Ostali sportovi

Milan Zarić

26. 05. 2020. 06:57 4

Tuta Živković: Oterali smo legende iz rukometa

Zoran Tuta Živković, legendarni selektor rukometaša Jugoslavije, sa ogromnom dozom razočaranja dočekao je dva pooslednja kraha nacionalnog tima na velikim takmičenjima. Za Direktno.rs je pričao o aktuelnom trenutku u kom se nalazi naš nekada trofejni sport, šta bi to pod hitno moralo da se promeni, ali i kako smo došli do samog dna.

Koji je razlog posrtanja muške reprezentacije Srbije?

- Jedan od glavnih razloga je taj što nema asova koji su proslavili ovaj sport u našem rukometu. Izbor selektora je više nego odgovoran posao, zahteva da se donese bitna odluka. A Upravni odbor Rukometnog saveza Srbije, kako je konstruisan, ne može uspešno da odgovori izboru selektora. Postavlja se pitanje zašto? Naime, Upravni odbor čine ljudi koji su najbolji u svojim strukama, ima tu vrsnih ekonomista, doktora, ali najmanje ima rukometnih stručnjaka - rekao je Živković za Direktno.rs.

Pa šta nam onda nedostaje? 

- Stručni savet ili tako neko telo bi moralo da bude nosilac odluke ko će da bude postavljen za selektora. Tu mesto treba da nađu igrači i treneri sa ozbiljnim biografijama. Mi u Srbiji imamo takve ljude, tu su Isaković, Rnić, Elezović, Vujović, Vuković - oni su osvojili sve živo. Mile Isaković je svojevremeno u Francuskoj kao trener napravio vrhunske rezultate, trenirao je najbolje francuske reprezentativce, Rnić je imao odlične rezultate u Proleteru, Vuković se oprobao kao selektor kada je Srbija osvojila srebro na Evropskom prvenstvu, Vujović je sa Slovencima osvojio odličje na SP...

Zašto oni onda nemaju mesta na bitnim funkcijama?

- Reč je o dobrim trenerima, dugo već rade u najboljim klubovima... Ali, vidimo da se takve ličnosti nigde ne pojavljuju. To je i uzrok lošijih rezultata, mora da bude gro takvih legendi, jer je reč o olimpijskim i svetskim prvacima. U najboljim su godinama i moraju da budu pri Savezu. Nema ih dugo na nekim funkcija, očigledno nekome smetaju njihove biografije i uspešne karijere. To je najveći problem, jer RSS ne zna da iskoristi takva imena. Ujedno, to je i razlog posrtanja našeg rukometa.

Muška reprezentacija je na prethodnim takmičenjima dotakla dno. Šta je uzrok lošim rezultatima?

- To je odraz rada RSS, bilo je tu dosta lomova, pojedini igrači se nisu slagali sa izborom selektora, pa nisu ni želeli da igraju za reprezentaciju. Tražili su neko bolje rešenje i time se išlo ka neuspesima. To već dugo traje. Poslednji put je reprezentacija napravila uspeh 2012. godine, kada je bila vicešampion Evrope. Bilo je to sa generacijom koja je bila dobra i koja je nagoveštavala da bi mogla da nastavi sa dobrim igrama. Ali, nakon godinu, dve, ta ekipa se raspala. Neki su odbili da igraju i nekako je uvek bio neki košmar sa tim igračima.

Srbija će prvi put dobiti selektora stranca, može li on nešto da promeni?

- Moje duboko mišljenje je da je možda u ovom trenutku bolji izbor za trenera bio neki Skandinavac, nego Španac. Skandinavskim stručnjacima dajem prednost jer njihove ekipe igraju moderan rukomet, treneri su posvećeni taktičko-tehničkim stvarima do perfekcije, a i slični su našem mentalitetu. Nemam ništa protiv trenera stranca, ali nije dobro to što neće biti potpuni profesionalac u Savezu, jer je i trener francuskog kluba, pa neće biti potpuno posvećen radu. Nama treba trener koji je non-stop u Srbiji, koji ovde živi i radi. Mi moramo da stvorimo mlad tim, koji mora mnogo toga da odradi, pa je zbog toga bitno da selektor stalno bude u Srbiji. Možda je i kod nas mogao da se nađe novi selektor, ali nisam ni protiv stranca. Kažem, najviše me brine to što će Đerona ovde dolaziti tri, četiri puta godišnje na sedam, osam dana.

Koronavirus je sprečio reprezentaciju Srbije da se bori za Svetsko prvenstvo, pa će priliku da se okuša na velikom takmičenju imati 2022?

- Sledeće naše takmičenje će biti Evropsko prvenstvo za dve godine. Treba krenuti sa mlađom selekcijom i stvoriti mladi tim koji će duže vremena biti na okupu. Treba dugo raditi na tome kako bi se stvorio korektam tim. Ne može sve preko noći da se promeni, potreban je naporan rad i verujem da za tri, četiri godine može da se stvori dobar tim, naravno pod uslovom da se radi dobro. Ima kod nas dobrih mladih igrača, samo je potreban dobar pristup, važno je da se napravi sistem, počev od mlađih selekcija, pa do seniorske reprezentacije.

Kako je korona uticala na svetski rukomet?

- Sigurno će biti problema zbog koronavirusa, međutim za sad se ne zna šta će se dešavati. Jasno je da će se mnoge reprezentacije sledeće godine boriti za medalje, jer je ova godina izgubljena. Za šest, sedam meseci će biti Svetsko prvenstvo u Egiptu, Olimpijske igre su odložene za sledeću godinu, jednostavno reprezentacije se spremaju za velika takmičenja.

Kakva nam je trenerska struka?

- Moramo da ispoštujemo ljude koji su napravili neki rezultat, koji su bili svetski i olimpijski šampioni. Tu pre svega mislim na Isakovića, Elezovića, Vujovića, Vukovića... Zašto ih Savez ne koristi, to je već pitanje za ljude koji tamo rade - zaključio je Živković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati