Ostali sportovi

Direktno.rs

01. 08. 2024. 15:47 5

BUKTI RAT Veslački savez udario na OKS, a onda se javila i olimpijka

Veslački savez Srbije, nezadovoljan rezultatima srpskih posada na Olimpijskim igrama u Parizu, izdao je saopštenje u kojem je oštro napao Olimpijski komitet Srbije.

Već dugo bukti rat između ove dve organizacije, a saopštenje krovne organizacije srpskog veslanja prenosimo u celini.

“Nezadovoljavajući rezultat veslačkih posada iz Srbije na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Parizu rezultat je neiskustva i nestručnog rada Nikole Stojića, trenera Veslačkog kluba Partizan koji je na insistiranje i zagovaranje od strane zvaničnika Olimpijskog komiteta Srbije, trenirao i vodio srpske reprezentativne olimpijske veslačke posade.

Veslački savez Srbije pune četiri godine ukazuje na činjenicu da Nikola Stojić nema dovoljno trenerskog iskustva da bi se profesionalno bavio reprezentativnim programom jer nikada pre nije trenirao veslačke reprezentativne posade, kao i da nema u dovoljnoj meri stručnog znanja da bi samostalno osmišljavao program rada i kreirao plan priprema i treninga reprezentacije.

Veslački savez Srbije je i pre ukazivao na nezadovoljavajuće rezultate na velikim međunarodnim regatama veslačkih reprezentativnih posada koje trenira Nikola Stojić i ujedno upozoravao Olimpijski komitet Srbije da, ukoliko nastavi da insistira da Nikola Stojić i dalje bude trener najboljim srpskim veslačkim posadama, to može da dovede i do nezadovoljavajućih rezultata na Olimpijskim igrama.

Međutim, Olimpijski komitet Srbije nije mario za apele iz Veslačkog saveza Srbije niti je uvažavao mišljenja uspešnih sportskih stručnjaka na ovom polju, već je nastavio da nameće za trenera Nikolu Stojića, a rezultat toga je sada i te kako vidljiv - najbolji veslači iz Srbije nisu uspeli da stignu do finala na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Parizu, a prethodno ni do finala na Svetskom prvenstvu u veslanju prošle godine u Beogradu. Veslački savez Srbije smatra da su za ovakav nezadovoljavajući plasman srpskih veslača na Olimpijskim igrama u Parizu, koji je svakako rezultat nedovoljne stručnosti i neiskustva trenera, podjednako odgovorni trener Nikola Stojić i Olimpijski komitet Srbije koji je insistirao na njegovom angažovanju.

Veslački savez Srbije je na početku godine najboljim veslačima Srbije (seniorima A) ponudio jednog od najiskusnijih trenera u Evropi i među najboljima u svetu, Đovanija Postiljionea. Međutim, članovi seniorske A veslačke reprezentacije Srbije koji su članovi Veslačkog kluba Partizan odbili su predlog Veslačkog saveza Srbije i zatražili da ih i dalje trenira Nikola Stojić, trener VK Partizan. Smatramo da su ti sportisti to uradili pod pritiskom od strane matičnog kluba i pojedinaca iz Olimpijskog komiteta Srbije, pre svega generalnog sekretara Đorđa Višackog koji je takođe član Veslačkog kluba Partizan.

Pojedini zvaničnici Olimpijskog komiteta Srbije degradiraju Veslački savez Srbije i nipodaštavaju vrhunske sportske stručnjake ovog saveza od avgusta 2020. godine, kada je izabrano novo rukovodstvo Saveza koje od početka mandata zagovara isključivo profesionalni rad i stručna rešenja, jednake uslove u reprezentaciji za sve perspektivne sportiste bez obzira kojem klubu pripadaju, ravnopravnu zastupljenost svih klubova u Savezu i donošenje odluka većinom glasova članica Saveza, kao i stvaranje uslova za najbolji mogući nastup veslača i veslačica na domaćim i međunarodnim takmičenjima, što nije bio slučaj sa prethodnim rukovodstvom Veslačkog saveza Srbije u čijim redovima su bili i pojedini zvaničnici Olimpijskog komiteta Srbije koji su imali veliki uticaj na celokupno prethodno rukovodstvo Veslačkog saveza Srbije zarad ostvarivanja interesa jednog ili dva veslačka kluba i pojedinaca.

Od promene rukovodstva u Veslačkom savezu Srbije, ti zvaničnici Olimpijskog komiteta Srbije ne žele da prihvate saradnju na ravnopravnim osnovama i dvosmernu komunikaciju sa aktuelnim zvaničnicima Veslačkog saveza Srbije. Suprotno tome, pune četiri godine ne uvažavaju stavove sportskih stručnjaka i mišljenja stručnjaka u sportu angažovanih u Veslačkom savezu Srbije i sve vreme srpskom veslačkom sportu nameću sopstvene stavove i rešenja, među kojima jedno od njih i da trener najboljim seniorima A, članovima veslačke reprezentacije Srbije, mora da bude Nikola Stojić, trener Veslačkog kluba Partizan. Nažalost, to se pokazalo kao loše rešenje, a rezultat toga je neuspeh srpskih veslača da dođu do finala na Olimpijskim igrama u Parizu. Među najvećim zagovornicima za angažovanje Nikole Stojića kao trenera, posebno su se isticali Žarko Zečević, prvi potpredsednik OKS-a, i Đorđe Višacki, generalni sekretar OKS-a koji je ujedno nekadašnji Stojićev partner u čamcu tokom aktivne veslačke karijere.

Veslački savez Srbije, zastupajući interes celokupnog srpskog veslanja, prethodne četiri godine je uvek jasno i potpuno argumentovano iznosio činjenice i ukazivao zbog čega je bitno da se poštuju sportski veslački stručnjaci koji iza sebe imaju višedecenijsko iskustvo u vođenju reprezentativnih posada i uspešnu međunarodnu trenersku karijeru, a da njihovi pomoćnici budu treneri početnici koji žele da ostvare takođe uspešnu trenersku karijeru, kao i zbog čega nije dobro da se od strane visokih zvaničnika sportskih institucija u Srbiji, u konkretnom slučaju Olimpijskog komiteta Srbije, nameću rešenja koje bi konkretno zadovoljila isključivo interes jednog ili dva kluba ili pojedinaca, u ovom slučaju Veslačkog kluba Partizan koji ima pristalice u Olimpijskom komitetu Srbije. I umesto da zvaničnici u Olimpijskom komitetu Srbije poslušaju savete kvalitetnih sportskih stručnjaka sa dokazanom uspešnom trenerskom karijerom u veslanju, iste su javno nipodaštavali samo zato što podržavaju rad novog rukovodstva Veslačkog saveza Srbije.

Kulminacija javnog degradiranja Veslačkog saveza Srbije od strane Olimpijskog komiteta Srbije dogodila se u maju ove godine kada su na iznenadno, brzo i vanredno zakazanoj sednici Izvršnog odbora OKS-a, na potpuno netransparentan način i pod sumnjivim okolnostima, a usled jednostrane priče dvojice zvaničnika OKS-a, članovi IO ove sportske organizacije doneli odluku da se Veslački savez Srbije suspenduje zbog navodne povrede Etičkog kodeksa Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Iako ta odluka ni tada, kao ni danas, nije potkrepljena činjenicama koje bi ukazivale kada, na koji način i koje konkretne odredbe Etičkog kodeksa MOK-a je VSS povredio, sankcije prema Veslačkom savezu Srbije su ipak istog momenta potpuno nepravedno stupile na snagu. Kao posledica toga, odnosno usled suspenzije u Olimpijskom komitetu Srbije, Svetska veslačka federacija je primenjujući svoja pravila suspendovala Veslački savez Srbije iz svojih redova, a potom je usled te odluke i Ministarstvo sporta Republike Srbije donelo rešenje kojim se zbog navedenih suspenzija oduzimaju ingerencije Veslačkom savezu Srbije nad veslačkom reprezentacijom i iste se dodeljuju Olimpijskom komitetu Srbije, dok se ingerencije nad organizacijom veslačkog sporta u Srbiji dodeljuju Sportskom savezu Srbije.

Podsećamo, sve je počelo samo zato što se Veslački savez Srbije usprotivio ideji da najveći uticaj na srpski veslački sport i formiranje veslačke reprezentacije Srbije ima isključivo nekolicina pojedinaca, odnosno jedan klub, Veslački klub Partizan, kao i da okosnicu srpske seniorske veslačke reprezentacije čine sportisti i trener ovog kluba koji imaju veliku podršku Đorđa Višackog, generalnog sekretara Olimpijskog komiteta Srbije i člana VK Partizan.

Nažalost, veslači Srbije nisu ostvarili svoj san na Olimpijskim igrama u Parizu ove godine. Nadležni u Veslačkom savezu Srbije su na vreme ukazivali da to može da se dogodi ukoliko se bude sproveo plan Nikole Stojića i Đorđa Višackog, a to su javno iznosili u saopštenjima koja su između ostalog objavljena i na internet stranici VSS-a 9. i 28. maja 2024. godine (https://www.serbian-rowing.org.rs/vesti.php). Srpska veslačka reprezentacija nije stigla do finala Olimpijskih igara u Parizu jer se pre svega nisu poštovala neka pravila kod određivanja takmičarskih posada, nije se dovoljno stručno planirao rad i nisu se profesionalno realizovali treninzi i pripreme. Upravo je na to ukazivao Veslački savez Srbije. Međutim, umesto uvažavanja stručnog mišljenja i realnog sagledavanja situacije, Olimpijski komitet Srbije se odlučio da "preventivno" kazni Veslački savez Srbije, što je posledično proizvelo istu situaciju i od strane Svetske veslačke federacije i Ministarstva sporta Republike Srbije.

Sada je više nego jasno da je Veslački savez Srbije sve vreme bio u pravu, kao i da je Olimpijski komitet Srbije podržavao predloge koji su bili isključivo u interesu Veslačkog kluba Partizan. Takvim ponašanjem OKS-a stvoren je jaz u srpskom veslačkom sportu, formirane su dve veslačke reprezentacije od čega su olimpijske posade formirane isključivo od članova Veslačkog kluba Partizan koje vodi trener ovog kluba, bez obzira što nema dovoljno stručnog znanja i iskustva za taj posao.

Veslački savez Srbije čestita srpskim veslačkim posadama na istrajnosti da stignu do Pariza jer je kod ovakvih takmičenja važno i učestvovati. Verujemo da će analize u periodu pred nama svakako pokazati da je ubuduće bolje slušati sportske stručnjake sa višegodišnjom svetski uspešnom trenerskom karijerom, a da želje trenera početnika mogu da budu realizovane isključivo uz saglasnost uspešnih i iskusnijih trenera.

Veslački savez Srbije će se zvanično obratiti Ministarstvu sporta Republike Srbije sa zahtevom da se uradi stručna analiza situacije u srpskom veslačkom sportu, kao i da se u što kraćem vremenu Veslačkom savezu Srbije vrate ingerencije koje mu po prirodi stvari pripadaju, a sve u cilju da se kvalitetno i stručno započne novi četvorogodišnji olimpijski ciklus koji bi doveo do osvajanja evropskih, svetskih i olimpijskih odličja u godinama pred nama", zaključuje se u saopštenju Veslačkog saveza Srbije.

Na ovo saopštenje je reagovala Jovana Arsić, srpska olimpijka, koja se oprobala u disciplini skif.

- Poštovani, ko god da se bavi vođenjem sajta VSS-a, zamolila bih Vas da imate poštovanja prema nama sportistima jednom u životu i da sačekate da se takmičenje završi do kraja, ne znam kako vas više nije sramota da iznova govorite da radite u ime sportista a cele godine nam radite jedno te isto. Mogli ste još pet dana da sačekate pa da krenete svoja politička prepucavanja, sram vas bilo sve do jednog.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati