Ostali sportovi

[ Izvor: Mediji ]

22. 01. 2024. 17:42 5

Veslački savez suspendovan, Srbi mogu da ostanu bez OI!

Udarna vest na sajtu Svetske veslačke federacije glasi - Veslački savez Srbije suspendovan je zbog finansijskih dugova.

Izvršni komitet Svetske veslačke federadije je na sastanku 23. decembra 2023. doneo odluku koja je objavljena mesec dana kasnije.

Suspenzija teče od 1. januara 2024.

Navodi se da je odluka usledila nakon značajnih dugovanja prema SVF i raznim dobavljačima događaja od strane Veslačkog saveza Srbije i nadležnih organa Srbije koji su garanti za Svetski kup u veslanju 2022. i Svetsko prvenstvo u veslanju 2023. održano u Beogradu, Srbiji.

Prema Pravilniku o članu 15 Statuta Svetskog veslanja - "Federacije članice koje imaju zaostale pretplate ili koje imaju nerešena dugovanja prema Svetskom veslačkom takmičenju ili organizacionom komitetu Svetskog veslačkog takmičenja mogu biti suspendovane od strane Izvršnog komiteta ili isključene od strane Kongresa. U svakom slučaju, nijedan član te federacije ne može da se kandiduje na izborima, njihovi delegati će izgubiti pravo glasa, a Izvršni komitet može zabraniti ili suspendovati timove, zvaničnike, sudije i članove komisije federacije na takmičarskim i drugim svetskim veslačkim takmičenjima".

Suspenzija podrazumeva:

- Nemogućnost Veslačkog saveza Srbije da učestvuje u upravljanju veslačkim sportom u Srbiji i svetu.

- Nemogućnost Veslačkog saveza Srbije da vodi sportiste na Svetska veslačka takmičenja i Olimpijske/Paraolimpijske igre.

- Nemogućnost da Srbija bude domaćin bilo kojih budućih svetskih veslačkih takmičenja.

- Svetsko veslanje je već nekoliko meseci u bliskoj komunikaciji sa Veslačkim savezom Srbije i raznim srpskim vlastima u vezi isplate ovih neizmirenih dugova kako bi se pronašlo moguće rešenje. Izvršni komitet nada se brzom rešenju situacije. Nakon izmirenja finansijskih dugova, Svetski veslački izvršni komitet će se ponovo sastati da razgovara o mogućem vraćanju Veslačkog saveza Srbije.

Veslački savez Srbije: Rešavamo probleme

Ovim povodom se javnosti saopštenjem obratio i Veslački savez Srbije, čiju sadržinu prenosimo:

"VSS povodom vesti na sajtu Svetske veslačke federacije (FISA) obaveštava javnost da uveliko radi na rešavanju problema i da je veliki deo obaveza prema FISA već izmiren, a da je ostatak plaćanja ugovoren sa FISA i da nema bojazni da će naši sportisti da ostanu bez nastupa na međunarodnim takmičenjima

Domaću sportsku javnost iznenadila je današnja vest da je Svetska veslačka federacija (FISA) suspendovala Veslački savez Srbije iz svog članstva, počev od 1. januara 2024. godine. Na svom zvaničnom sajtu, FISA je objavila da su razlozi suspenzije dugovanja prema krovnoj veslačkoj federaciji, da je odluka doneta još 14. decembra protekle godine, kao i da zbog nje naši takmičari neće moći da učestvuju na međunarodnim regatama, uključujući Olimpijske igre u Parizu ove godine.

Veslački savez Srbije povodom vesti na sajtu Svetske veslačke federacije obaveštava javnost da uveliko radi na rešavanju problema i da je veliki deo obaveza prema Svetskoj veslačkoj federaciji već izmiren, a da je ostatak plaćanja ugovoren sa Svetskom veslačkom federacijom i da nema bojazni da će naši sportisti da ostanu bez nastupa na međunarodnim takmičenjima.

U toku je završavanje finansijske procedure i isplata obaveza za Svetsko prvenstvo u veslanju koje je održano u našem glavnom gradu, koja je kasnila iz administrativnih razloga, a što je automatski dovelo do privremene suspenzije našeg saveza. Ministarstvo sporta Republike Srbije odobrilo je isplatu, ubrzano radi na rešavanju problema i obaveze će da budu ispunjene u najkraćem mogućem roku.

Dakle, trenutno je u pitanju samo dinamika izvršavanja obaveza, koja mora da prođe kroz strogu zakonsku, ali i proceduru koju zahteva Svetska veslačka federacija. Konstatujemo da su to samo finansijski aspekti, na kojima smo maksimalno angažovani, a da je samo Svetsko prvenstvo u veslanju u Beogradu organizovano na najvišem mogućem nivou, uz rekordan broj prijavljenih ekipa", zaključuje se u saopštenju Veslačkog saveza Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati