Društvo i ekonomija

M. Živković

09. 01. 2020. 18:08 0

Ipsos za vlast pita: Da li je izdaja let Beograd - Priština?

Istraživačka agencija "Ipsos Strategic Marketing" anketirala je telefonskim putem građane u prazničnim danima, a pitanje je bilo: "Da li smatrate da bi avionski let na relaciji Beograd - Priština bila izdaja"? Mnogi su to ocenili kao probni balon vlasti za neke od narednih postupaka i planova SNS, s obzirom na to da je Ipsos blizak vladajućim strukturama u državi. U Ipsosu, pak, tvrde drugačije.

Pojedini građani, koji su anketirani ovim povodom, smatraju da Ipsos nije slučajno postavio baš ovakvo pitanje. Naročito ako se, kako kažu, u obzir uzmu prethodne ankete ove agencije koja se bavi istraživanjem javnog mnjenja, a koja su išla u prilog aktuelnoj vlasti u Srbiji.

Zato, prema saznanjima Direktno.rs, mnogi smatraju da ovo pitanje nije tek reda radi, kako u Ipsosu tvrde, već da za cilj ima opipavanje pulsa građana o tome kakvo je njihovo raspoloženje i da li su spremni da prihvate činjenicu da će postojati međunarodna avio linija Beograd - Priština, s obzirom na škakljivu političku situaciju koja traje godinama.

"Obično novogodišnje pitanje..."

Bivši direktor Ipsosa i sadašnji saradnik ove agencije Srđan Bogosavljević rekao je da ne može da utiče na mišljenje ispitanika, ali da njihovi stavovi u ovom slučaju nisu ispravni.  

- Trenutno nema rezultata te ankete. To su stvari koje se pitaju sada, pa kroz godinu dana, da se vidi da li se nešto desilo ili nije desilo. Rezultata neće biti sada nego već na kraju sledeće godine, a cilj je da se vidi šta ljudi misle, a šta se od toga obistini. Ne radi se ni o kakvom opipavanju pulsa, niti je ovo pitanje vezano za komercijalne svrhe. Mi u 99,9 odsto slučajeva radimo za komercijalne klijente, ali u ovom slučaju nije tako. Ovo je samo jedno od pitanja koje pitamo građane pred Novu godinu, kao i gomilu drugih stvari - rekao je Bogosavljević za Direktno.rs.

Bivši direktor Ipsosa dodao je da za sada nije poznato da li će avio linija Beograd - Priština zaista biti otvorena i da anketa nije odrađena u saradnji sa vlastima.

- Mi smo tek ove godine ušli u taj sistem Ipsosa, da pitamo svakakva pitanja, a posle godinu dana gledamo šta se ostvarilo, koliko ispitanika je bilo u pravu, a koliko ne. Zaista ne znamo da li će se otvarati linija Beograd - Priština. Trenutno to niko ne planira ili bar mi ne znamo da neko planira tako nešto. Jako malo stvari imamo koje nisu komercijalne, a ovo je jedna od njih - rekao je on.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati