Tenis

[ Izvor: Sport klub ]

13. 06. 2024. 12:58 23

Za bivše Novakove terene pitajte - AKADEMIJU TIPSAREVIĆ!

Do maja prošle godine Teniski centar Novak Đoković, od sada Teniska akademija Janko Tipsarević. Tereni koje je Đoković vratio gradu Beogradu prošlog proleća, ponovo su oživeli.

Na pola terena se igra, na drugoj polovini se radi. Sređuju se posle duge pauze. Više od godinu dana je prošlo otkako je Đoković vratio Gradu Beogradu ovaj kompleks koji je nosio ime po njemu, od tada je zub vremena učinio svoje, ali sada se budi.

Pre desetak dana nije bilo ni traga ni glasa bilo kakve aktivnosti. Zgrada zapuštena, tereni neuređeni. Sada je slika drugačija. Zgrada još nije došla na red, ali tereni jesu.

- Da li može da se igra? - pitao je novinar Sport kluba jednog od majstora.

- Za sva pitanja u vezi ovih terena, obratite se Akademiji Tipsarević - odgovara on.

- Ovde nema nikoga osim nas. Treneri rade sa igračima, ali više od toga ne znam.

Odmah sledi pitanje na Jankov broj, potvrda stiže: Tipsarević se doselio na Dorćol, ali više od toga još ne želi da kaže.

Ko ne zna, Janko već ima dva teniska kompleksa u zakupu u Beogradu - na Olimpu i Sportskom centru 11. april. Ne tako davno isto je važilo i za terene kod Šest kaplara, preko puta Tržnog centra Ušće, ali više nije tako. Tipsarević ima i nekoliko akademija širom sveta, od Kine do Indije preko Meksika i Crne Gore, a tu nije kraj.

Kod njega treniraju i srpski asovi Laslo Đere, Miomir Kecmanović i Dušan Lajović, najbolja crnogorska teniserka Danka Kovinić, bivši broj 1 u dublu, Hrvat Mate Pavić, Japanac Juiči Sugita, nekada 36. na svetu. Većini ako ne i svima je i menadžer. Njegova akademija je uvrštena među jednu od 15 najboljih na svetu na jednom specijalizovanom sajtu.

Međutim, nema dileme da će ovaj novi posao izazvati mnogo jaču reakciju nego svi prethodni. Razlog je jasan - Tipsarevićev angažman u Srpskoj naprednoj stranci. Politička situacija u Srbiji je takva da će mnogi, pogotovo iz suprotnog tabora, Jankov dolazak na Dorćol povezivati da činjenicom da je na bilbordima uoči izbora, kao i na slavlju posle njih, bio na dva koraka od Aleksandra Vučića; da se, ako je suditi po ovim slikama, veoma brzo probio u partijskoj hijerarhiji, ako ne na državnom onda na gradskom nivou.

Sa jedne strane, logično je da nekada osmi teniser sveta, šampion Dejvis kupa, drugi najbolji teniser koga je ova zemlja ikada imala, dobije priliku da u zakonom predviđenim uslovima prenosi svoje znanje i iskustvo na mlađe generacije, ali u Srbiji ne važe uvek zakoni logike.

Zato je pre donošenja bilo kakvog zaključka na račun ove situacije verovatno najbolje sačekati trenutak kada će Tipsarević svečano otvoriti novu akademiju i tom prilikom obelodaniti svoje planove, ali i sve što je dogovorio sa nadležnima u vezi korišćenja teniskog kompleksa na Dorćolu.

Inače, prostor koji sada zauzima ovaj centar manji je nego dok je bio u Đokovićevoj svojini. Nekadašnji betonski tereni su preorani i na tu lokaciju se proširio Spomen kompleks braniteljima Beograda koji je sada doteran i ostavlja mnogo bolji utisak. Nema više ni teretane za koju se govorilo da je među najboljim u Evropi u sličnim teniskim objektima. Zgrada deluje zapušteno, ali njoj tek predstoji sređivanje.

Teniskom kompleksu na Dorćolu udahnut je novi život, a da li će on postati nova tačka političkog razdora ili sjajna prilika za novu etapu razvoja srpskog tenisa, ostaje da se vidi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 23

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idolatrija

Zoran Živković [21.06.2024.]




Video dana

Aplauz

Anketa

Da li će Srbija proći grupu na Evropskom prvenstvu?

Rezultati