Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: RTS/Beta ]

22. 01. 2020. 09:00 0

Vučić direktno: Evo zašto "Er Srbija" ne leti u Prištinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na odlasku iz Davosa uključio se u Jutarnji dnevnik RTS-a, izneo svoju verziju sporazuma sa kosovskim vlastima o vazdušnoj liniji Beograd - Priština i odgovorio na tekst Direktno.rs "zašto će prevoznik biti nemačka Lufthanuza, a ne srpski ponos "Er Srbija".

Kako smo pre dve nedelje javili da će posle 20 godina doći do uspostavljanja povratničke avio linije Beograd - Priština, jer je vlast angažovala istraživačku agenciju "Ipsos Strategic Marketing" da čuje mišljenje javnosti o budućem potezu Vlade "izdaja da ili ne", tako je iz vedra neba u ponedeljak sporazum potpisan! Logično je bilo pitanje zašto onda ne leti naš prevoznik, nego strani, a predsednik je to krenuo da okreće na svoju stranu. 

- Videli ste ogromno neznanje, pa su neki pitali zašto ne leti "Er Srbija". Ne leti jer nije zgodno, jer smo se borili da ne leti i to tražili jer bi u ovom trenutku morala i sa njihovim vazduhoplovnim vlastima i kosovskim aerodromom da potpisujemo sporazum. Bilo je mnogo lakše preko "Lufthanze", mi smo tražili da Kfor bude posrednik. Lakše je preko "Lufthanze" - tvrdi Vučić.

Ono što je predsednik u lajvu "zaboravio" da spomene, jeste činjenica da na osnovu Vojno-tehničkog sporazuma iz 1999. godine, odgovornost za vazdušni prostor Kosova ima NATO, odnosno Kfor, i da oni kontrolišu ko leti i koristi nebo iznad južne srpske pokrajine. Tako da Srbija ne može da "traži da Kfor bude posrednik".

- Ali, vi danas morate da kritikuju uspostavljanje avio-linija, izgradnju autoputeva... Ja to ne razumem u 21. veku, to niste mogli ni u 15, ni 16. veku, a kamoli 21. da priuštite. Neki su ostali u ranofeudalnom dobu i ne mogu da se naviknu na savremeno društvo - čudi se predsednik.

Narod u Srbiji je i dalje uskraćen za više pitanja, između ostalog "koliko dugo je planirana avio-linija iz Beograda ka Prištini, ko je pregovarao u to ime i šta je konkretno dogovoreno pre nego što je sporazum potpisan".

Javnost nije ništa ni znala, samo je  Marko Đurić na RTS-u u Jutarnjem dnevniku objavio uspostavljanje vazdušne linije i predstavio je kao "najbolju moguću vest". Pa kad je tako, zašto ne vozi naš avio prevoznik, nego nemački, koji se može smatrati i kosovski. "Lufthanzin" ogranak "Jurovings (Eurowings)" ima svoju bazu i veliki značaj na prištinskom aerodromu "Adem Jašari".

Beriša: Nadležnosti će biti prenete kosovskim vlastima

Generalni direktor Kosovske uprave civilnog vazduhoplovstva, Eset Beriš, najavio da će tamošnje vlasti sklopiti dogovor sa NATO u okviru normalizacije kosovskog vazdušnog prostora i ostvarivanja svih uslova za njeno normalno funkcionisanje.

- Kosovske vlasti blisko sarađuju sa zvaničnicima Kfora u smislu koordinacije i odobravanja letova koji se odvijaju u vazdušnom prostoru Kosova. U okviru normalizacije vazdušnog prostora Kosova, nadležnosti će biti prenete lokalnim vlastima, odnosno Upravi za civilno vazduhoplovstvo i Agenciji za kontrolu leta Republike Kosovo - izjavio je Beriša u intervjuu za Dojče Vele.

Po Berišinim rečima i Kosovo i Srbija su potpisnice Sporazuma o zajedničkom evropskom vazdušnom prostoru koji omogućava avio-prevoz u svim zemljama Evropske unije, kao i zemljama-partnerima, odnosno zemljama Zapadnog Balkana.

Vučić izjavio je istakao da nema zakazan sastanak sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, sa kojim će se sresti u Izraelu na obeležavanju 75. godišnjice oslobođenja Aušvica, ali da će pomenuti Zakon o slobodi veroispovesti ako se ukaže prilika za to.

On je rekao i da ne zna kakav rezultat može da se očekuje po tom pitanju, s obzirom na to da su pozicije dve zemlje dijametralno suprotne.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Gol(f)man

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati