Ostali sportovi

Direktno.rs

22. 05. 2023. 15:00 0

Sportske igre mladih: Pružam ruku, ne podmećem nogu

Nasmejana deca, puni sportski tereni, upaljen plamen prijateljstva. Slika je koja stiže sa Zlatibora, iz Požege, Kuršumlije, Kruševca i drugih gradova širom Srbije. Karavan radosti i prijateljstva Dunav osiguranje Sportskih igara mladih putuje kroz Srbiju i ovoj desetoj, jubilarnoj sezoni Igara u Srbiji nosi važnu poruku "Pružam ruku, ne podmećem nogu".

Predsednica Igara u Srbiji Marija Mihajlović kaže:

- Kada smo zajedno sa našim generalnim sponzorom, kompanijom Dunav osiguranje, u martu odlučili da pokrenemo ovu kampanju nismo ni slutili kakav će ona imati odjek kod dece i koliko će deca sarađivati. Edukativni materijal je pripremljen i za učitelje, sudije, trenere, roditelje. Za decu smo pored priče o značaju da svi podignemo svoj glas protiv nasilja, a koju se trudimo da prilagodimo njihovom uzrastu, pripremili i važne poruke - kaže Marija Mihajlović.

"Nasilje nije hrabrost!", "Zaštiti svoj profil na društvenim mrežama!", "Na društvenim mrežama ne lajkuj nasilno ponašanje!", "Za sport se vredi boriti, nasilje moramo ukloniti!", "Kada te nešto muči, ne čuvaj to za sebe, već reci onome kome veruješ!", samo su neke od poruka koje šalji učesnici Igara u okviru kampanje "Pruži ruku, ne podmeći nogu". Deca se takmiče u disciplinama trka na 60 metara, Lino između dve vatre, 3x3, mali fudbal za dečake 2012. i mlađe i Coca-Cola kup za dečake i devojčice. Posle deset godina svaki grad u Srbiji se može pohvaliti da ima uspešne mlade sportiste koji su učestvovali na Sportskim igrama mladih i uparvo oni nose baklju prijateljstva. U Kruševcu je ta čast pripala fudbalerki Marti Terzić, učesnici završnice u Splitu i jednom od najperspektivnijih mladih košarkaša Nikoli Karoviću. Decu su pozdravili pomoćnik gradonačelnice za sport Vladimir Petrović i jedna od najuspešnijih rukometašica sa ovih prostora Ljiljana Knežević koja je izjavila:

- Danas je ovo najlepša slika u Kruševcu. Zadovoljna deca, deca koja trče, smeju se i raduju. Znam da im je teško dok su mali da se nose sa porazima, ali "spoticanja" i reakcija sa tribina je uvek bilo i biće. Na nama odraslima je da se potrudimo da toga bude što manje, da shvate koliko je važno da budu tim, da poštuju protivnika. To sam govrila i mojim devojkama iz ŽRK "Napredak" i mislim da je upravo to zajednisštvo dovelo do ovog našeg istprijskog uspeha, plasmana u Superligu - rekla je Knežević.

U Požegi je plamen prijateljstva upaljen prvi put. Na stadionu FK "Sloga" bilo je na stotine učesnika. Trku na 60m istrčalo je preko 250 dečaka i devojčica, a na turniru Lino između dve vatre bilo je preko 40 ekipa. Opština Kuršumlija osmi put je domaćin Karavana radosti i prijateljstva. Najveće interesovanje je bilo za čuvene "vatre". Ovo mesto i učitelj Keča i "Atomski mravi" postali su sinonim ove igre ne samo u Srbiji, već u celom regionu. Da je važno učestvovati na Igrama pokazala su deca iz Bajine Bašte koja su stigla na Zlatibor i malo "pomrsila konce" Zlatiborcima. Ekipe iz Bajine Bašte pobedile su u obe konkurencije igre Lino između dve vatre, kao i na Coca-Cola kupu za dečake. Ipak, Zlatiborci su prezadovoljni, jer ove godine, turnir u ženskom fudbalu su podigli na viši nivo.

Karavan radosti i prijateljstva nastavlja se u Kraljevu, Čačku, Boru...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati