Tenis

Milan Zarić

16. 01. 2022. 07:49 135

Novak izgubio na sudu, deportuju ga iz Australije!

Najbolji svetski teniser Novak Đoković nije uspeo da izađe kao pobednik u sudskom procesu protiv Vlade Australije. Tročlano sudijsko veće je presudilo u korist države, pa naš as mora da napusti Australiju!

Polagali su Novakovi advokati dosta nade u ovo suđenje, izgledalo je da su pripremili dobru odbranu, baziranu na dokazima i činjenicama, međutim to nije bilo dovoljno za sudije da presude u Đokovićevu korist, pa će prvi reket sveta i definitivno biti deportovan iz Australije!

Glavni sudija Alsop je saopštio odluku i istakao je da su sva trojica sudija bila saglasna sa ovom odlukom.

Dakle, neće Novak braniti titulu, neće moći da dođe do rekordnog 21. grend slem trofeja i desete titule u Melburnu, pa se suočava sa trogodišnjom zabranom ulaska u zemlju.

Da podsetimo, Novakova drama trajala je od prošle srede, kada su vlasti odbile da mu izdaju vizu, iako je Novak imao medicinsko izuzeće, smatrajući da nije podneo validnu dokumentaciju.

Posle saslušanja je prebačen u pritvor, u hotel "Park", gde su se nalazili migranti, gde je bio sve do ponedeljka, kada je održano prvo suđenje. Sudija Entoni Keli je tada presudio u Novakovu korist, pa je naložio da mu vlasti vrate vizu. Ali, ni tada nije sve bilo gotovo...

Jer, ministar za imigracije Aleks Hok je imao diskreciono pravo da tu odluku suda obori i da Đokoviću ipak ukine vizu. To pravo je iskoristio četiri dana kasnije, kada je Novaku viza ukinuta.

Advokati našeg asa su se žalili, pa je posle saslušanja odlučeno da se ceo slučaj prebaci na Federalni sud. Saslušanje je trajalo šest sati, zatim su sudije tri sata vagale i donele su najgoru moguću odluku za Đokovića, koji će biti deportovan... 

Tok suđenja Novaka Đokovića mogli ste da pratite uz Direktno, iz minuta u minut.

SUĐENJE NOVAKU (iz minuta u minut)

07.55 - UŽASAN EPILOG SUĐENJA ZA NOVAKA! Tročlana sudijska komisija je presudila u korist Vlade Australije, pa će naš as biti deportovan...

07.38 - Da je informacija tačna, svedoči i objava Federalnog suda na Tviteru.

07.35 - "Skaj njuz" javlja da bi sudije trebalo da saopšte presudu oko 07.45. Ostaje da se vidi da li će se to zaista i dogoditi.

04.43 - Odluka bi mogla da bude doneta i u nedelju uveče, budući da sudija Alstop ni tu opciju nije isključio.

04.38 - Saslušanje je trajalo pet sati, uz jedan sat pauze... Ostaje da se vidi kada će biti doneta odluka. Moglo bi sve da se protegne satima, kao što su sudije i najavile, ali se Novak Đoković i njegovi advokati nadaju da to neće biti slučaj.

04.36 - Advokati su izneli završne reči, sudije su proglasile pauzu, pa bi posle toga trebalo da saopšte konačnu odluku.

04.30 - Sudija Anslop podsetio je Stivena Lojda da je advokat Novaka Đokovića postavio pitanje da dostave dokaze na koje se država poziva da je Novak opasnost i da širi antivakserske stavove.

Lojd je odgovorio da ministar nije u obavezi da te dokaze dostavi i da je svejedno mogao da zaključi kako je Đoković pretnja po bezbednost i zdravlje Australije.

04.16 - Advokat Stiven Lojd je završio izlaganje. Sada reč preuzima Nik Vud, koji ima priliku da odgovori na sve ono što je rekao advokat države.

04.15 - "Paragrafi odražavaju suvereno pravo osobi kojoj je dozvoljeno da bude u Australiji, da država ne mora da brine o strancu koji mora da bude uklonjen. Uzeli smo u obzir šta će se desiti ako ga deportujemo, ministar ima pravo da donese tu odluku i uzeo je u obzir sve kontraargumente", naveo je advokat Lojd.

04.02 - Sudski proces Novaka Đokovića napravio je haos i organizatorima Australijan opena. Sve se pretvorilo u svojevrstan rijaliti, pa još uvek nisu poznati termini odigravanja meča, što je razbesnelo brojne tenisere.

03.58 - Vladin advokat je istakao da je moć Novaka Đokovića kao poznate ličnosti velika i tom prilikom je pomenuo Srbiju.

- Status gospodina Đokovića je najveći u Srbiji, njegovoj matičnoj zemlji. Procenjuje se da je manje od polovine zemlje vakcinisano - rekao je Lojd.

03.51 - Predsedavajući sudija Džejms Alsop je posle povratka sa pauze imao prilično obimnu intervenciju o kojoj je, kako kaže, razmišljao na pauzi za ručak.

- Možda ste u pravu kada kažete da se mnogo toga može videti u podnescima o postojanju grupa koje imaju antivakserske stavove, kao i mogućnost antagonizma u slčaju povlačenja ili ukidanja vize. Ono što ministar nije uradio je fino balansiranje njegovog vaganja. Odgovor je da nije morao da uradi. Može se primetiti da nema balansiranja, iako je bio svestan problema u slučaju otkazivanja. Vraćamo se na statutorni zadatak, koje bi bile posledice da je razumeo posledice u budućnosti, ali nije razmislio o binarnoj opciji - rekao je sudija Alsop.

03.36 - Nastavljeno je suđenje... Stiven Lojd, advokat Vlade Australije, nastavlja svoje izlaganje.

03.15 - Ako se proces otegne, odluka bi mogla da bude saopštena sledećeg dana, što znači da bi Novak sudbinu mogao da sazna u nedelju uveče po srednjeevropskom vremenu. Ali, svi se nadaju da do toga neće doći, pogotovo što bi, ukoliko odluka bude povoljna po njega, Nole već u ponedeljak izašao na teren.

03.11 - Očekuje se da će nakon pauze Lojd pričati još 40-ak minuta, posle čega će reč ponovo preuzeti Novakov advokat. Konačno, kada advokati iznesu argumente, očekuje se da sudije donesu odluku.

02.28 - Pitao je sudija Stivena Lojda koliko će mu biti potrebno još za izlaganje. Advokat je odgovorio da će mu biti potrebno još sat vremena, pa je određena pauza. Ona će potrajati sat vremena, što znači da se oko 03.30 nastavlja suđenje.

02.13 - Dva puta je sudija prekinuo Stivena Lojda, advokata Vlade Australije. Prvi put je ta intervencija bila na ruku tužilaca, budući da su obojica smatrali da ministar Hok ima pravo da na osnovu zdravog razuma odluči i ukine vizu Đokoviću.

Drugi put je intervencija bila na ruku našeg asa, jer je sudija tražio da Lojd objasni kako bi otkazivanje vize izazvalo nemire.

02.03 - Novak Đoković neće svedočiti noćas na Federalnom sudu, o čemu se već govorilo.

- Novak neće svedočiti i neće pričati o svom pogeldu na vakcinaciju. Izabrao je da se ne pojavljuje javno i da ne priča na ročištu - potvrdio je novinar "The Age" Paul Sakal.

02.01 - Tužilac je naveo da "Novak Đoković ima istoriju ignorisanja mera protiv koronavirusa", te je kao primer naveo da je Novak zaražen davao intervju za "L'Ekip", te da je skinuo masku kako bi se fotografisao.

01.51 - Ono što se najviše zamera Novaku Đokoviću od strane tužilaca jeste to što je, kako su naveli, prvi reket sveta oduvek bio protiv vakcinacije.

01.50 - Sa tim stavom sudije Alsopa se saglasio i advokat Lojd, smatrajući da "ministar Aleks Hok može da se osloni na zdravi razum".

01.49 - Glavni sudija Džejms Alsop je tokom izlaganja Nika Vuda intervenisao kako bi izneo svoje zapažanje koje ide na ruku ministra Aleksa Hoka.

Kaže da su se Đokovićevi advokati fokusirali na nedostatak dokaza pred Hokom o uticaju njegovog prisustva u Australiji. Tvrdi da ministar ima pravo da se osloni na svoj zdrav razum što je veliki udarac za slučaj.

- Pred donosiocem odluke je legitimnost materijala koji je pred njim i da li je on dovoljno informativan, uključujući ono što se može izvući iz zdravog razuma i percepcije - rekao je sudija Alsop.

01.35 - Advokat Vlade Australije Stiven Lojd pozvan je da u narednih 45 minuta iznese svoje argumente, posle čega će biti napravljena pauza od 45 minuta.

01.32 - Završeno je izlaganje advokata Nika Vuda.

01.29 - Dok traje suđenje Novaku Đokoviću, grupa navijača se okupila ispred Federalnog suda da mu pruži podršku...

01.27 - Vud nema dilemu: "Jedini dokaz ministra Hoka da Đoković širi antivaksersko raspoloženje jeste tekst sa BBC-a".

01.22 - Situacija oko Novaka Đokovića tema je broj jedan u Australiji. I bio je to povod za "The Age" da sprovede anketu, na osnovu koje, kako su naveli, 71 odsto čitalaca smatra da našeg asa treba deportovati. Srećom po Novaka, taj broj nema nikakav značaj u donošenju konačne odluke.

01.15 - Prema nezvaničnom dogovoru, oko tri sata bi obe strane trebalo da završe izlaganje. Ostaje da se vidi hoće li tako zaista i biti.

01.11 - Tokom suđenja Đokoviću u australijskim medijima pojavila se vest da je Kreg Tajli, prvi čovek australijskog tenisa, iznenada otkazao intervju na ABC Sportsu u emisiji "Ofsajders", što je izazvalo brojne polemike javnosti.

01.09 - Odužilo se izlaganje advokata Vuda, koji i dalje iznosi argumente, ali je i naglasio da će u nastavku biti brži.

01.05 - Advokat Vud ide u kontru ministru Hoku i ističe da on nije razmotrio opciju da bi deportovanje srpskog tenisera upravo moglo da podstakne još jače antivaksersko raspoloženje u zemlji.

- Iracionalno je, vaša visosti, da ministar jedino razmatra mogućnost širenja antivakserskog raspoloženja koje bi moglo da se stvori time što gospodin Đoković igra tenis, dok se ne razmišlja o drugoj opciji, da se takvo raspoloženje raširi ovakvim potezima države - rekao je Vud.

00.52 - Suđenje Đokoviću izazvalo je nezapamćeno interesovanje... Više od 83.000 ljudi je trenutno "lajv".

00.50 - Advokati su se zatim prebacili i na situaciju oko organizacije Adrija tura, nakon kog je zabeležena eksplozija koronavirusa među teniserima, pa je čak i Đoković bio zaražen. Sve to je uzeto kao otežavajuća okolnost.

- Novak nije podržavao bilo kakvo ponašanje kojim su kršene mere - istakao je Vud.

00.46 - Kada se sve podvuče, advokat Nik Vud je istakao da ministar Hok nije izneo nijedan dokaz zašto bi prisustvo Novaka Đokovića podstaklo antivaksersko raspoloženje, već da je sve bazirano na napisima u medijima.

00.40 - Đokovićevi advokati su govorili i o intervjuu Đokovića za "L'Ekip", koji je uradio kada je imao pozitivan test na kovid, što su nazvali "greškom u proceni".

00.35 - Još jedna sjajna poenta advokata Vuda: Novak Đoković je igrao na više turnira otkako je buknula pandemija kovida. Čak i na prošlogodišnjem Australijan openu. I ne postoji nikakav dokaz da je njegovo prisustvo na tim turnirima podgrevalo antivaksersko raspoloženje u tim državama. A siguran je, kako kaže, da bi se pojavio ceo "rezervoar dokaza" da se tako nešto dogodilo.

00.18 - Vlada ogromno interesovanje za suđenje. Prenos iz Federalnog suda na Jutjubu prati više od 70.000 ljudi.

00.16 - Odbrana je dostavila dodatna dokumenta ministru Hoku u kojima je obrazloženo zdravstveno stanje Novaka Đokovića, zbog čega ne može da se trenutno vakciniše, a Hok je na to odgovorio da nije lekar i da nije ni pročitao te dokumente. Ali mu to nije smetalo da proglasi srpskog tenisera za opasnost po bezbedonosni rizik po australijsko društvo.

00.14 - Kako su preneli Đokovićevi advokati, a pozivajući se na informaciju koju su im saopštile zdravstvene vlasti Australije, Novakovo medicinsko izuzeće je bilo validno i bili su ispunjeni svi uslovi za njega.

00.12 - Na suđenju je bilo podsećanja i na to šta je Đoković ranije pričao o vakcini. Naime, 2020. godine, kada je korona buknula, Novak je istakao da "nije stručnjak za vakcine, ali da ne želi da ga bilo ko primorava na vakcinu". Podsetimo, tada su na njega krenuli napadi zapadnih medija, koji su ga optuživali da je antivakser. A upravo je jedan od tih tekstova, objavljen u BBC-u, citirao ministar Aleks Hok.

00.06 - "Đoković predstavlja zanemarljivu pretnju po druge, ima imunitet, što znači da ne predstavlja rizik po druge", rekli su Novakovi advokati prilikom izlaganja. 

23.59 - Novakovi advokati smatraju da bi deportacija Novaka Đokovića mogla da dovede do eksplozije anitvakserskog raspoloženja, što je upravo bio razlog zbog kog je ministar za imigracije Aleks Hok odlučio da Đokoviću oduzme vizu.

23.51 - Reč imaju Đokovićevi advokati, koji trenutno tročlanom sudijskom veću iznose činjenice...

23.49 - Ko odlučuje o Novakovoj sudbini? Tročlano veće će doneti odluku, glavni sudija je Džejms Alsop, a o Đokovićevom učešću na Australijan openu odlučivaće Entoni Besank i Dejvid O'Kalahan.

23.45 - Suđenje je počelo oko 9.30 sati po lokalnom vremenu, a sudija Alsop je najavio da bi sve trebalo da bude gotovo do ručka. Dakle, odluka bi trebalo da bude doneta u narednih četiri, pet sati...

23.43 - Sudija Alsop je najavio da će se sve strane potruditi da se sudski proces okonča što pre, podsećajući na to da Novak, u slučaju pozitivnog ishoda suđenja, već u ponedeljak mora da izađe na teren.

23.38 - Država Australija je uložila žalbu zbog tročlanog veća od tri osobe, smatrajući da neće imati pravo žalbe nakon presude.

23.34 - POČELO JE SUĐENJE!

23.33 - Izmenjeni podnesci advokata Novaka Đokovića sada su javni, a u njima se tvrdi da ministar za imigracije Aleks Hok nije razmotrio posledice otkazivanja vize, da nije mogla da bude zadovoljena činjenica da Novakovo prisustvo "jeste ili nije rizik", kao i da nije bio razuman u zaključku o Novakovom stavu o vakcinaciji.

23.25 - Suđenje je zakazano za 23.15 sati, međutim još uvek nije počelo...

23.22 - Stižu prve reakcije iz Australije na večerašnje suđenje. Oglasio se eminentni advokat i jedan od najcenjenijih pravnika iz ove zemlje, Džastin Kvil, koji smatra da je Novak favorit.

- Popričično sam uveren da će Đoković dobiti privremenu zabranu deportacije. On samo treba da dokaže da postoji ozbiljan slučaj za suđenje. Mislim da su njegove šanse da pobedi 60 prema 40 procenata - rekao je advokat Kvil.

23.20 - Đoković je u ovim trenucima stigao ispred prostorija svojih advokata, odakle će putem video linka pratiti suđenje.

23.12 - Novakov tim je i pre suđenja izvojevao malu pobedu, budući da je usvojen njihov zahtev da konačnu odluku donese tročlano veće, protiv čega su bili advokati Vlade Australije.

23.04 - Uz Đokovića je i Asocijacija advokata Australije.

23.03 - Mnogi su se danas oglašavali o Novaku... Kirjos je pružio podršku najboljem na svetu, Nadal je rekao da "Novak nije veći od Australijan opena", dok je Stefanos Cicipas pokušao da odbije da govori o najboljem na svetu, ali je na kraju, ipak, dao komentar.

22.55 - Novak Đoković je napustio hotel, u kom je od sinoć bio u pritvoru i uputio se na sud... Ključni sati su pred njim, kada će se i znati kakva je sudbina svetskog broja jedan.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 135

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Tatin auto

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati