Ostali sportovi

Direktno.rs

28. 01. 2020. 20:35 3

"Udovičić, Batez i Štefanek gase srpski sport"

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek i sekretar Sekretarijata za omladinu i sport u AP Vojvodina Vladimir Batez ljudi su koji bi trebalo da se pobrinu da sport postave na zdrave noge. Međutim, situacija je zapravo suprotna, jer su oni nečinjenjem doveli do toga da se klubovi širom zemlje gase.

Na to je ukazala Jovanka Ralić, predsednica i osnivač Ženskom kuglaškog kluba Srem iz Rume, koja im se obratila, kako je navela, pismom ogorčenja i upoznala ih sa činjenicom da klubovi u ovom gradu polako nestaju.

- Poštovana gospodo, tokom 2019. godine smo Vam se obratili i pojedinačno i zajedno bezbroj puta sa molbama, objašnjenjima, vapajima za pomoć za opstanak još jednog uspešnog sportskog kluba koji 28 godina neprekidno beleži samo uspehe u Srbiji i Evropi. Ali, kako se ništa nije desilo u pravcu pomoći Ženskom kuglaškom klubu Srem iz Rume, ovim putem Vam se obraćam javno kao bivšim, vrhunskim sportistima Srbije otvorenim pismom ogorčenja - navela je Jovana Ralić na početku pomenutog pisma.

Navela je da klub ispašta zbog njihovog nedelovanja.

- Pokazali ste da ignorišete i da se ne mešate u svoj posao za koji vas plaćamo svi mi građani Srbije! Svu trojicu smo vas svi cenili, oduševljavali se vašim sportskim dostignućima i podržavali svaku nagradu koju vam država da za ta dostignuća. A šta ste vi učinili za sportiste i klubove nakon postavljenja na pozicije na kojima ste, izuzimajući tu neke reprezentativne sportove. I tu ste bili selektivni, te Vanja Udovičić nigde nije pomenuto petu titulu svetskog prvaka kuglaške reprezentacije Srbije, ali je doprineo da se pomognu i vaterpolo klubovi, što svakako pozdravljamo. Ali, šta je sa ostalim klubovima i ostalim sportovima, gospodine Udovičiću? - pitala je predsednica Ženskog kuglaškog kluba Srem.

Upitala je zatim Bateza, Udovičića i Štefaneka da li im je poznato koliko klubova u Srbiji više ne postoji.

- Znate li, gospodo bivši vrhunski sportisti, koliko je ugašeno klubova u poslednje tri, četiri godine za mandata vas trojice, a predsednik Srbije reče kako živimo u "zlatnom dobu"? Smete li, gospodo bivši sportisti, da pogledate u oči članovima tih klubova ako ih sretnete na ulici? Svi koji smo u sportu tolike godine uložili smo i više nego što imamo, zaduživali smo se na sve strane, kao što je slučaj sada sa predstavnicima našeg kluba, samo da bismo sačuvali sportske kolektive kao jedino zdravo mesto za okupljanje i fizičku aktivnost dece i građana Srbije. To je svakako zdravije nego da nam se omladina skuplja i dokoličari po mračnim ćoškovima i ispoljava nekontrolisanu agresiju.

Zapitala ih je zatim šta se to desilo pa su potpuno promenili ploču.

- Gospodo vrhunski bivši sportisti, gde vam se izgubula ljudskost i plemenitost? Koji to novci i "pozicije" mogu od vrhunskih da naprave obične krpe za brisanje patosa (izvinite na oštrini, ali mi "obični" tako tumačimo vašu snishodljivost i sagnutu glavu pred našim molbama i vapajima), mlade ljude bez stava i inicijative? Ovako kako se vi odnosite prema mnogima od nas koji smo u sportu ceo život ne služi vam na čast i briše sve ono veliko što ste uradili na sportskom polju. Treba da vas je sramota što vas plaćamo mi, svi građani Srbije, i u isto vreme ulažemo svoj novac u opstanak klubovima čijim se uspesima (barem i statistički) vi neopravdano dičite. Još jednom - SRAM VAS BILO!

Naglasila je predsednica ŽKK Srem iz Rume sa čim se sve suočavaju njihove članice.

- To što godinu dana ćutite dok vaši stranački saborci u Rumi uništavaju, šikaniraju, diskriminišu, maltretiraju članice Ženskog kuglaškog kluba Srem neka vam služi na čast, ako niste zaboravili šta to uopšte znači. A obraćali smo vam se svaki put, posebno kada je trebalo da predstavljamo Srbiju na Evrokupu u Hrvatskoj. Kako ni tada niste reagovali, znači da vam je svejedno kako će se o Srbiji pričati i van naših granica. A plaćeni ste da brinete o sportu. Dostavili smo vam bezbroj dokaza kako se "sportski dinar" iz budžeta u opštini Ruma "ispod žita" usmerava samo podobnima, a došli smo i do saznanja o ozbiljnim zloupotrebama, naravno na štetu nas nepodobnih, a mnogo uspešnijih od toh podobnih. O svemu tome smo upoznali sudske organe, budžetsku inspekciju i sve institucije u Srbiji.

Navela je Jovanka Ralić na kraju i kakve se sve zloupotrebe viđaju u Rumi.

- Važno je samo da su namestili i zaposlili sedmoro stranačkih kadrova na dobre plate u Savezu sportova u Rumi, a mi smo celu jesenju sezonu u Superligi Srbije odigrali od svog ili pozajmljenog novca, a stigla nam je i kazna od 550 evra za to što nismo učestvovali u Evrokupu. Kuglanu u Rumi i dalje nemamo, pa se "vozamo" po celoj Srbiji. I to vrlo dobro znate, ali i dalje ćutite, gospodo sportisti. Mi nikad od sporta kao jedine zdrave sfere života nećemo odustati. Nećemo odustati ni od spašavanja Ženskog kuglaškog Srem iako smo u ovom trenutku i mi pred gašenjem, a u Rumi je već ugašeno više od 10 klubova, a veliki broj ovih što postoje završili su na Privreddom sudu u Sremskoj Mitrovici. U toj borbi za opstanak kluba nemamo nijedan argument da bilo koga zaobiđemo, a u ovaj položaj ste na, između ostalog, doveli i vi, gospodo od sporta - zaključila je u otvorenom pismu Jovanka Ralić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati