Tenis

[ Izvor: Telegraf.rs ]

10. 10. 2022. 08:03 2

Ovo je ATP lista posle Novakove titule u Astani

Novak Đoković je osvojio turnir u Astani iz serije 500, što mu je donelo novih 500 bodova na ATP listi. Na novoj ATP listi zadržao je sedmo mesto na kojem je već neko vreme. Ipak, sada je znatno bliži rivalima.

Đoković sada ima 4.320 bodova i sve je bliži Aleksanderu Zverevu koji ima 5.040 bodova na šestom mestu. Nemac je pao za jedno mesto, pošto ga je prestigao Stefanos Cicipas, koji je poražen u finalu Astane od Novaka, ali je zaradio 255 bodova i popravio svoju poziciju i sada je peti.

Proboj u Top 10 imao je i Tejlor Fric, koji je osvojio turnir u Tokiju, pa mu je ovo plasman karijere i sada je na osmom mestu, tik iza Đokovića sa 3.510 bodova.

Nije bilo promena kada je sam vrh liste u pitanju, prvi je i dalje Karlos Alkaraz, drugi Rafael Nadal, treći Kasper Rud i četvrti Danil Medvedev. Top 10 kompletiraju još Andrej Rubljov na 9. mestu i Kameron Nori koji je deseti.

Ono što je za Novaka bitno jeste i činenica da je osigurao mesto na završnom Mastersu u Torinu, čime je ostvario jedan od zacrtanih ciljeva za ovu sezonu.

Đoković sada i matematički ima mesto među osam najboljih za ATP finale. Za to mu je bilo neophodno da, pošto je osvojio Grend slem, bude među 20 na ATP trci. Posle trijumfa u Astani Novak je na toj listi na 10. mestu i više ne postoje ni matematičke šanse da ispadne iz top 20, tako da je siguran u Torinu, što je potvrdio i ATP.

Da se Novak ove godine nije susreo sa velikom nepravdom, pošto mu nije bilo omogućeno da igra na dva Grend slem turnira (Australijan open i US open), a ujedno i da brani bodove (2.000 u Australiji i 1.200 u SAD) kao i na četiri Mastersa (Indijan Vels, Majami, Montreal, Sinsinati), kao i da mu nisu oduzeli 2.000 bodova sa Vimbldona, iako je osvojio titulu, zbog bizarne odluke ATP-a da kazni Vimbldon što nije dozvolio Rusima i Belorusima da igraju, Novak bi sada sigurno bio prvi teniser sveta.

Samo sa ovim oduzetim bodovima, Novak bi imao 9.520 bodova i bio bi ubedljivo prvi na ATP listi. Međutim, teren je zapravo i najbolje merilo, a Novak čim mu je dozvoljeno da igra, to i pokazuje, pošto je osvojio dva vezana turnira, u Tel Avivu i Astani.

Do kraja godine Novak planira da igra na Mastersu u Parizu i završnom Mastersu u Torinu. U Parizu brani titulu i 1.000 bodova, a u Londonu brani 600 bodova za tri pobede u grupi, tako da nema veliki prostor da napredak. To može da učini samo ako osvoji titule i u Parizu i u Torinu, ali i tada bi u najboljem slučaju godinu završio na 5. mestu. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati