Ostali sportovi

[ Izvor: Mediji ]

29. 05. 2024. 13:10 0

Nastavlja se haos u srpskom veslanju

Velika prašina se podigla nakon što je Olimpijski komitet suspendovao Veslački savez Srbije.

Oni su na na hitno sazvanoj sednici Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije održanoj u ponedeljak (27. maj), pokrenuli postupak protiv Veslačkog saveza Srbije usled narušavanja Etičkog kodeksa Međunarodnog olimpijskog komiteta zbog niza nepravilnosti u radu u produženom vremenskom periodu.

Na taj potez su odmah odgovorili iz Veslačkog saveza koji su najavili tužbu protiv Ivršnok odbora Olimpijskog komiteta, pa sada imamo potpuni haos u sportu koji nam je kroz istoriju doneo veliki broj medalja.

Saopštenje veslačkog saveza prenosimo u celosti.

- Veslački savez Srbije podneće tužbu Stalnoj sportskoj arbitraži Olimpijskog komiteta Srbije u cilju pobijanja odluke koju je Izvršni odbor ove sportske institucije doneo juče na hitnoj sednici, a koja je posledično proizvela negativno dejstvo na međunarodnom nivou jer je usled takvog nesportskog poteza Olimpijskog komiteta Srbije, Svetska veslačka federacija odlučila da privremeno suspenduje Veslački savez Srbije do razrešenja situacije u srpskom veslačkom sportu.

Veslački savez Srbije smatra da je odluka o suspenziji nastavak aktivnosti pojedinaca iz Olimpijskog komiteta Srbije koji žele da na nelegitiman način preuzmu rukovođenje Veslačkim savezom Srbije. U pitanju su funkcioneri Olimpijskog komiteta Srbije koji su ujedno simpatizeri i članovi „Partizana“, a među njima je „najglasniji“ Đorđe Višacki, generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije. Đorđe Višacki je u prethodnom sazivu bio član Izvršnog odbora Veslačkog saveza Srbije. Pre četiri godine veslački klubovi - članovi Veslačkog saveza Srbije su na potpuno legitiman i legalan način na sednici Skupštine VSS-a sa apsolutnom većinom glasova promenili rukovodstvo Saveza koje je do te sednice Skupštine 25 godina vladalo Savezom, i u kojoj je većina članova bila naklonjena isključivo Veslačkom klubu "Partizan". Prethodno rukovodstvo je "privatizovalo" Savez zarad ispunjenja ličnih i interesa jednog veslačkog kluba i njegovih sestrinski osnovanih veslačkih klubova i sportsko veslačkih udruženja.

Veslački savez Srbije smatra da generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije, Đorđe Višacki, zloupotrebljava svoju funkciju i instituciju Olimpijskog komiteta Srbije kako bi degradirao sadašnje rukovodstvo Veslačkog saveza Srbije i koristi Olimpijski komitet Srbije da bi isključivo pružao podršku i pomoć svom klubu, Veslačkom klubu „Partizan“, u aktivnostima koje imaju za cilj da stvore podelu u srpskom veslačkom sportu, dezavuišu istinu, spinuju javnost i destabilizuju rad Veslačkog saveza Srbije.

Koristeći funkciju generalnog sekretara Olimpijskog komiteta Srbije i lične prijateljske veze sa pojedincima u Svetskoj veslačkoj federaciji, Đorđe Višacki, već pune četiri godine omalovažava sadašnje rukovodstvo Veslačkog saveza Srbije i iznosi neistine o navodno lošem rukovođenju srpskim veslačkim sportom kako u zemlji tako i u inostranstvu. Time stvara privid haosa u srpskom veslačkom sportu zbog čega je krovna svetska veslačka federacija po drugi put u ovoj godini privrememo suspendovala Veslački savez Srbije i traži hitne odgovore i objašnjenja od Ministarstva sporta, Olimpijskog komiteta Srbije i Veslačkog saveza Srbije.

Poslednji u nizu takvih koraka bilo je neprihvatanje rezultata izbornih i kontrolnih trka u Veslačkom savezu Srbije i direktno mešanje Đorđa Višackog u izborni proces za sastav posada veslačke reprezentacije Srbije koje će se boriti za osvajanje norme za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu. Šta više, Olimpijski komitet Srbije izvršio je pritisak na Svetsku veslačku federaciju (FISA) da se ista dozvoli da se na Finalnoj olimpijskoj kvalifikacionoj regati u Lucernu u maju ove godine takmiči srpska posada koju nije direktno predložio Veslački savez Srbije, kako inače nalažu pravila, što je FISA pod pristikom OKS-a i uradila. Posledično zbog toga, Veslački savez Australije koji je imao posadu u istoj toj trci je podneo tužbu protiv Svetske veslačke federacije.

Zbog celog tog haosa koji je izazvao jedan čovek iz srpskog sporta, Đorđe Višacki, Svetska veslačka federacija sada opominje sve sportske "stejkholdere" u Srbiji odnosno Ministarstvo sporta, Olimpijski komitet Srbije i Veslački savez Srbije i traži hitno razrešenje situacije u srpskom veslačkom sportu.

Umesto da radi na smirivanju tenzija koje je sam izazvao, Generalni sekretar OKS-a zakazao je za hitnu sednicu Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije na kojoj jednostrano svalio svu krivicu na Veslački savez Srbije krijući svoj „doprinos“ u haosu vezan za srpski veslački sport, a koji je proizveo i tužbu australijske veslačke federacije protiv Svetske veslačke federacije. Usled takve jednostrane priče, članovi IO OKS-a juče su izglasali suspenziju i pokretanje postupka protiv Veslačkog saveza Srbije zbog navodne povrede Etičkog kodeksa Međunarodnog olimpijskog komiteta bez konkretnog navođenja po kom osnovu, članu, stavu ili odredbi je Veslački savez Srbije povredio navedeni kodeks.

Veslački savez Srbije smatra da ne postoji pravni osnov u Statutu Olimpijskog komiteta Srbije i Zakona o sportu za donošenje ovakve odluke Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije i da je jedini cilj takve odluke Olimpijskog komiteta Srbije bio upravo to da Svetska veslačka federacije suspenduje Veslački savez Srbije kako bi Olimpijski komitet Srbije, odnosno lično Đorđe Višacki, preuzeo rukovođenje srpskim veslačkim sportom. Zbog toga će Veslački savez Srbije zaštitu svojih prava zatražiti u zemlji i inostranstvu koristeći sva pravna sredstva.

Veslački savez Srbije želi ovim putem da upozna javnost i sa činjenicom da već pune četiri godine trpi napade pojedinaca iz Olimpijskog komiteta Srbije odnosno funkcionera ove sportske institucije koji su ujedno članovi i simpatizeri „Partizana“, a koji na ovakav način pokušavaju da se obračunaju sa svojim rivalima, kako bi povratili pozicije u Veslačkom savezu Srbije koje su imali pre, a u isto vreme i „klubaštvo“ u veslački nacionalni granski savez.

Veslački savez Srbije smatra da je nekorektno i nesportski da pojedinci iz Olimpijskog komiteta Srbije vode neprincipijelni rat protiv jednog nacionalnog granskog saveza u Srbiji, koristeći metode "blaćenja" rukovodstva saveza, uskraćivanja finansijske pomoći i podrške u radu saveza, otkazivanja dogovorenih finansijskih odnosa i participiranja u organizovanju lažnih sednica Skupština saveza na kojima su se falsifikovala dokumenta zarad pokušaja nelegalnog i nelegitimnog preuzimanja saveza.

Posebno ističemo da Olimpijski komitet Srbije, između ostalog, u proteklim godinama:

Nije ispoštovao dogovor oko plaćanja naručenog takmičarskog veslačkog čamca za potrebe treniranja i takmičenja olimpijske veslačke posade, te je isti samostalno platio Veslački savez Srbije;

Nije ispoštovao dogovor oko plaćanja honorara za angažovanog inostranog trenera, jednog od najboljih veslačkih stručnjaka na svetu, za potrebe seniorske A veslačke reprezentacije Srbije, te je i taj deo samostalno platio Veslački savez Srbije;

Insistirao na angažovanju isključivo „Partizanovog“ trenera za potrebe seniorske A veslačke reprezentacije Srbije koji u tom trenutku nije imao iskustva u treniranju vrhunskih sportista reprezentativnog ranga, nije ispunio pismeno datu obavezu za pomoć i podršku u organizaciji Svetskog kupa u veslanju 2022. godine i Svetskog prvenstva u veslanju 2023. godine, koju je 2019. godine lično potpisao generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije, Đorđe Višacki.

Đorđe Višacki je takođe u prethodne četiri godine četiri puta verbalno i fizički nasrtao na funkcionere Veslačkog saveza Srbije za šta postoje pismene pritužbe koje je Veslački savez Srbije zvanično uputio Olimpijskom komitetu Srbije i Ministarstvu sporta Republike Srbije.

Posle svega navedenog, više je nego jasno da je jedini cilj pojedinaca iz Olimpijskog komiteta Srbije, članova i simpatizera "Partizana", bio i ostao, da na nelegalan i nelegitiman način preuzmu rukovođenje Veslačkim savezom Srbije čime bi se ponovo stvorili uslovi za ostvarivanje interesa samo jednog kluba i pojedinaca u srpskom veslačkom sportu.

Veslački savez Srbije će se svim dozvoljenim sredstvima odupirati tome, a uskoro će obelodaniti sva dokumenta koja idu u prilog ovom saopštenju - zaključuju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Pomoć stiže

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati