Ostali sportovi

Milan Zarić

06. 06. 2020. 14:02 1

Zoran Radojičić: Smešna je priča oko naše odbojke

"Najviše smo oštećeni prekidom prvenstva. Niko nas nije pitao za mišljenje, već je Izvršni odbor odlučio da se više ne igra i dodeljen je trofej TENT-u 18 utakmica pre kraja sezone. Cela ta priča je smešna", rekao je prvi čovek Vizure Zoran Radojičić.

Koronavirus je okovao mnoge sportove, naneo je veliku štetu, pošto više od dva meseca nije bilo utakmica. I dok su takmičenja u nekim sportovima nastavljena, takav slučaj nije bio u odbojci, u kojoj je šampionat nije nastavljen i proglašeni su šampioni prema trenutnom plasmanu. U ženskoj konkurenciji je trofej otišao u Obrenovac, budući da je posle ligaškog dela TENT bio prvoplasirani. Međutim, nije odigrana mini-liga i plej-of, u kojima je maksimalno jedna ekipa mogla da odigra 18 utakmica, pa je bilo mnogo nezadovoljnih.

Među njima je prvi čovek Vizure Zoran Radojičić, koji nije mogao da se pomiri sa činjenicom da je sezona prekinuta, a da klubova niko nije ništa pitao.

Vizura je u trenutku prekida sezone bila šesta, ostaje li žal što prvenstvo nije nastavljeno?

- Bili smo šesti, a ko kaže da Vizura ne bi bila šampion da se sve odigralo do kraja? Vizura je ozbiljan klub i posle svega što je urađeno jasno je da smo upravo mi najviše oštećeni. Prvi razlog je taj što nismo budžetski klub, mi trošimo sopstvena sredstva, pa krajnji proizvod može da bude realizovan samo kad se osvoji titula, kad se igra Evropa, kad se promoviše neka igračica za koju će biti zainteresovani evropski klubovi... Pod broj dva, nema je nejasno zašto je prvenstvo prekinuto! U redu, prekinuto je, ali kako onda može da bude proglašen šampion? Ni u jednon sportu to nije bio slučaj, a pritom ostalo je još 18 potencijalnih utakmica. Svi ozbiljni klubovi vrše pripreme za ono najbitnije, za polufinale i finale plej-ofa. Uvek se tempira forma za završnicu, tako je radio i stručni štab Vizure, u koji smo mnogo uložili. Mi smo imali veliki broj mladih igračica, koje je trebalo da budu najbolje u tim najbitnijim trenucima. Međutim, sada nam je to uskraćeno - rezigniran je Radojičić u razgovoru za Direktno.rs.

Odluka je doneta bez razgovora sa klubovima?

- Odluku o prekidu sezone je doneo Izvršni odbor na elektronskoj sednici. Sa tim se nikako ne slažem, jer je doneta odluka u ime Udruženja klubova Superlige. Ko je taj Izvršni odbor, koje je to telo, koji su to ljudi? Ne želim da ih imenujem, ali priča je smešna! Ako se donosi odluka, onda treba da se konsultuju predsednici klubova. A to telo, Udruženje klubova, nije se ni sastalo, već je odluku doneo neki Izvršni odbor. Šta je taj Izvršni odbor uložio u moj, ali i ostale klubove? Zna se dobro koliko sam novca uložio u Vizuru, da sam stvorio Tijanu Bošković, Bjanku Bušu, Saru Lozo, Maju Aleksić... I sad neko da odlučuje na nesportski način.

Sezona je prekinuta iako u nastavku godine nije bilo velikih takmičenja?

- Ne znam kakav je bio problem da se vratimo treninzima kada u 2020. nema Olimpijskih igara, kao ni Svetskog i Evropskog prvenstva i da sezonu završimo na terenu. Problem je što predstavnici klubova nisu imali nikakvu ulogu u odlučivanju. Možda bih i ja digao glas da se prekine, ali je postojala opcija i da se nastavi. Ako smo već odlučili da se ne nastavi, onda je logično da nema ni šampiona. Makar ostalo jedno kolo do kraja. Evo, u košarci smo imali situaciju da je Partizan bio nadomak titule u ABA ligi, bio je prvi, igrao je najbolju košarku, ali nije proglašen za prvaka. Mi sad imamo situaciju da na fudbalskim mečevima može da bude do 1.000 ljudi, a odbojkašice ne mogu da igraju. Ako nemate takmičenja od 15. marta do oktobra, to je katastrofa. I za sportiste, i za sponzore, međutim to pitanje niko ne postavlja. Ponavljam, najgore što me niko nije pitao za mišljenje, a imam sa Vizurom najviše titula u prvenstvu Srbije. Mi smo osvojili pet pehara, Zvezda četiri, Lajkovac jednu, dok je TENT osvojio korona titulu.

Kako će ovaj prekid sezone uticati na Vizuru?

- Niko nas ništa ne pita, ćutimo i radimo, najgore je što posle svega ova cela priča nema smisla. Šta je to što mi sledeći put možemo da očekujemo? Ovo je potpuno van pameti, doneti ovakve odluke... Odluke moraju da se donose u dogovoru sa ljudima koji su predstavnici klubova, oni treba da odlučuju o sudbini. Otkud se sad Savez bavi time, zar njegovo zaduženje nisu bile reprezentacije? A koliko se u našoj odbojci primenjuju dupli aršini, dovoljno govori podatak iz juniorske konkurencije. Naime, naše devojke su u takmičenju koje je pod okriljem OS Beograda odigrale sve utakmice, prve su na tabeli i ostalo je samo da se proglase za šampionke. Međutim, to nije urađeno. Imate situaciju da je OS Beograda pod okriljem OSS i u juniorskoj konkurenciji nije proglašen prvak, a u seniorskoj jeste. O čemu se tu radi? Vizura je devet puta bila šampion u juniorskoj konkurenciji, ko ima pravo da im ne dodeli medalju?

Odluka o prekidu sezone doneta je u jeku pandemije koronavirusa. Stiče se utisak da je Izvršni odbor OSS požurio?

- Moraju neke stvari da se promoene da bi sve bilo kako treba. Tamo gde se stvaraju igrači, a to su klubovi, moraju da se čuju glasovi tih ljudi. Mislim da bi Savezu bilo lakše da verifikuje odluku koju su doneli klubovi. Umesto toga, neki Izvršni odbor, neki imaginarni likovi donose odluke. Ko je njima dao pravo? Kakvu odgovornost imaju i da li ih je uopšte sramota? Gde su požurili? Evo, mogli smo juče, prekjuče, danas da sednemo, da popričamo mi predstavnici klubova. Da vidimo šta dalje, ko će biti prvak. Mora da ima iole demokratije i da se mi nešto pitamo. Ne želim ovde nikog da prozivam, ali je Vizura ušla u formu pred prekid, pobedila je osvajača Kupa na Ubu sa 3:0 za 50 minuta. Mi smo tempirali formu i siguran sam da bismo bili prvi, ali su tu bile neke čudne stvari!

Ovakav ishod sezone će najviše uticati na odbojkašice?

- Nisam ja u prvom planu, pitanje je kako se devojke osećaju, jer su cele sezone naporno radile za plej-of. TENT jeste u trenutku prekida bio prvi, ali nije osvojio titulu. Koliko smo puta mi bili prvi, pa smo morali da osvojimo titulu u plej-ofu. Niko nam nije dao titulu zato što smo bili lideri na kraju ligaškog dela sezone. I kada smo bili četvrti, osvajali bismo titulu, možda bi to i sada bio slučaj kada smo bili šesti. Mislim da je posle ovakvog završetka sezone tim ljudima neprijatno, šta će njima takva titula? Sutra kada budu pričali da su osvojili titulu, reći će i da je do kraja sezone ostalo 18 utakmica. Da sam ja na takav način dobio takvu titulu, odrekao bih je se, ne bi stajala u mojim vitrinama. Nikad nisam voleo ništa da dobijem za zelenim stolom, ali ni da izgubim, teren je za nas bilo jedino merilo. Zato me pogađa i iritira ovo jednoumlje i način na koji je doneta odluka.

Sada je pred odbojkašicama Vizure priprema za narednu sezonu?

- Pet naših devojaka je u B reprezentaciji, koja se sprema na Ubu, ostale su na treninzima i mi ćemo do kraja juna raditi i verujem da ćemo se pripremiti za narednu sezonu. Potrudićemo se da nadoknadimo ono što nam je oduzeto. Ostaje mnogo upitnika i neraščišćenih stvari. Ne znam kako ćemo ići dalje i to mora neko da nam objasni. Uložio sam sedam meseci u ovu sezonu, ulažem već 20 godina i mora da se čuje glas. Imam pravo da kažem da se ne slažem, pa neka većina odluči. Neka i svi budu protiv, ali je bitno da se čuje glas Vizure.

"Vizura donela dva mesta u Ligi šampiona Srbiji"

Iza Vizure su sezone velikih uspeha i pet uzastopnih Liga šampiona?

- Tačno, Vizura je pet sezona zaredom igrala u Ligi šampiona, a zahvaljujući rezultatima u petoj sezoni, omogućili smo Srbiji da ima dva mesta u eliti. A onda se desilo da je Lajkovac bio prvi i nije hteo da igra u Evropi. Samo da su odbojkašice izašle na teren, imali bismo i dalje dva predstavnika u LŠ, a ovako imamo jednog. To dodatno dobija na značaju ako se zna da će država, koja dosta ulaže u odbojku, naredne sezone da finansira učešće našim klubovima u Evropi.

"Neka Izvršni odbor dođe i neka prepiše sistem rada u Vizuri"

Imao je na kraju Zoran Radojičić poruku za članove Izvršnog odbora, koji su odlučili da se sezona prekine.

- Može Izvršni odbor da dođe u našu halu, čekam ih da im pokažem gde je napravljen najbolji igrač planete. Ne znam šta su to oni napravili, mi smo napravili okosnicu reprezentacije koja je dva puta bila evropski, jednom svetski prvak i vicešampion na Olimpijskim igrama. Mogu slobodno da prepišu sve, nismo slučajno iznedrili najveći broj reprezentativki, i to isključivo napornim radom. Pokazali smo se partijama u Evropi i još mnogo čime - rekao je Radojičić za Direktno.rs.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati