Ostali sportovi

[ Izvor: Sport klub ]

10. 07. 2024. 14:46 2

Srpski olimpijac suspendovan na godinu dana zbog dopinga!

Uroš Nikolić, reprezentativac Srbije u plivanju, učesnik Olimpijskih igara u Tokiju i nesuđeni učesnik Igara u Parizu, suspendovan je na godinu dana zbog korišćenja nedozvoljenih supstanci, saznaje Sport klub.

Tako je priča koju je Sport klub objavio krajem marta dobila epilog. Tada je bilo reči da je Uroš Nikolić, kao član srpske štafete 4 x 100 slobodno, bio pozitivan na doping testu tokom Svetskog prvenstva u Dohi u februaru ove godine.

Tada je u njegovom organizmu utvrđeno prisustvo pseuodoefedrina. Uroš je koristio lek protiv alergije u kojem je bila prisutna određena doza nedozvoljene supstance.

Nikolić je odmah uložio žalbu i Svetska antidoping agencija (WADA) je prihvatila da se uradi takozvani "retroaktivni tue", odnosno srpski reprezentativac je priložio svu dokumentaciju koja potvrđuje da je lek koristio u svrhu kliničkog lečenja.

Obavljeno je i saslušanje pre nekoliko dana i tada je žalba odbačena, a Nikolić je suspendovan na godinu dana. Neće moći da se bavi plivanjem od 4. jula ove do 3. jula 2025. godine. Ovo je potvrdila i Antidoping agencija Srbije na svom sajtu.

Zanimljivo je da je Nikolić učestvovao na Evropskom prvenstvu u Beogradu, ali u Plivačkom savezu Srbije nisu hteli da rizikuju da ga stavljaju u štafetu 4 x 100 slobodno. Na kraju je umesto njega plivao Justin Cvetkov, i on je zajedno sa Andrejom Barnom, Velimirom Stjepanovićem i Nikolom Aćinom stigao do evropskog zlata.

Nikolić je stalni član srpske štafete od Svetskog prvenstva u Kazanju 2015. godine i ovo mu je prvi prekršaj ovakve vrste, koji ga je skupo koštao.

Interesantno je da se Plivački savez Srbije nijednom nije oglasio o spornom slučaju, pa čak ni sada kada je poznata kazna za Nikolića. U krovnoj kući srpskog plivanja se svi prave "mrtvi", verovatno misleći da o ovome ne treba ništa da se zna.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pazi, vruće!

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati