Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

15. 10. 2019. 17:00 0

Rusija lobira za novog vođu Srpske pravoslavne crkve

Po ruskom sajtu Regnum.ru najveće šanse za naslednika patrijarha Irineja ima episkop bački Irinej Bulović, dok se "u krugu favorita" spominje i ime mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija Perića.


Ruska državna agencija Regnum.ru, objavila je pohvalan tekst o držanju Srpske pravoslavne crkve prema "Ukrajinskom raskolu". Naime, carigradska patrijaršija je nedavno priznala autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve, da bi, pre nekoliko dana isto usledilo i od Grčke pravoslavne crkve. Ruska pravoslavna crkva je, za sada reagovala tako što je prekinula crkveni kontakt s carigradskim patrijarhom Bartolomejem.

Ovi događaji su se poklopili s proslavom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, koji je prošao bez pozivnica poglavarima drugih pravoslavnih crkava. Ruska državna agencija za takav, jasan proruski stav SPC hvali čvrst stav episkopa bačkog Irineja Bulovića.

Bulović se takođe hvali zbog toga što je izlobirao da niko od srpskih episkopa ne ode na obeležavanje 800 godina od kada je Carigradska patrijaršija Savi Nemanjiću izdala tomos kojim srpska crkva postaje autokefalna, a on njen prvi arhiepiskop. Iako je Carigrad ovo shvatio kao skandalozan čin, Regnum pohvaljuje Irineja, te izražava mišljenje da je on najbolji kandidat za budućeg srpskog patrijarha. Odnosno, kandidat koji bi najbolje odgovarao interesima ruske crkve i ruske politike na Balkanu.

U tekstu agencije se kao jedan od očiglednih kandidata za patrijarha spominje i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić. Perić se opisuje kao čovek blizak trenutnom predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću i njegovoj zapadnoj politici, te da kao zagrebački mitropolit ipak gaji jasan prozapadni stav, za razliku od proverenog ruskog čoveka Bulovića.

Porfirije je nedavno odbacio glasine beogradskih medija o tome da bi on mogao biti novi patrijarh.

- Verujem da postoje različiti pojedinačni i drugi interesi i unutar Srpske pravoslavne crkve i na političkoj sceni, ali ja niti jesam niti želim biti deo tih krugova. Znam šta je moj posao i koje su moje duhovne i ljudske obveze. Tako sam se ponašao dosad, tako će biti i ubuduće, šta god ko pisao ili mislio, spominjući moje ime u bilo kojem kontekstu - poručio je mitropolit tada za hrvatsku Hinu.

Pitanje izbora novog srpskog patrijarha postalo je aktualno prošloga meseca zbog bolesti trenutnog patrijarha, Irineja Gavrilovića, koji je napunio 90 godina, a na čelu SPC je već devet godina.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Koaliciono pozorištance

Zoran Živković [21.09.2021.]


Anketa

Ko nosi najskuplju garderobu u SNS?

Rezultati

Video dana

Odlučio je da se p(r)ovuče posle osvajanja trke...