Tenis

Milan Zarić

11. 10. 2020. 17:54 10

NEPREPOZNATLJIV Novak Nadalu uzeo samo sedam gemova - 0:6, 2:6, 5:7

Najbolji svetski teniser Novak Đoković doživeo je jedan od najtežih poraza u karijeri, pošto ga je ubedljivo u finalu Rolan Garosa savladao Rafael Nadal sa 6:0, 6:2, 7:5 za dva sata i 40 minuta igre.

Već od samog početka se videlo da nešto ne štima u igru prvog reketa sveta, a da je, sa druge strane, Nadal motivisan da izađe kao pobednik i osvoji 20. grend slem trofej u karijeri.

Tako je Nole u prvom setu gubio gemove u seriji, u svakom je protivnik imao brejk lopte i u svakom je Nadal uspevao da oduzima servis. Sa druge strane, Nole je imao određenih šansi da se vrati u meč, ali šta to vredi kada je Španac sve odbijao, pa je prvi set osvojio sa nestvarnih 6:0.

Početak drugog seta je obećavao borbu, pošto su oba tenisera osvojila gem na svoj servis, međutim nastavak je sve to demantovao, budući da je Nadal vezao četiri gema (napravio je još dva brejka) i došao je do velikih 5:1.

Sve što je Novak uspeo da uradi u ovom delu igre jeste da tek sa jednim osvojenim gemom produži set, no Nadal je u narednm završio posao i slavio sa 6:2.

Nole je, kako je znao i umeo, pokušao da se vrati u meč, trudio se da ne dozvoli protivniku da mu ponovo oduzme servis u ranoj fazi seta, znajući da bi to moglo da bude kobno.

Međutim, iako je pokušavao da odbije sve nalete, nije mogao da spreči Nadala da ga "brejkne", pa je Španac poveo sa 3:2. Izgledalo je u tim momentima da je sve gotovo, ali je Nole već u narednom uspeo da se vrati i tek tada se borba rasplamsala.

I bilo je sve neizvesno do 11. gema, kada je Nadal napravio brejk, poveo je sa 6:5 i prelomio meč. Na kraju je slavio sa 7:5, te je tako došao do 20. grend slem titule.

TREĆI SET: Španac osvojio titulu u Parizu! Đoković - Nadal 5:7

5:7 - KRAJ MEČA! Nadal je sa četiri sigurna servisa došao do pobede i titule. 

5:6 - Brejk Nadala u najgorem trenutku. Novak mu je poklonio brejk nakon što je napravio duplu servis grešku.

5:5 - Još će se igrati u ovom setu. Novak je konstantno pritiskao Nadala, igrali su se dugi poeni, što je na kraju više odgovaralo Špancu, koji je poravnao.

5:4 - Novak se našao u teškoj situaciji, budući da je Nadal imao brejk loptu, međutim tada je naš as pokazao od čega je satkan. Sjajnim potezima u ključnim momentima meča je uspeo da odgovori, vezao je tri poena i došao na gem od osvajanja seta.

4:4 - Nadal nije dozvolio još jedan brejk, iako je Novak pretio, međutim u odsudnom trenutku je pri rezultatu 40:30 ispucao lopticu u aut, pa je šansa za oduzimanje servisa propuštena.

4:3 - MA, TAKO JE! Nole je uspeo da veže dva gema i da ponovo dođe do prednosti! Prepustio je samo jedan poen rivalu, kome je pokazao da nema predaje.

3:3 - Međutim, nije se Novak predavao, budući da je čekao šansu i iskoristio ju je. Došao je do 30:40 i onda odličnom bekhend paralelom poentirao za 3:3.

2:3 - NIJE DOBRO! Nole je izgubio servis u petom gemu, i to sa nulom, pa je Nadal još bliži tituli...

2:2 - Treći set je potpuno drugačiji od prva dva. Nije Nadal dominirao u tolikoj meri, Novak je znao da zapreti, međutim Španac je znao da se izvuče i dođe do novog izjednačenja.

2:1 - Nole je znao da ne sme da dozvoli rivalu brejk, jer bi to moglo da bude kobno. Imao je Nadal brejk loptu u ovom gemu, međutim tada je naš as odlično servirao, baš onda kada je to bilo najpotrebnije, te je sačuvao prednost.

1:1 - Nadal praktično istom merom uzvraća, pa je posle dva prepuštena poena izjednačio na 1:1. Bila su ovo dva mirna gema.

1:0 - Dobro je Nole otvorio treći deo igre sa samo jednim izgubljenim poenom, te je tako poslao poruku Nadalu da neće odustati od trofeja bez borbe. Ostaje da se vidi da li će taj voljni momenat biti dovoljan za povratak u meč.

DRUGI SET: Nole na korak do poraza, nema rešenja za igru protivnika, Đoković - Nadal 2:6

2:6 - Ipak, dodatnog produžetka seta nije bilo. Uspeo je Nole tek da zapreti tako što je prišao na 30:40, međutim više nije mogao, pa je Nadal rutinski osvojio set i došao na korak do titule.

2:5 - Uspeo je Nole da produži drugi set, osvojio je prvi gem u kome nije bilo brejk lopti, pa sada mora da oduzme servis Nadalu kako bi se borba malo rasplamsala.

1:5 - Nije imao Novak šanse da uzvrati protivniku, nije uzeo nijedan poen na servis Nadala, pa je došao na korak do gubitka drugog seta.

1:4 - ŠTA SE OVO DEŠAVA SA NOVAKOM? Ne može nas as da pronađe pravu igru, dok mu Nadal ništa ne prepušta, pa je posle Noletove greške, kada se lopta od mrežice odbila u aut, došao do još jednog brejka.

1:3 - Španac je potvrdio prednost i došao do plus dva u drugom setu. Novak je u zaostatku, ali je svestan da je razlika samo jedan brejk.

1:2 - Nadal tri brejk lopte u prvom gemu nije iskoristio, ali je u ovom ponovo imao isti toliko prilika da oduzme protivniku servis. Dve je prokockao, ali treću nije, pa je napravio korak ka osvajanju drugog seta. Čeka se Noletova reakcija.

1:1 - Nadal je prvi put na meču morao da juri prednost protivnika, ali nije imao mnogo problema u ovom gemu. Nole je osvojio dva poena, no to je bilo sve, pa je Rafa izjednačio.

1:0 - KONAČNO! Nadal je ponovo pretio, imao je tri brejk lopte, međutim Nole je uspeo da se iščupa i osvojio je prvi gem na meču.

PRVI SET: Košmarni start finala, Nole se nije ni "upisao", Đoković - Nadal 0:6

0:6 - Novak će želeti da zaboravi prvi set u Parizu... Bio je ovo deo igre za zaborav, koji je Nadal krunisao asom, te je ovaj deo rešio u svoju korist sa 6:0!

0:5 - Nole nije mogao da zamisli gori prvi set finala. Ne može ni da se upiše na semafor, a nije da nije imao šanse. Došao je do 40:0, ali su ga onda greške, loša priprema i dobri udarci Nadala koštali. Tako je Španac došao do tri brejk lopte, od kojih je treću iskoristio i došao je na korak do vođstva u setovima.

0:4 - Kakva borba u Parizu! Rasplamsala se igra u finalu Rolan Garosa, Nole je imao tri brejk lopte, ali je Nadal nestvarnim udarcima sve tri neutralisao i onda na kraju asom osvojio i četvrti gem.

0:3 - NE IDE, PA NE IDE! Novak nije počeo meč onako kako je očekivao, što se videlo po dva izgubljena servisa na samom početku. Tako je izgubio još jedan servis, Nadalu je poklonio brejk udarcem u mrežicu i sebe doveo u tešku situaciju.

0:2 - Nadal je odmah na startu stekao prednost, koju je i sačuvao. Ali, ne tako lako. Pretio je Novak, čak i izjednačio, ali ga je koštala loptica koju je ispucao u aut.

0:1 - ŠTETA, ŠTETA, ŠTETA! Nole je odlično počeo, raznovrsnim udarcima je došao do 40:15, ali onda se razgoropadio Nadal. Vezao je četiri poena i došao do brejka. Nije dobro počelo.

Uoči meča:

14.50 - Zanimljivo je to da je desetak minuta pre početka meča počela sitna kiša, pa organizatori nisu hteli ništa da rizikuju, te su zatvorili krov.

14.48 - Nadal će imati više nego dobar razlog da se osveti Đokoviću, ali će i Nole imati veliku motivaciju, jer bi se eventualnim trijumfom približio na samo jedan trofej zaostatka sa grend slemova Nadalu, dok bi u tom slučaju imao dva manje.

14.47 - Kada je reč o grend slem turnirima, navijači su spektakl poslednji put gledali 2019. godine, kada je Novak razbio velikog protivnika u finalu Australijan opena - 6:3, 6:2, 6:3.

14.46 - Dva najbolja tenisera na svetu su do sada odmerila snagu 55 puta i nešto uspešniji je Nole. Do sada je 29 puta trijumofvao, od toga poslednji put u januaru, kada je maksimalnom pobedom omogućio Srbiji da osvoji ATP kup.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati