BUJOŠEVIĆ NA ČELU RTS DO 2022! Krši li država zakon? | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

14. 01. 2020. 14:08 0

BUJOŠEVIĆ NA ČELU RTS DO 2022! Krši li država zakon?

Generalni direktor Radio-televizije Srbije (RTS) Dragan Bujošević, ostaće na ovom mestu do 2022. godine, iako mu petogodišnji mandat ističe 5. maja ove godine, saznaje Direktno.rs. 

Bujošević je prošle godine, 15. januara, kada je napunio 65 godina stekao uslov za odlazak u starosnu penziju, a Upravni odbor RTS doneo je tada odluku da Bujošević upravlja ovim medijem i narednih šest meseci.

- Na osnovu ove odluke, ovlašćuje se predsednik UO JMU RTS prof. dr Vladimir Vuletić da sa generalnim direktorom JMU RTS Draganom Bujoševićem zaključi odgovarajući sporazum o nastavku rada - navedeno je tada u odluci UO. 

RTS konkurs za novog direktora treba da se objavi tri meseca pre isteka njegovog mandata u skladu sa Zakonom o javnim servisima i opštim aktima, što znači najkasnije do 5. februara, a odluku o raspisivanju javnog konkursa doneće Upravni odbor RTS.
Advokat Vladimir Gajić za Direktno.rs kaže da zakoni ne važe za političku elitu, a da je inače moguće da se ugovor Bujoševiću produži.

- I sudijama Vrhovnog suda produžavaju posle penzije mogućnost da rade još dve godine, tako da to nije ništa novo. Nije nezakonito. Ako u preduzeću odluče da može još da radi, mogu da mu produže najviše još dve godine. Ugovor je samim tim na određeno vreme, na dve godine - rekao je Gajić.

Pozvali smo aktuelnog direktora RTS - a da bismo proverili ove navode i pitali ga da li će se opet kandidovati za mesto direktora Javnog servisa, međutim, do objavljivanja ovog teksta nije odgovorio na naše pozive i poruke.

Bujošević je rođen 15. januara 1954. godine, a na čelu RTS je od 5. maja 2015. godine. Na konkurs za direktora RTS 2015. godine prijavilo se 26 kandidata, a formalno-pravne uslove ispunilo je njih 11. Osim Bujoševića kandidati koji su tada ispunjavali uslove još bili su Aleksandar Avramović, Emin Golubović, Mladen Dražetin, Dragan Đukić, Vilibald Erić, Dragan Karadžić, Sandra Keser, Mioljub Krsmanović, Aleksandar Milutinović i Aleksandar Crkvenjakov.

Uslovi koje kandidati za direktora RTS moraju da ispunjavaju su da imaju državljanstvo Republike Srbije, prebivalište na teritoriji Srbije, da imaju visoku stručnu spremu i da su „ugledni stručnjaci iz oblasti koje su od značaja za obavljanje poslova ustanove javnog medijskog servisa“ i najmanje deset godina radnog iskustva na rukovodećim poslovima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Voli me, ne voli me...

Zoran Živković [07.08.2020.]


Video dana

Nisam ti rekao da staneš

Anketa

Da li deca treba od 1. septembra da idu u školu ili da se nastava održava onlajn?

Rezultati