Ostali sportovi

[ Izvor: Mediji ]

10. 09. 2024. 15:23 0

VADA nazvala Ameriku destinacijom za doping odmor

Svetska antidoping agencija (VADA) uputila je poziv Američkoj antidoping agenciji (USADA) sa željom da bolje zaštiti čisti sport u Sjedinjenim Američkim Državama zbog, kako su rekli, rastuće zabrinutosti oko sportista koji dolaze iz te zemlje na velika takmičenja, a da nisu dovoljno testirani.

Prema pismu VADA, u koje je Rojters imao uvid u ponedeljak, a koje je prošlog petka poslato na adresu predsednika odbora USADA Tobija Smita, čak 90 odsto svih (!) sportista u Sjedinjenim Američkim Državama takmiči se van zaštite antidoping kodeksa.

VADA je saopštila da je u julu primila pismo u ime 32 nacionalne i regionalne antidoping organizacije iz Evrope, Azije i Afrike, koje su zabrinute zbog toga što SAD šalju sportiste na velike događaje kao što su Olimpijske igre i Svetska prvenstva, a da nisu dovoljno testirani.

- Svakako je vreme da se pozabavimo ovim pitanjima koja se direktno tiču USADA i američkih sportista - navodi se u pismu upućenoj Američkoj antidoping agenciji, u kojem je pozvala na reforme antidoping sistema u SAD, posebno kada je reč o univerzitetskom sportu.

U pismu se takođe navode komentari izvršnog direktora USADA, Trevisa Tigarta, koji je, govoreći pred Odborom za trgovinu američkog Senata u februaru 2020. godine, izrazio zabrinutost da bi strani sportisti mogli da dođu u Sjedinjene Države na „doping odmor“, zbog „prilično slabog antidoping programa u NCAA“.

- Trebalo bi da bude duboko zabrinjavajuće za USADA, da se toliko vrhunskih sportista takmiči u američkom sistemu, koji ne štiti njihove interese, njihove performanse i, na kraju, njihovo zdravlje - napisala je VADA.

- Sigurni smo da ste užasnuti kada saznate da vrhunski strani sportisti možda uzimaju „doping odmor“ na američkom tlu.

U svom pismu, VADA je takođe navela brojke koje je objavio američki Olimpijski i Paraolimpijski komitet da je 75 odsto američkih sportista, koji su se takmičili u Parizu, prošlo kroz koledž sistem.

- To je tri četvrtine američkih olimpijaca, koji su u jednom trenutku bili deo elitnog sistema, koji funkcioniše daleko ispod globalno priznatog standarda čistog sporta - navodi se u pismu.

VADA je dugo smatrala da američki koledž i profesionalni sport moraju priznati antidoping kodeks i smatra ih „crnom rupom“, sa nepotpunim testiranjem i kaznama koje su često obavijene velom tajne.

USADA je pismo nazvala „pokušajem skretanja sa teme“ uoči punog izveštaja švajcarskog tužioca Erika Kotijea o slučaju 23 kineska plivača, koji su bili pozitivni na zabranjene supstance i kojima je bilo dozvoljeno da se takmiče na Olimpijskim igrama u Tokiju.

U julu, Kotije, koji je izabran od strane globalne antidoping agencije, otkrio je da VADA nije postupila pogrešno i da nije pokazala favorizovanje u slučaju kineskih plivača. Plivači su pušteni nakon što je kineska istraga pokazala da su nehotice bili izloženi trimetazidinu, leku koji povećava protok krvi u srce, kroz kontaminaciju.

Kao odgovor, USADA je u saopštenju navela da je VADA „uplašena“ i da pokušava da „skrene priču sa vlatitog neuspeha u obavljanju svog posla“, kao globalni regulator u rešavanju slučaja kineskih plivača.

- Da se rukovodstvo VADA potrudilo da pregleda sve podatke, a ne samo delove koji služe njenom planu, znali bismo da je 100% američkih NCAA sportista, koji su se takmičili na Olimpijskim igrama u Parizu, testirani od strane USADA u 2024. godini - rekao je Tigart.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Frizbi na žaru

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati