Društvo i ekonomija

Direktno.rs

08. 12. 2019. 15:09 1

DOJČE VELE O KRUŠIKU: "Srpski lideri uzdrmani skandalom oko izvoza oružja"

"Čovek koji radi u srpskoj fabrici oružja "Krušik" otkrio je skandal, tako što je dokumentima implicirao na umešanost oca ministra unutrašnjih poslova u Srbiji u aferu korupcije. Zaposleni je uhapšen i nazvan 'špijunom' - ovako počinje obiman tekst renomiranog nemačkog medija "Dojče Vele".

Tekst se bavi slučajem "Krušik", Nebojšom Stefanovićem i navodnoj umešanosti njegovog oca u trgovinu oružjem.

"Dojče Vele" navodi da "srpska Vlada izbegava temu i skandal po pitanju izvoženja oružja u Saudijsku Arabiju, milione evra državnih para i po pisanju nezavisnih medija, umešanost oca Nebojše Stefanovića".

U tekstu se navodi da je Stefanović najbliži saradnik "najjačeg čoveka u Srbiji" Aleksandra Vučića, te da je njegov otac Branko odigrao glavnu ulogu u izvozu oružja. Navodi se da je Branko Stefanović posećivao "Krušik", te da je predstavljao firmu GIM, preko koje je nabavljao oružje po povlašćenim cenama.

Sagovornik medija "Dojče Vele" bio je novinar BIRN-a Aleksandar Đorđević, koji je izjavio da je "Krušik" najčistija i najveća korupcijska afera vezana za vladajući vrh.

- Možemo da dokažemo da je otac ministra unutrašnjih poslova, bez referenci i iskustva, direktno umešan i direktno uzeo učešća u međunarodnoj trgovini oružjem - rekao je Đorđević za "Dojče Vele".

On je još retorički upitao "zbog čega Branko Stefanović ima privilegiju da učestvuje u lukrativnim poslovima i zarađuje novac oštetivši državnu firmu", a potom i nastavio da je to "samo zbog toga što je otac ministra policije i tako dobija direktno prednost zbog političke moći".

"Dojče Vele" se pozabavio i time gde oružje završava, tj. navedeno je da su to džihadisti u Siriji i Jemenu, te da je oružje takođe završavalo i u Ukrajini. Nije renomirani medij preskočio da pomene i Aleksandra Obradovića, uzbunjivača.

- Otkako je otkrio ovu aferu, policija Aleksandra Obradovića drži u kućnom pritvoru, jer se sumnjiči da je otkrio "poslovnu tajnu".

Takođe, pomenuto je i da je sajt "Arms voč" bio pod hakerskim napadom iz Srbije, nakon što je objavio priču o oružju iz "Krušika".

Pozabavio se ovaj medij i ponašanjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pod pasusom "Mamica", kao i medijima u Srbiji.

- Vučić je odbacio optužbe protiv oca ministra unutrašnjih poslova Stefanovića, rečima da je to izmišljena afera. On je pokušao da fokus prebaci na majku od Obradovića, podrugljivo joj se obraćajući sa "mamica". Glavni mediji u Srbiji, koji su mahom pod kontrolom vlasti, fokusirali su priču na Obradovića i njegovu majku, kako bi prekrili skandal oko "Krušika". Čak je i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio da je Obradović špijun - piše "Dojče Vele".

U tekstu se, između ostalog, govori i o izostanku reakcija nadležnih organa i tužilaštva "koji su na čitavu aferu ostali nemi", te o tome kako lideri opozicije u Srbiji ukazuju na ovu aferu i umešanost vrha države.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati