Društvo i ekonomija

M. Živković

11. 12. 2019. 10:30 0

KASNI MASTER PLAN "Vansi" ne može da ulaže u aerodrom "Nikola Tesla"

Godinu dana nakon što je kompanija "Vansi Erports Srbija" preuzela upravljanje beogradskim aerodromom "Nikola Tesla" i uplatila koncesionu naknadu od 501 miliona evra, nerešiv problem za sada ostaje ulaganje u najavljenu infrastrukturu, a prema saznanjima Direktno.rs, razlog tome je kašnjenje master plana zbog čega odgovornost snosi državna administracija.

Kompanija "Vansi Erports Srbija" u decembru prošle godine postala je operater aerodroma "Nikola Tesla" na period od 25 godina. Odmah po potpisivanju Ugovora o koncesiji uplaćena je jednokratna koncesiona naknada u iznosu od 501 milion evra, dok za dve i po decenije, koliko "Vansi" bude imao ingerencije nad aerodromom, francuska kompanija moraće da uplati više od 700 miliona evra, uz godišnju koncesiju od četiri do 15 miliona, u zavisnosti od prihoda i ostalih parametara.

- Tokom perioda trajanja Koncesije, kompanija "Vansi Erports Srbija" dužna je da uplaćuje koncesionu naknadu svake godine, kao i da sprovodi ulaganja u aerodromsku infrastrukturu u rokovima, i u skladu sa Ugovorom o koncesiji. Ukupna vrednost ove transakcije iznosi 1,46 milijardi evra i predstavlja prvu koncesiju ovako velike vrednosti ikada sprovedene u Republici Srbiji - navedeno je tada iz Vlade Srbije.

- To će značiti velike investicije u aerodrom, ali i druge investicije, kao što će biti izgradnja pruge BG voza, koja će povezivati aerodrom i centar, o čemu se pregovara sa Vladom Japana - kazao je krajem prošle godine zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. 

Međutim, po svoj prilici, od najavljenih velikih investicija za sada neće biti ništa, a prema saznanjima Direktno.rs, razlog tome je kašnjenje neophodnog master plana za ulaganje zbog prepreka u državnoj administraciji.

- I dalje kasni odobravanje master plana za izgradnju stvari i infrastrukture koje "Vansi" treba da izgradi i uloži. Problem je takva administracija kakva je. "Vansi" bi krenuo odmah da radi i da gradi, krenuo je sa pravljenjem novog parkinga, ali što se tiče svih onih malo većih investicija, to trenutno ne može da se započne jer se rešava problem sa državnom administracijom zbog usporene procedure - rekao je izvor našeg portala.

Uz to, dodaje izvor, problem je nedostatak operative, potreba za još radnika, a u prilog ni aerodromu, a ni aviokompanijama ne ide činjenica da je letnja ova letnja sezona bila lošija, nego inače.

Povodom prepreka u administraciji kontaktirali smo Ministarstvo državne uprave, odakle su nas uputili na drugu adresu - Ministarstvo privrede. Međutim, iz tog resora nismo dobili odgovore na pitanja zbog čega je to tako i na koji način bi mogla da se ubrza procedura u vezi sa master planom, na osnovu kog bi kompanija "Vansi" mogla da počne sa ulaganjem u investicije i infrastrukturu po planu.

Poslali smo takođe i mejl na adresu aerodroma "Nikola Tesla", ali do trenutka objavljivanja ovog teksta, odgovor nismo dobili. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati