce Srbije na istoku", ali da "zna da je Srbiji uvek bilo dobro kada joj je glava bila okrenuta ka Zapadu".

Uz Dačića i Mihajlović, na skupu su bili ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković, ministri, druge diplomate, privrednici, predstavnici nevladinog sektora i medija.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati