Ostali sportovi

Direktno.rs

14. 01. 2023. 09:00 0

Rvači počeli sa pripremama - izazovna 2023.

Rvačka reprezentacija Srbije počela je pripreme za brojne izazove koji joj predstoje ove sezone. Naše najbolje rvače u 2023. godini očekuje učešće na velikom broju međunarodnih turnira, a najznačajnija takmičenja biće Evropsko prvenstvo za seniore u Zagrebu i seniorsko prvenstvo sveta kome će Beograd u septembru ponovo biti domaćin.

Srpski reprezentativci već nekoliko dana treniraju na Divčibarama gde će u naredne četiri nedelje sprovesti bazične pripreme.

- Za razliku od prethodnih godina, kada smo bazične pripreme uglavnom sprovodili u Bugarskoj na Belmekenu, ove godine smo se opredelili za Divčibare gde imamo zaiata izvanredne uslove za trening. Na raspolaganju su nam rvačka sala sa 3 strunjače, teretana, sauna, bazen, kao i staze za trčanje koje se nalaze u neposrednoj blizini hotela - počinje priču selektor rvačke reprezentacije Srbije Milorad Dokmanac i dodaje:

- Planirano je da se ukupno održi 51 trening. Najveći akcenat će biti na razvoju snage i kondicije. Neće se zapostaviti ni rad na strunjači, jer nas već u februaru očekuju prva takmičenja.

Selektor Dokmanac je istakao da je stručni štab znatno proširen, a uz njega sa našim reprezentaivcima radi još petorica trenera: Vojislav Trajković, Đorđe Miolski, Kristijan Fris, Srđan Đoković i Dalibor Perović koji je zadužen za žene, dok će se prvi trener Stojan Dobrev zbog porodičnih obaveza kasnije priključiti nacionalnom timu.

- Na ove pripreme je ukupno pozvano 26 rvača. Svi naši osvajači medalja na minulom šampionatu sveta su ovde na Divčibarama. Ima i dosta mladih od kojih se mnogo očekuje u budućnosti, naročito posle Olimpijskih igara u Parizu kada bi trebalo da nastave sa visokim nivoom rezultata koje su postavili sadašnji seniorski reprezentativci. Iz tog razloga je značajno podmađen seniorski pogon našeg nacionalnog tima", konstatovao je Dolmanac i istakao da su prvi put organizovane i bazične pripreme za naše najbolje mlade rvačice uzrasta od 17 do 22 godine.

O planu i programu rada selektor Dokmanac je rekao:

- Predviđeno je dosta vremena za video analize mečeva iz proteklog perioda. Zbog značajnih razlika u kvalitetu i godinama prisutnih rvača, program rada će se prilagođavati njihovim mogućnostima. Iskusni rvači će raditi maksimalno na poboljšanju snage i kondicije, dok će se mlađi rvači fokusirati na podizanje nivoa tehnike i rad na taktici.

Međunarodni takmičaraki program startuje početkom februara prvim turnirom iz Ranking serije koji se boduje za svetsku rang listu.

- Ovaj turnir se održava u Zagrebu, a nakon toga sledi turnir u Turskoj na kojem ćemo učestvovati i to u najjačem sastavu. Ostaje još nedoumica za učešće na drugom turniru iz Ranking serije koji se krajem februara održava u Egiptu, ali ćemo blagovremeno doneti i tu odluku.

Po rečima selektora Dokmanca glavni cilj u 2023. godini je seniorski šampionat sveta koji se u septembru, drugi put uzastopno održava u Beogradu. Ovogodišnji svetski šampionat ujedno će biti i prvi krug kvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

- Prvih pet rvača u šest težinskih kategorija će obezbediti vizu za učešće na narednim Olimpijskim igrama. Celokupni godišnji program rada je u potpunosti posvećen ovom takmičenju u Beogradu. Na prošlom seniorskom šampionatu sveta smo osvojili pet medalja, četiri zlata i bronzu, a sada je osnovni cilj da obezbedimo tri, četiri norme za Igre u Parizu - objašnjava Dokmanac i dodaje:

- U aprilu se u Zagrebu održava seniorski šampionat Evrope. To nam je tranzitni cilj koji nema toliku težinu kao šampionat sveta i sigurno je da na to prvenstvo nećemo ići sa prevelikim ambicijama, kako bi forma bila tempirana za septembar.

Dokmanac je značajno apostrofirao i veliku podršku koje srpsko rvanje ima od strane državnih institucija:

- Iza svih velikih uspeha naših rvača pre svih stoji uzorna organizacija Rvačkog saveza Srbije na čelu sa neumornim predsednikom Željkom Trajkovićem. Takođe, treba istaći, da za razliku od nekih ranijih vremena, poslesbjih godina rvanje u Srbiji ima veliku finansijsku podršku od strane Ministarstva sporta i Olimpijskog komiteta Srbije. Bez ove podrške naši reprezentativci ne bi bili u mogućnosti da dođu do ovih neverovatnih rezultata koji su postignuti u poslednjim godinama - zaključio je Dokmanac.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati