Tenis

[ Izvor: Mocartsport ]

10. 01. 2022. 09:12 63

Vlasti hoće da deportuju Novaka?!

Euforija je kratko trajala. Ni puna dva sata nakon što je objavljeno da je sud odlučio da poništi odluku vlasti da Novaku Đokoviću ukine vizu i pride mu plati sve troškove, lokalni političari opet prete.

Prema nezvaničnim informacijama iz Melburna, policija se našla ispred kancelarija Novakovih advokata tražeći da on odmah bude deportovan iz zemlje ili da rizikuje da opet ide u zatvor, piše Mocart sport.

To je potvrdio i Đorđe Đoković, Novakov najmlađi brat.

- Besana noć za čitavu familiju, teški momenti za nas. Novak je pokazao da je istrajan i veruje u sebe i svoja viđanja i ideale. Izborio se za ceo svet, sa druge strane imamo australijski sistem, sudija je doneo pravu odluku na osnovu činjenica i nije postojao razlog za drugom sudskom odlukom, ali dobijamo informacije da je ministar unutrašnjih poslova iznad suda. Novak je upao u ozbiljan politički vrtlog, narod Australije je nesrećan, zaključani su od početka pandemije i definitivno je politika, sve vreme je to - rekao je Đorđe Đoković za TV Prva i dodao:

- Ono što mi možemo jeste da se svi angažujemo i po društvenim mrežama pustimo ovu vest - Novaka opet hoće da zarobe i zatvore. To je poslednja informacija, trenutno se konsultujemo sa PR službama o sledećim koracima. On je sada sa advokatima u prostorijama gde su bili tokom suđenja i trenutno gleda i razmišlja o opcijama.

U prepodnevim satima su pojedini mediji saopštili da je Novak uhapšen, međutim iz Australije je stigao demanti. Istina je da su policajci ispred prostorija Đokovićevih advokata, ali je razlog, kako je naveo "Age", taj što žele da spreče eventualne sukobe. 

Najnoviji razvoj situacije, odnosno želja vlasti da deportuju Novaka suštinski znači da je nadležni ministar Aleks Hok posegao za članom 113C Zakona o migraciji kako bi Đokoviću ponovo oduzeo vizu.

Za one koji se pitaju zašto bi to uradio kad je Sud upravo odlučio da je Australija kriva za ovo petodnevno zatvaranje Đokovića jer mu nije dala vremena da reaguje pre no što mu je otkazala vizu, treba istaći da je on dobio prvi spor zbog toga što lokalne vlasti nisu ispoštovale te procedure. U dublju analizu dokumentacije koja mu je donela lekarsko izuzeće, pa i vizu, nije se ni ulazilo.

Uostalom, po Zakonu o migraciji ministar Aleks Hok čak ni ne mora da juri dokaze, jer je oduzimanje vize njegovo diskreciono pravo. Takav je prosto australijski zakon. Nema fer suđenja u ovom konkretnom slučaju. A ako Đoković bude i deportovan, to će značiti da naredne tri godine neće moći da uđu u Australiju.

Kako bilo, ministar Hok može da zatraži novo oduzimanje vize po tri osnova po članu 113C zakona o Migraciji. Da proceni da je vlasnik vize pretnja po javno zdravlje (jer je nevakcinisan na koronu). Da proceni da je u interesu javnosti da mu se oduzme viza. Ili da samo proceni da vlasnik vize nije ni trebalo da je dobije ili da ju je dobio pod uslovima koji su se u međuvremenu izmenili... I još jednom, u ovakvim situacijama ne važe principi o pravednom suđenju, jednostavno,pravo je ministra da sam seče.

Očigledno da advokat Kristofer Tran nije slučajno tokom suđenja rekao da bi slučaj novog poništavanja vize značio da su "ulozi skočili, ne opali", što se protumačilo kao otvorena pretnja. Australijski političari su na žestokom udaru i naroda i opozicije. Od ranije ih optužuju da se užasno nose sa pandemijom, sada još ovo...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 63

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati