Društvo i ekonomija

M. B.

07. 11. 2019. 14:16 0

KRIMINALCI OD 14 GODINA Zbog siromaštva i borbe za preživljavanjem, roditelji zanemaruju decu

Maloletnici sve više dolaze u sukob sa zakonom, skoro 10.000 njih dobilo vaspitne mere ili maloletnički zatvor, a čak 40 završilo je iza rešetaka zbog teških dela, od čega 10 prošle godine.

Po podacima Republičkog javnog tužilaštva, prošle godine je policija registrovala više od 7.000 počinilaca krivičnih dela mlađih od 18 godina, među kojima 19 odsto nema ni 14 godina. I upravo najveći problem predstavlja kriminal dece mlađe od 14 godina, koja ne podležu krivičnoj odgovornosti.

Zabrinjava i to što se starosna granica maloletnika koji čine krivična dela spušta iz godine u godinu. Čak 1.416 tinejdžera dobilo je vaspitne mere, a 172 zavodske vaspitne mere. U porastu je broj teških ubistava kod mladih, a krađa, razbojništava i imovinskih delikata je za petinu više nego godinu pre toga.

Šta je uzrok porasta maloletničkog kriminala i ko je pao na ispitu kada je ovaj problem u pitanju - porodica ili društvo? Kriminolog Dobrijvoje Biba Radovanović u razgovoru za Direktno.rs kaže da je pitanje maloletničkog kriminala izuzetno kompleksno, te da su maloletnici oličenje jednog malog procenta kriminala u odnosu na ukupan kriminal.

- Taj procenat oscilira u različitim periodima. Ako postoji neki skok kriminala onda je to zbog toga što je jako puno liberalozivan sistem sankcija. Vaspitni nalozi ili neke druge sankcije maloletnika se izriču sada za sitnije prekršaje ponašanja, odnosno poremećaje ponašanja. Ranije je moralo da se počne sa pojačanim nadzorom, pa onda razgovori sa roditeljima ili starateljima, zatim vaspitna ustanova, pa dom. Sada za običnu galamu na ulicu tužilaštvo će predložiti vaspitne naloge. Dakle, liberalizovali su vaspitne sankcije prema maloletnicima i zbog toga imamo skok maloletničkog kriminala - smatra Radovanović i dodaje:   

- Važno je istaći da postoji i značajan porast nasilnog kriminala kod maloletnika i da do tog kriminala dolazi od organizovanih grupa navijača ili na primer sukoba u školama. U stvari, s porastom kriminala generalno, dolazi i do porasta maloletničkog, s tim da se mora voditi računa da taj porast kriminala ne mora biti zvanično registrovan. Mi ne moramo imati porast u statistikama kriminala, ali imamo ga u svakodnevnom životu - zaključuje naš sagovornik. 

S druge strane, psiholog Zoran Milivojević za Direktno.rs kaže da postoji nekoliko uzroka zbog kojih je maloletnički kriminal u porastu. 

- Najviše utiče opšta matrica u društvu, odnosno pogled na svet koji se nameće kroz medije i rijaliti programe, pošto mladi upijaju sa svih strana. Drugi glavni uzrok su roditelji, odnosno način vaspitanja. Ima previše zanemarene dece, jer su roditelji prezauzeti preživljavanjem. Siromaštvo je takvo da su roditelji usmereni na zadovoljavanje osnovnih potreba. I onda je premalo vemena da se radi sa decom - objašnjava Milivojević. 

On naglašava i da ima puno razmažene dece, takozvanih milenijalaca, koji kako kaže, "dobijaju ljubav, ali nema disciplinovanja".

- Ta deca kad se nađu u grupi u školi prave dinamiku čopora. Ne vode se onim ko je u pravu, nego ko je jači. Pravi se piramida moći i onda iz toga proizilazi mnogo nasilja. U tom slučaju su uzor kriminalci koji super žive, voze dobre automobile, vode se parolom "pet minuta straha" da dođu do velikog novca i sve to zajedno utiče. Takođe, nema dovoljno vaspitača koji su edukovani i zadovoljni svojim poslom, koji bi se uslovno rečeno borili sa problematičnim maloletnicima. U siromaštvom društvu se u ovakve stvari ulaže, ali sve to jako sporo ide. Kada deca odu u neki popravni dom ili slično, tamo se pojačava devijacija. Ne kod svih, naravno, ali kod velikog broja. U dom dolaze "najgori", koji opet između sebe uspostave dinamiku i razvijaju tu svoju delikvetnu karijeru. Po povratku iz doma takvog maloletnika se plaše, upravo zbog toga gde je bio. 

Milivojević za kraj objašnjava da je potreban sveobuhvatni program koji bi se uhvatio u koštac sa ovim problemom. Ali, da li je tako nešto moguće? 

- Jednim delom jeste, ali deo koji je najteži jeste kućno vaspitanje. Često roditelji ne sarađaju, jer ako imate nekog od 12 godina ko pravi probleme, treba mu na vreme pristupiti i promeniti nešto, jer sa 16 ili 17 godina je mnogo teže - zaključuje naš sagovornik. 

Podsetimo, ministar policije Nebojša Stefanović najavio je da će MUP predložiti Ministarstvu pravde pooštravanje kaznene politike ili pronalaženje drugog rešenja po ugledu na EU.

- Iz analize rezultata rada policijskih uprava uočen je porast broja krivičnih dela najmlađih počinilaca, nekada čak i dece mlađe od 14 godina, koja po zakonu ne mogu krivično da odgovaraju - rekao je Stefanović i naveo da u praksi deca koja počine krivično delo za koja ne mogu odgovarati i maloletnici stariji od 14 godina prema kojima se primenjuje blaga kaznena politika odmah prelaze na izvršenje sledećeg dela.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati