Ostali sportovi

Direktno.rs

14. 11. 2023. 12:18 0

Bavljenje sportom kao potencijalni lek

Sajam fitnesa, velnesa i zdravlja pod nazivom BELFIS petu godinu uzastopno biće održan u beogradskoj Atletskoj dvorani 25. i 26. novembra.

U sklopu BELFIS-a, koji organizuje Savez za rekreaciju i fitnes Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva sporta i gradskog sekretarijata za sport i omladine biće održan i 13. Evropski fitnes kongres, na kome će eminentni stručnjaci iz ove oblasti održati izuzetno zanimljiva predavanja.

Među predavačima će biti i doc. dr Duško Spasovski koji radi na Institutu za ortopediju "Banjica" u Beogradu u Službi za dečju ortopediju i traumatologiju i docent je na Medicinskom fakultetu u Beogradu, autor 49 naučnih radova, a održaće predavanje na temu “Vežbanje kao lek”.

- Kroz naučna istraživanja, ali i u kliničkoj praksi se pokazalo da se bavljanjem različitih sportova, kroz pravilan izbor i doziranje, može delovati ne samo preventivno već i izvršiti korekcija postojećih disbalansa - kaže doc. dr Duško Spasovski i dodaje:

- Fizička aktivnost i njeni elementi, bilo da su rekreativni ili sportski, po svojoj količini i intenzitetu mogu da imaju potpuni terapijski efekat poput kineziterapije, čak i da budu efikasniji zahvaljujući većem broju pokreta, progresiji napora i sportskoj motivaciji. Na fizikalnoj terapiji osoba se trudi da prestane da bude pacijent, a u sportu želi da bude bolja od konkurencije. To je značajna razlika - konstatovao je Spasovski.

Istraživanja pokazuju da jedna od četiri odrasle osobe i više od 80 odsto adolescenata ne ispunjava preporučene nivoe fizičke aktivnosti za optimalno zdravlje.

- Kod dece se nekad javlja deformitet grudnog koša, u vidu udubljene grudne kosti. U savremenoj medicini se kao rešenje nudi operacija, dakle invazivna procedura. Međutim, postoje sportovi poput ronjenja na dah i podvodnog hokeja, u kojima je sastavni deo sportske tehnike dugotrajno zadržavanje dubokog udaha. Tokom treninga se postiže značajna korekcija deformiteta ukupno i po više desetina minuta, što je ozbiljna podrška njegovoj korekciji - objašnjava doctor Spasovski i naglašava:

- U drugim sportovima poput sportske i ritmičke gimnastike, sportskog plesa ili nekih veslačkih sportova evidentni su pokreti koji doprinose korekciji prisutnih deformiteta, kao i prevenciji njihovog javljanja. Korekcija posture postiže se primenom velikog broja ponavljanja adekvatnih pokreta, od 20.000 do 100.000 i to u nevoljnom režimu. Do te brojke se u pravilno odabranim sportovima stiže već za nekoliko desetina treninga, odnosno za manje od pet meseci - istakao je Spasovski i potom naveo još primera iz njegove prakse.

- U borbi protiv skolioze, kineziterapija poznaje različite koncepte asimetričnih i rotacionih pokreta trupa. Oni su karakteristika i različitih sportskih aktivnosti poput streličarstva, umetničkog plivanja, skoka s motkom, kanua, dragon boata. Takođe, bacanje kladiva sadrži vežbe veoma intenzivne i brze rotacije čitavog tela i daje dobre rezultate kod određenih oblika poremećaja ravnoteže.

Doc. dr Spasovski naveo je možda i najpoznatiji i najdrastičniji primer gde je bavljenje sportom dovelo da izlečenja, ali i vrhunskog spoortskog rezultata.

- U pitanju je Vilma Rudolf, olimpijska šampionka iz Rima u trčanju na 100 i 200 metara i u štafeti 4x100 metara. Imala je, do svoje pete godine, pneumoniju, šarlah i dečju paralizu prouzrokovanu polio virusom praćenu oštećenjem brojnih mišića na telu. Lečila se terapijom intenzivnog svakodnevnog kretanja koje je potom preraslo i u trčanje. Imala je upadljivu tehniku trčanja, zato što nije do kraja mogla da ispruža kolena, ali je uspela da se rehablituje uz sport, jer je mnogo vežbala i bila silno motivisana.

Predstojeći Sajam fitnesa, velnesa i zdravlja BELFIS, po rečima doktora Spasovskog, prava je prilika da svako za sebe uz odgovarajuću stručnu podršku i savet pronađe program vežbanja i time najpozitivnije moguće utiče na svoje zdravlje, jer oni koji se redovno bave fizičkim vežbanjem u kontrolisanim uslovima imaju brojne zdravstvene benefite. Fizička aktivnost doprinosi poboljšanju opšteg zdravstvenog stanja i smanjenom riziku od srčanih bolesti, moždanog udara, hipertenzije, dijabetesa tipa 2, demencije, depresije, anksioznosti i niza karcinoma.

- Fitnes elementi zajednički su za brojne sportove. Pravilnim izborom fitnes elemenata, moguće je ne samo korigovati zdravstveni problem nego i korigovati disbalans tonusa mišića i na taj način smanjiti rizik odsportskih povreda - objasnio je doktor Spasovski.

Na najvećem regionalnom sajmu fitnesa u Beogradu na tri hiljade kvadratnih metara izložbenog prostora predstaviće se više od 50 izlagača iz Srbije i inostranstva koji će prezentovati novitete iz sfere sportske opreme, sprava za vežbanje, rekvizita, suplementacije, zdrave ishrane. Različiti programi i sadržaji realizovaće se kroz više od 40 radionica, stručnih predavanja i dešavanja u sedam različitih zona. Planirana su takmičenja, revije, testiranja, poligoni za funkcionalni trening, radionice, kao i prezentacije novih svetskih fitnes trendova.

Svi posetioci će na sajmu u okviru medicinske zone besplatno moći da urade kompletno skeniranje opšteg zdravstvenog i fitnes statusa, antropometrijska merenja, kao i “cardio scan”, srčani pregled koji olakšava prepoznavanje potencijalnih zdravstvenih tegoba kod rekreativaca.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati