Društvo i ekonomija

D. Ljutić

21. 03. 2024. 07:00 14

Zašto Srbija ne primenjuje italijanski "ANTI MAFIJA ZAKON"?

Otvaranjem poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Evropskom unijom Srbija se obavezala da će, između ostalog, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala uskladiti sa okvirima EU, u čemu bi joj italijanska dugogodišnja iskustva bila dragocena. Između prvog i poslednjeg ekspozea Ane Brnabić kao premijerke, na teritoriji Srbije dogodilo se više od 60 ubistava koja imaju karakteristike mafijaških likvidacija. Njen mandat su potresle afere, u kojima su političari dovođeni u vezu sa kriminalom. Međutim, ovoj vlasti Krušik nije organizovani kriminal, kao ni "Jovanjica" a veze političara sa klanovima Darka Šarića i Veljka Belivuka su izumišljotine. "Jovanjica", verovatno najveća fabrika marihuane u Srbiji i šire, bila je lokacija koju su obilazili i ministri i policajci. Pa, zašto nisu onda rekli, hajde da se borimo protiv organizovanog kriminala?

Da bi država imala efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala, mora da ima nezavisno sudstvo, nezavisno tužilaštvo i policiju koja je podređena tužilaštvu, a ne ministru. Mi nemamo ni "n" od nezavisnog sudstva, a kamoli nezavisno tužilaštvo. U Srbiji ima borbe protiv organizovanog kriminala, ali samo onog koji pripada onima sa kojima se vi ne slažete, nekim drugim ljudima, a ne onima koje vi kontrolišete.

- U borbi države protiv mafije, država će izaći kao pobednik - bila je poruka je premijerke Srbije Ane Brnabić u svom prvom ekspozeu.

Između prvog i poslednjeg ekspozea Ane Brnabić kao premijerke, na teritoriji Srbije dogodilo se više od 60 ubistava koja imaju karakteristike mafijaških likvidacija. Njen mandat su potresle afere, u kojima su političari dovođeni u vezu sa kriminalom. Međutim, ovoj vlasti Krušik nije organizovani kriminal, kao ni "Jovanjica", a veze političara sa klanovima Darka Šarića i Veljka Belivuka su izumišljotine.

Samostalni rad sudija i tužilaca u koji se politika neće mešati jedan je od osnovnih preduslova za dobro funkcionisanje pravosuđa, saglasni su italijanski stručnjaci. Sistem da se sudije i tužioci biraju u parlamentu, kao što je slučaj u Srbiji, u Italiji je potpuno neprihvatljiv. U Italiji navode da se nezavisnost pravosuđa ne dovodi u pitanje. Tačnije, mafija se istražuje bez obzira na to šta političari žele. 

Međutim, vlast u Srbiji očigledno ima "drugačije shvatanje organizovanog kriminala". "Jovanjica", verovatno najveća fabrika marihuane u Srbiji i šire, bila je lokacija koju su obilazili i ministri i policajci. Pa, zašto nisu onda rekli, hajde da se borimo protiv organizovanog kriminala? Aleksandar Vučić je u nizu "ratova protiv mafije" jedan objavio i u videu na Instagram profilu, uz poruku:

- Pobedićemo mafiju, garantujem, bez obzira na lične, političke i svake druge posledice - naveo je Vučić.

Kada predsednik države, sa terase Predsedništva, proglašava rat mafiji, a on je na vlasti više od deset godina, to postaje apsolutni apsurd. To znači da se kriminal u Srbiji toliko razvio i toliko dugo traje da jedan predsednik države mora sa terase da objavljuje borbu protiv srpskog podzemlja.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić nedavno je sumirao godinu za nama, rekao je da srpska policija po svemu stoji rame uz rame sa svim evropskim i svetskim, ali i da je maltene iskorenjen organizovani kriminal. U tome ga demantuju policijske akcije, ali i statistike, Srbija je treća u Evropi po Globalnom indeksu organizovanog kriminala u 2023, a u svetu je na 40. mestu, na listi 193 države. Ministar policije početkom ove godine samouvereno i pobedonosno izjavljuje:

- Vi više nemate organizovane kriminalne grupe nigde u Srbiji. Setite se devedesetih godina, setite se vremena dvehiljaditih godina. Više ni u jednom gradu nemate organizovanu kriminalnu grupu - tvrdi Gašić.

Ne treba zaboraviti da poslednjih godina sve organizovane kriminalne grupe koje su razbijene na teritoriji Srbije su razbijene zahvaljujući podacima Interpola, Evropola i partnerskih službi iz zapadne Evrope. Zato se Belivukovoj i Šarićevoj grupi sudi. 

- Mafijaške grupe u Srbiji uživaju zaštitu od političkih ličnosti i koriste se kao produžena ruka države u kontroli privatnog sektora. Njihovi članovi se često regrutuju i neguju iz huliganskih grupa - glasi deo iz izveštaja Globalnog indeksa organizovanog kriminala.

U Srbiji ne postoji kontrola i nadzor komisije parlamenta nad radom specijalnog tužilaštva, suda i policije. Takva komisija je u Italiji uvedena početkom devedesetih godina prošlog veka, i njen rezultat bila je akcija "čistih ruku", koju su neke italijanske stranke i ugledne političke ličnosti skupo platile. To bi i mogao da bude odgovor, zašto Srbija ne primenjuje italijanski model "anti mafija zakon".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati