Ostali sportovi

[ Izvor: Mediji ]

16. 10. 2022. 09:46 1

Ko je svetski šampion Danijele Santareli?

„Deo Italije ili bolje rečeno Umbrije je svetski šampion u ženskoj odbojci. Trener iz Folinjana Danijele Santareli doneo je trijumf svojoj Srbiji pobedivši Brazil 3:0“,pišu italijanske novine ponosno ističući da je Santareli „njihove gore list“, preneo je RTS.

Italijani dodaju da su šampionke iz Beograda pobedile Brazil koji je pobedio Italiju u polufinalu, a to znači da u kuću Santanelijevih stižu dve medalje – zlatna i bronzana, s obzirom na to da supruga selektora Srbije Monika Miki de Đenaro, s kojom je u braku pet godina, igra za italijansku reprezentaciju.

Italijanski trener Danijele Santareli, rođen pre 41 godinu, došao je u Srbiju u januaru 2022. godine nakon Zorana Terzića, koji je vodio raprezentaciju 20 sezona.

Santareli je svojevremeno pokušao da napravi karijeru kao igrač ali u tome nije uspeo, verovatno jer, kako je kasnije tumačio, nije imao veštine ni fizički, a posebno mentalno da igra na visokom nivou.

Kad je shvatio da nije uspeo kao igrač rešio je da postane veliki trener. Sa 18 godina već je trenirao nižerazredne timove, a sa 27 godina dobio je priliku da bude trener u Pezaru.

Završio je Fakultet za fizičko vaspitanje, mnogo čitao, pratio seminare. I eksplozivno napredovao.

Sa Koneljanom je osvojio četiri titule prvaka Italije (2015, 2018, 2019. i 2021), tri Kupa Italije (2017, 2020. i 2021), četiri Superkupa Italije (2016, 2018, 2019. i 2020), titulu Svetskog klupskog prvaka (2019) i trofej Lige šampiona (2021).

Bio je i selektor ženske reprezentacije Hrvatske, sa kojom je osvojio dve srebrne medalje u „Zlatnoj ligi“ i u skladu sa svojom ambicijom sada došao na mesto sa koga se vrh odlično vidi.

Santareli je igrao na poziciji „libera“, kako je opisao – kao golman u fudbalu, dodirnete nekoliko lopti, ali one moraju biti savršene.

I fanastično je pristupio trenerskom poslu, po njegovom shvatanju, odbojka se mora živeti 24 časa dnevno.

Pričao je u jednom intervjuu da su mu mnogi ljudi rekli da bi trebalo više da uživa u životu, da uzme više slobodnog vremena i da s vremena na vreme izađe, ali da to ne može.

Čak se i ne odmara dovoljno i prilično loše spava tokom takmičenja.

„Moram to da radim, moram da učim, radim i mislim za dobro sebe i tima“, objasnio je takav pristup poslu ni najmanje ne pokušavajući da to predstavi kao žrtvu. „Odbojka je kao droga… s tim što mislim da je to sasvim u redu“, poentirao je.

Kao trenerski cilj navodi da svakog dana napreduje i nauči nešto novo, ali i nešto što je bio „razlog plus“ da preuzme kormilo ženske odbojkaške reprezentacije Srbije.

„Mislim da je to cilj skoro svakog trenera na svetu i to onaj najočigledniji. Pokušajte da pobedite na Olimpijadi. To bi bio vrh“, otkrio je u jednom intervjuu, ne sluteći da bi takva prilika mogla da mu se otvori već u Parizu 2024.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati