Ostali sportovi

M. Z.

01. 05. 2020. 20:28 0

Svet bio u suzama: Pre 26 godina je otišao veliki Sena

Današnji dan, 1. maj, zauvek će crnim slovima ostati zapisan u srcima svih ljubitelja Formule 1, jer je pre tačno 26 godina na stazi u Imoli, na trci za Veliku nagradu San Marina, poginuo legendarni Ajrton Sena.

Činjenica je da bi veliki Sena pre ili kasnije pretvorio svoju životnu priču u legendu i da nije tragično nastradao, koja bi sadržavala mnogo više trofeja i rekorda i nesagledivo manje tuge. Ipak, prerani odlazak "Kišnog čoveka", koji je život izgubio tamo gde je ispisivao istoriju, zavila je sport, Seninu porodicu, prijatelje i navijače u crno.

Tako se danas navršilo 26 godina od njegove pogibije na trci u Imoli, a pitanja o tome kako bi danas izgledala Formula 1 da se nesreća nije dogodila i dalje ne prestaju. Njegova smrt je ovaj sport uzdrmala do samih temelja iz čega su se kasnije izrodile mnoge promene, ali i neki šampioni drugačije vrste nego što je bio sam Sena.

Mnogi i danas tvrde da je nesreća mogla da bude izbegnuta, pogotovo posle događaja koji su joj prethodili. Velika nagrada San Marina je i pre trke već postala mesto tragedije jer je, samo dan ranije pošto je Rubens Barikelo imao strašan sudar, život na treningu izgubio Roland Racenberger. Prema italijanskim propisima, sportski događaj se odlaže u slučaju smrti nekog od učesnika, ali je na neki čudan način donešena odluka da se trka ipak održi, jer je Racenberger preminuo u bolnici, a ne na stazi.

Posle samo nekoliko krugova na stazi "Enco i Dino Ferari", Airton Sena je izgubio kontrolu nad vozilom u krivini Tamburelo i udario u zid. Ustanovljeno je da se to dogodilo pri brzini od 310 kilometara na sat, ali da je u trenutku udarca uspeo da uspori brzinu bolida za skoro sto kilometara na sat. Mnogo je onih koji na osnovu tadašnjeg stanja stvari u Formuli 1, kao i preimućstva koje je sticao Vilijams, veruju da bi Sena osim te sezone, osvajao šampionat još nekoliko puta.

To se nikada neće saznati, međutim, kao i u nekim drugim sličnim tragičnim pričama, tek nečije stradanje dovede do izvršenja neophodnih promena. Posle pogibije legendarnog Brazilca, više nijedan vozač Formule 1 nije nastradao za volanom bolida. Mnogo veća sigurnost u takmičenju je smao jedna od njegovih zaostavština ovom sportu.

Airton Sena je debi imao u svojoj zemlji, Brazilu, 1984. godine. Vozeći za Toleman, Lotus, Meklaren i Vilijams, u karijeri je učestvovao na 161 trci, 81 put se peo na postolje, od čega četrdeset i jednom na najviši stepenik. Šampion je bio 1988, 1990 i 1991. godine. Tek dvanaest godina posle njegove smrti Mihael Šumaher je oborio njegov rekord po broju pol pozicija (65). Brazilac je bio posebno vešt u vožnji u uslovima lošeg vremena i kiše, zbog čega mnogi i danas smatraju da on ima ekskluzivno pravo na nadimak "kišni čovek", a ne Mihael Šumaher.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati