Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

21. 01. 2020. 12:29 0

"Otrovi iz fabrike vode idu u gradsku kanalizaciju"

Građanski preokret iz Zrenjanina najavio je danas da će dopuniti krivičnu prijavu protiv odgovornih u ovom gradu, nakon saznanja da postrojenje za preradu pijaće vode u tom gradu ispušta otpadne vode u gradsku kanalizaciju.

Precizirali su da će proširiti krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića, direktora JKP Vodovod i kanalizacija Predraga Bodiroge i zakonskog zastupnika konzorcijuma koji gradi fabriku vode Nenada Obradovića.

Kako su naveli, u odgovoru na zahtev za pristup informaciji od javnog značaja, koji je Građanski preokret uputio JKP Vodovod i kanalizacija, piše da postrojenje za preradu pijaće vode koje je u Zrenjaninu izgradio konzorcijum preduzeća Gruppo Zilio S.P.A., Gruppo Zilio d.o.o. i Synertech d.o.o. ispušta otpadne vode u gradsku kanalizaciju, a količina tog otpada se "ne meri na akreditovan način", i tim preduzećima se ne naplaćuje naknada za otpadne vode.

- Podsećamo da su svi građani i sva privredna duštva u Zrenjaninu, čiji objekti su priključeni na gradsku kanalizaciju, obveznici plaćanja naknade za otpadne vode, koja po odluci Gradskog veća Zrenjanina za privredu iznosi 67,59 dinara po kubnom metru otpadne vode. Izostankom naplate naknade za otpadne vode, JKP Vodovod i kanalizacija omogućuje navedenim preduzećima sticanje protivpravne imovinske koristi, a nanosi štetu sebi, Gradu Zrenjaninu i svim njegovim stanovnicima - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se šteta nanosi i budžetu Srbije jer se izostankom naplate naknade za otpadnu vodu ne naplaćuje ni porez na dodatu vrednost.

- Zrenjanin nema postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Sve što postrojenje za preradu pijaće vode ispusti u kanalizaciju, a to znači i arsen i hemikalije koje koristi u tehnološkom procesu prečišćavanja pijaće vode - završava u reci Begej. Na taj način ugrožava se životna sredina na nesaglediv način - ocenjuje se u saopštenju.

Grad Zrenjanin već 16 godina nema zdravu pijaću vodu, a svi dosadašnji pokušaji da fabrika vode počne da distribuira ispravnu vodu građanima su propali.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati