Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Tenis

Milan Zarić

14. 01. 2022. 13:00 96

KRAJ SUĐENJA Novak ipak mora u pritvor (VIDEO)

Ministar za imigracije Aleks Houk iskoristio je diskreciono pravo, te je oduzeo vizu Novaku Đokoviću. Međutim, pravni tim najboljeg svetskog igrača se žalio, pa je danas održano suđenje. Novak će pred imigracionim vlastima biti saslušan večeras u 22 sata, a do tada će morati da bude u pritvoru, saopštio je sudija Entoni Keli. Takođe, njegov slučaj će sada biti prebačen na Federalni sud.

Ovde je važno napomenuti da pritvora neće biti do Novakovog saslušanja, a to je u osam sati ujutru po lokalnom, odnosno u 22 sata po srednjeevropskom vremenu. Posle saslušanja, dakle od 10 do 14 sati, Đoković će biti u pritvoru kod svojih advokata, a na istoj lokaciji može da bude i u nedelju od devet časova po srednjeevropskom vremenu.

Za preostali period se traži lokacija, koja će biti tajna. Sigurno je da to neće biti hotel "Park", gde je Novak prethodno bio, jer svi u državi Viktorija žele da izbegnu da se građani okupljaju ispred, te sve čine kako bi sprečili nerede.Naime, novo suđenje pred sudijom Entonijem Kelijem počelo je u 20.45 sati po lokalnom vremenu, odnosno od 10.45 po srednjeevropskom.  Novakovi advokati su prethodno tražili da suđenje bude emitovano uživo na Jutjubu, kao i da se skrate rokovi za pisane podneske i verbalne dokaze.

Suđenje je počelo obraćanjem sudije Entonija Kelija, koji je na početku istakao da svi savezni sudovi treba da nastoje da obezbede delotvornu i efikasnu primenu pravde.

- U tom cilju, pozvao sam aktuelne strane da ostanu u komunikaciji sa sudom ukoliko postoji verovatnoća da će se neki dalji postupak voditi kao što se čini da će se voditi - naveo je Keli.

Sudija Keli je nakon toga prošao kroz celu istoriju postupka, rekavši usput da je advokat ministra unutrašnjih poslova Kristofer Tran najavio da bi ministar za imigraciju mogao ponovo da ukine Đokovićevu vizu.

Na zahtev zastupnika australijskih vlasti, sudija Keli odbio je da čita jedan dokument. Potom je nastavio da objašnjava članove Zakona, ali i objasnio da postoji mogućnost da slučaj sa Federalnog bude prebačen na Savezni sud.

Sudija je predložio i kratku zabranu deportacije Novaka Đokovića, koja bi bila na snazi do sutra u 16 sati po lokalnom vremenu, osim ako ne postoji raniji zahtev za njegovo udaljenje iz Australije.

Posle sudije Entonija Kelija reč je preuzela Novakova odbrana, te je objasnila da se Đokoviću žuri i predložila da se postupak ne prebacuje na drugi sud.

- Svaki minut pre nego što turnir počne u ponedeljak je dragocen - naglasio je Vud, Novakov advokat.

Vud je predložio da će podnesti podneske do subote u podne, a ministar svoje sutra do 22 sata i da je spreman za saslušanje u nedelju. Pritom je i okrivio vlast, tačnije ministra za imigracije što je odluku doneo tako kasno.

- Greška ministra je sledeća, on u obzir uzima samo mogućnost da se izazove antivaksersko raspoloženje. Proteraće se čovek koji je poznat, koji je neznatan zdravstveni rizik, postoji opcija da mu se ugrozi karijera i na tri godine da ne igra ovde. Ministar ne razmatra kakav će ovo efekat imati sa druge strane, to je nerazumno, on je samo želeo da minimizuje antivakserski sentiment - rekao je Vud, smatrajući da je ministar samo želeo da minimizuje štetu iz političkog ugla.

Nakon obraćanja advokata obelodanjeno je da će Novak sutra od osam sati ujutro po lokalnom, a večeras u 22 sata po srednjeevropskom vremenu biti na saslušanju pred imigracionim vlastima. Do tada će biti na slobodi, odnosno neće biti u pritvoru, dok će za vreme saslušanja, kao i ako se proces prenese u sledeći dan biti u pritvoru.

Nakon što je obelodanjeno kada će Đoković biti saslušan, njegovi advokati su izašli sa predlogom da Novak dođe u njihovu kancelariju u 8.00 i da tu budu dva pripadnika bezbednosne službe, posle čega bi Novak bio u pritvoru u kancelariji advokata Đokovića. Na to je Novak pristao, sve vreme je na vezi sa jednim advokatom kom šalje poruke.

Tužioci tražili pritvor za Đokovića

Advokat Federalne vlade Lojd obrazložio je kakav je tačno status najboljeg tenisera sveta, što se tiče pritvora i boravka u hotelu za imigrante.

Tokom prve noći (petak po našem vremenu) neće biti u pritvoru, niti pri dolasku u kancelariju advokata, ali će biti pritvoren tokom konsultacija sa svojim pravnim timom, kao i posle toga.

Ukoliko se suđenje nastavi i u nedelju, potvrđeno je da će i tada Novak biti u pritvoru, a ako njegovo prisustvo na ročištu bude potrebno, biće doveden kao pritvorenik.

- Policajci koji budu sprovodili Đokovića do kancelarije u kojoj će se voditi razgovor postupaće kao kada se postupa da je osoba u pritvoru - naveo je Lojd.

U međuvremenu, sudija Keli i dalje smatra da je bolja odluka da postupak bude prebačen na Savezni sud. Dodao je da je koronavirus imao veliki uticaj na živote ljudi u Australiji i da je vakcinacija politička odluka.

- To znači da bi bilo bolje da Savezni sud odlučuje o slučaju - zaključio je Keli.

Oko 12 sati je usledila pauza, da bi po povratku u sudnicu sudija Entoni Keli saopštio da će slučaj seli na Federalni sud Australije, što je odluka koju advokati našeg tenisera svakako nisu želeli da čuju. Posle te odluke ponovo je proglašena pauza.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 96

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Ekskurzija nekad i sad

Zoran Živković [21.01.2022.]


Anketa

Koja vam je najlepša planina u Srbiji?

Rezultati

Video dana

Mačka deli plen