Društvo i ekonomija

Marko Marjanović

13. 11. 2019. 09:38 1

LIČNI STAV Marko Marjanović: Ko su Jehovini svedoci i kako se vrbuju žrtve?

Sekte su religijski podeljene na pseudohrišćanske, pseudohinduističke, sinkretističke, satanističke. Počeću sa psudohrišćanskom sektom, zbog njenog intenzivnog delovanja u našem regionu.

(U prošloj kolumni naveo sam koje sve grupe sekti postoje i deluju kod nas, a danas ću imenovati i koje su to).

U pseudohrišćanske sekte spadaju:

- Jehovini svedoci
- Božija deca
- Crkva božija
- Hristova crkva malokrštenja
- Slobodna crkva
- Reč života
- Pentakostalci

JEHOVINI SVEDOCI su najzastupljenija i najbrojnija sekta u svetu. Tvorac je Čarls Tejz Rasel, koji ju je osnovao 1851. godine pod imenom "Društvo ozbiljnih istraživača Biblije". Funkcionišu pod tim imenom (nazivom) sve do 1931. godine, kada menjaju ime i postaju JEHOVINI SVEDOCI.

Računa se da ih je danas preko 30 miliona, a njihov broj se iz godine u godinu intenzivno uvećava. Glavna baza im je u Frankfurtu, a svetski centar u Njujorku. Funkcionišu piramidalno. Za svaku državu pojedinačno postoji predsednik, a u njegovoj ingerenciji su odbori i skupštine. Svaka skupština ima nekoliko svojih tzv. kraljevskih dvorana, tj. bogomolja.

Na Jehovine svedoke možete naići svuda. Na pijaci, na ulici, ispred škola, bolnica ili staračkih domova. Verovatno su vam već i pokucali na vrata u želji da vam objasne svoje tumačenje Biblije i ponudili vam neku od njihovih časopisa ili knjižica. Jedna od tih je i "Kula stražara".

Neverovatno su dobro organizovani. Ciljna grupa su uglavnom stariji ljudi, zbog nekretnina, slede ljudi koji su imali neku tragediju, ličnu ili porodičnu, koji imaju krizu u braku, problem sa alkoholom i sl.

Prva faza je takozvana "faza vrbovanja", u kojoj pokazuju zadivljujuću vestinu komunikacije. U toj fazi vam prilaze obično u paru. Upoznaju se sa vama - obično su to izuzetno prijatne žene ili privlačne i fine mlade devojke, koje tesko možete da odbijete. Ukazuju vam neverovatno uvažavanje i pažnju – fantastični psihološki potez koji prija ljudskoj sujeti.

Nakon toga vas pozivaju na druženja, zajedničke molitve, a srdačni zagrljaji su obavezni prilikom svakog susreta. Nakon nekoliko dolazaka postajete vezani za tu grupu sa osećajem pripadnosti i prijatnosti. Time se završava PRVA FAZA vrbovanja i započinje DRUGA.

U ovoj fazi pokušaće da uvuku i članove vaše porodice, familije ili prijatelje. Ako u ovoj nameri ne uspeju, onda pokušavaju da satanizuju sve njih u vašim očima. Velika šansa je da u tome uspeju jer posle prve faze, vi ste počeli da razmišljate kako oni žele. Nakon toga, uz zanimljive priče, puno pohvala i divljenja, počinju da vam nude da misionarite za njih, a vi ćete se osećati počastvovano.

Karakteristično za sve sekte je njihov opšti cilj, a to je da se vi, odnosno vasa ličnost podređujete interesu sekte. Ako je vaše zdravlje, a često i život u pitanju, opet morate slediti njihove kanone, kao, na primer, odbijanje transfuzije krvi objašnjenjem da se u krvi nalazi i duša. Ako je vaša imovina u pitanju, vremenom će vas osloboditi i tog "tereta".

Ispričaću vam priču jednog bivšeg člana ove sekte, danas saradnika našeg udruženja.

Momak, generacija 70-ih, prošao ratove i stradanje devedesetih. Teško je to zaista podneo. Prvo je tražio spas u alkoholu, dok ga nisu zavrbovali da uđe kod njih. U sekti se upoznao sa mnogobrojnim članovima, družili su se svakodnevno, molili se. U sekti je upoznao i devojku, zaljubio se i zasnovao porodicu.

Posle nekih desetak godina USTUPIO je (poklonio) kuću zajednici, zauzvrat dobivši stan od 40-ak m2. Danas je na placu na kom je bio njegov dom, izgrađena velepna višespratnica od 1.500 m2 vredna između tri i četiri miliona evra.

Sedam godina kasnije, obraća se nasem udruženju (ZID) za pomoć, sa zeljom da napusti sektu.

Uspevamo.

Svi dotadašnji "prijatelji", "braća" i "sestre" okreću mu leđa i izopštavaju ga iz društva. Stanovi na njegovom placu su prodati. Nikada mu nije isplaćena adekvatna novčana nadoknada. Ova priča ipak ima lep nastavak.

Ovaj sad već zreo čovek, vremenom kroz posao upoznaje razne druge ljude, otvaraju se neki novi krugovi, njegov život ponovo poprima neki normalni tok. Supruga je i dalje Jehovin svedok, ali je uspela da prihvati njegov izbor. Danas žive zajedno u stanu koji je i jedina nekretnina koja je ostala u njegovom vlasništvu.

Ipak, strah je i dalje prisutan pri pomeni sekte. O svojim stradanjima u njoj ne želi javno da govori, ali smo dobili njegovu saglasnost da sa vama podelimo njegovu životnu pricu, uz zagarantovanu anonimnost. Svoj strah pobeđuje borbom protiv delovanja sekte uz pomoc naseg udruženja, a nagrada mu je svaki "oslobođeni" član.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati