Ostali sportovi

Milan Zarić

11. 08. 2024. 15:01 11

ZLATO JE NAŠE! Vaterpolisti treći put zaredom OLIMPIJSKI PRVACI!

Ima li ko jači?! Vaterpolisti Srbije su potvrdili dominaciju na Olimpijskim igrama, pošto su treći put zaredom uzeli zlatnu medalju na najvećem sportskom nadmetanju. Titulu olimpijskog prvaka "delfinima" je donela velika pobeda protiv Hrvatske - 13:11!

Rio de Žaneiro, Tokio, pa - Pariz! Vaterpolisti su pokazali da im na Olimpijskim igrama niko ne može ništa, pa su zablistali kada je to bilo najpotrebnije i na kraju su došli do titule!

Nije išlo u grupi, doživeli su tu "delfini" tri poraza, pa su sa četvrtog mesta otišli u četvrtfinale, od kog su digli formu. Srušili su Grčku, SAD i na kraju Hrvatsku za zlato.

Sve su izabranici Uroša Stevanovića kontrolisali u finalu, rival je imao egal u samo nekoliko uvodnih minuta do 2:2, da bi onda usledila naša serija i odlazak na 5:2, kada je maltene bio određen dalji tok meča.

Vaterpolisti su potom digli prednost na četiri razlike, a tu prednost, koliko god da su to želeli, Hrvati nisu uspeli da ugroze, pa su morali da se zadovolje srebrom. Jer, zlato pripada Srbiji!

Četvrta četvrtina: Srbija - Hrvatska 13:11

Golom Hrvatske je počeo poslednji kvartal. Ponovo je bitnu ulogu odigrao Fatović, koji je video Vrlića i poslao mu veoma dobru loptu, a centar "barakuda" je matirao Filipovića za prilazak na 11:9.

Nismo iskoristili nekoliko situacija da se udaljimo, budući da su protivnici uspeli da se odbrane, ali su uradili to i naši vaterpolisti, pa su na četiri minuta pre kraja meča čuvali plus dva. I ne samo da smo se odbranili, već smo i naneli udarac rivalu - jer nam je sjajan gol Nikole Dedovića vratio tri gola razlike (12:9).

Imali smo potom šansu da se pobegnemo na plus četiri, ali je u tim trenucima sreća bila uz Hrvatsku, jer je udarac "delfina" zaustavila stativa. Hrvatska je to iskoristila da na minut pre kraja pogodi našu mrežu i smanji na 12:10. Ali, tačku na meč je stavio Miloš Ćuk - golčina našeg igrača donela nam je 13:10! Do kraja su protivnici uspeli samo da smanje na 13:11, čime su uspeli samo da ublaže poraz...

Treća četvrtina: Srbija - Hrvatska 11:8

Kako je završeno prvo poluvreme, tako je nastavljeno drugo - sjajno! Uspeli smo da odbranimo dva napada, a onda i da nanesemo udarac rivalu, pošto je lopta došla na desnu stranu do Viktora Rašovića za 9:5. Uspeli su protivnici da smanje minus, ali je spreman odgovor stigao - gol Radomira Drašovića za povratak na plus četiri (10:6).

Pokušali su Hrvati ekspresno da spuste na minus tri, nisu odmah u tome uspeli, jer je Filipović odbranio tri vezana napada, ali se lopta odbila do Mara Jokovića, koji je uspeo da zatrese mrežu za 10:7. Ali, kao i u prethodnom delu meča - na svaki gol protivnika usledi odgovor. Sada je Mandić probušio mrežu Hrvatske za ogromnih 11:7.

Proradio je u finišu treće četvrtine napad Hrvatske, jer je ponovo lopta došla do Jokovića na desnoj strani, te je smanjio na 11:8. Imali smo potom napad sa igračem više, koji nismo uspeli da iskoristimo, pa je rival dobio poslednji napad u ovoj četvrtini, ali smo se odbranili, pa smo sa plus tri ušli u poslednjih osam minuta.

Druga četvtina: Srbija - Hrvatska 8:5

Prekinule su "barakude" našu seriju od 4:0, budući da su se na početku druge deonice izborili za naše isključenje, a prednost u bazenu su iskoristili da preko Lončara smanje na 5:3. Ali, nije to stanje zadugo stajalo, jer je Vico već u narednom napadu vratio plus tri - 6:3.

Nepogrešivo su na ovom meču "delfini" igrali kada su uspeli da iznude isključenje rivala. Tako su i posle ovog napada bili precizni (imali su učinak 6/6), mrežu rivala je za 7:3 pogodio Strahinja Rašović i primorao je Ivicu Tucka da hitno reaguje tajm-autom.

Igrali smo odličnu odbranu, zaustavljan je rival bez nekih većih problema, ali je na dva i po minuta pre kraja i sreća bila uz Hrvate, budući da se lopta srećno odbila do Lorena Fatovića, koji je uspeo da savlada Filipovića i da smanji na 7:4. I sledeći napad su protivnici iskoristili, Marinić Kragić je poslao loptu pod prečku za 7:5, čime su "barakude" ušle u mini seriju od 2:0.

Ali, i tome je došao kraj, jer se Vico izborio za igrača više, nakon čega su "delfini" odigrali sjajnu akciju. Jer, sa jedne stative je na drugu dodao loptu Strahinja Rašović do Vica, a on nesebično asistirao do Dedovića, koji je pogodio nebranjenu mrežu.

Prva četvrtina: Srbija - Hrvatska 5:2

Počeo je finalni meč u Parizu, i to dobro po nas, jer Hrvatska svoj prvi napad nije iskoristila, budući da je "barakudama" sviran faul u napadu. Nisu to naši momci uspeli da kazne - stigla je lopta do Save Ranđelovića, koji je pokušao da lobuje Bijača, ali je loptu poslao preko gola.

Ipak su Hrvati bili ti koji su prvi došli do prednosti u finalu, rival je iskoristio igrača više, budući da je Loren Fatović lako matirao Filipovića za startnih 0:1. Uspeli smo da izjednačimo, budući da smo iskoristili igrača više. Strahinja Rašović je pronašao na stativi Ubovića, koji je i pored kontakta uspeo da sačuva loptu i da sjajno pogodi za 1:1.

I nisu samo "delfini" izjednačili, nego su i došli do preokreta. Iznudili su naši momci peterac, odgovornost je preuzeo Miloš Ćuk, koji je prevario Bijača za 2:1. Ipak, već u narednom napadu je Petar Jakšić isključen zbog faula nad Vrlićem, da bi Marinić Kragić sve do kaznio i savladao je našeg golmana - 2:2.

Međutim, nisu vaterpolisti Srbije dozvolili rivalu da se ponada da može do preokreta, budući da je preciznim udarcem Miloš Ćuk savladao Bijača i vratio nam je prednost (3:2). I taj gol je dodatno pokrenuo "delfine", koji su još jednom iskoristili igrača više - dobio je loptu Nikola Jakšić, sačekao je da "padnu" rivali i onda milimetarski preciznim šutem zatresao mrežu (4:2).

A onda je rival napravio faul u napadu, da bi se Ubović pred golom Hrvatske izborio za igrača više, koji je ekspresno realizovao Nikola Jakšić i doneo nam je 5:2.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati