Košarka

Direktno.rs [ Izvor: RTS ]

21. 10. 2024. 19:33 0

"Znam to bolje od svih": Pešić o ostanku na mestu selektora

Svetislav Pešić, ovog ponedeljka je gost emisije Oko magazin, na RTS 1. Ovo je njegovo prvo medijsko gostovanje od kada je produžio ugovor na mestu selektora reprezentacije Srbije, do kraja Evropskog prvenstva koje je na programu sledeće godine.

Svetislav Pešić, selektor košarkaške reprezentacije Srbije, gostovao je u emisiji Oko magazin koja je emitovana na RTS 1.

- Da nisam radio sa svim najboljim igračima Srbije ne bih bio trener kakav sam sada. Biti trener reprezentacije je za ponos. Da to nisam doživeo bio bih siromašniji i kao persona i kao trener. Različite su generacije, različiti prioriteti, ali svi igrači sa kojima sam u reprezentaciji radio su jedinstveni talenti koji pripadaju najboljima na svetu. Raditi sa njima i biti sa njima u društvu, povezivati se sa njima. To je nešto spektakularno. Ono što je vrednost svega toga je da sam ja i dan danas sa svima ostao povezan. Znači da smo dobro radili - kazao je Svetislav Pešić.

Da li Svetsko prvenstvo u Manili i Olimpijske igre u Parizu mogu da se porede sa Indijanapolisom, Istanbulom, Bormiom.

- Kod nas se po prvi put u istoriji slavila bronzana medalja, a to je neverovatno jer se kod nas priznaju samo zlatne medalje. Očigledno da su javnost i navijači prepoznali strast i kvalitet koji su ti momci pokazali i u Manili i u Parizu. U životu nailaziš na prepreke, da bi napravio uspeh, moraš da prolaziš kroz proces, i svi ti izazovi nas su ojačali. Sve to i mene je motivisalo da ponovo budem selektor - dodao je.

Evo šta se desilo pa je ipak prelomio da ostane na mestu selektora.

- Ja sam još uvek trener, i to je to. Jednostavno, ta strast prema sportu za koji živim, od kojeg živim, koji volim. Verovatno to. Ja tu obavezu ne osećam, ali osećam odgovornost prema igračima. Bilo je tu i poraza, a ne samo pobeda iako u Srbiji samo uspeh uspeva. Verovatno zbog odgovornosti prema timu sam odlučio da ostanem. I ljubav i strast prema košarci. Biti trener reprezentacije Srbije je čast. Jeste obaveza, ali i ogromno zadovoljstvo. Kada sam razgovarao sa odgovornima, nije nikakva tajna, rekao sam: Samo me pratite i nemojte da mi uskratite zadovoljstvo koje ja sada osećam. Jer onda me nemate. Ja želim da pomognem i sebi i igračima i košarci kod nas. Desi li se da ja nisam zadovoljan, neće biti rezultata - naveo je Kari.

Upitan šta je Nebojša Čović na to rekao, Pešić je istakao:

- Pa sa njim sam najviše razgovarao. Pa šta on meni može da kaže. On je novi predsednik, formira nov tim, ulazi sa visokim ambicijama. O njemu možeš da pričaš ovako ili onako, ali iza njega su rezultati. Naravno da i njemu treba pomoć, treba stati iza njega - kazao je Pešić.

Na pitanje šta će biti sa članovima njegovog stručnog štaba, da li će neko ostati, Pešić se nasmejao:

- Svi su me napustili, ja sam ostao sam sa predsednikom Čovićem i sa novim timom. Svi moji treneri su u inostranstvu. Tarlać je bio taj koji nas je povezao i držao - nastavio je.

Za reprezentaciju Srbije sledi novi veliki izazov - Evropsko prvenstvo, a Srbija je poslednje zlato na kontinentalnom šampionatu osvojila 2001. u Istanbulu baš sa Pešićem na čelu.

- Pa ja to znam bolje od svih. Ništa se kod nas ne menja. Ja ne postavljam ciljeve, javnost postavi za mene cilj i ja sam sada dužan da kroz proces stignem do tog cilja. Rano je da govorimo o EP sada. Ono što je sada stvarno najvažnije su kvalifikacije. Svi igraju kvalifikacije, igramo istog dana kada se igra u derbi u košarci. Neće u tim kvalifikacijama igrati NBA igrači, ne igraju ni igrači iz evropske lige... Razgovaraću sa Željkom i Janisom, da nam daju po jednog ili dva igrača. Ne mogu da računam na Petruševa, Gudurića,... Mogu da računam na Aleksu Avramovića. Imamo iz Mege nekoliko talentovanih igrača, kao i iz FMP-a, igraće Dušan Ristić, on je uvek tu kada treba da se poturi glava. Meni su svi čestitali na uspesima reprezentacije, i Željko mi je prvi čestitao i Janis, i Miško, e sada je vreme da se klupske zastave ujedine u zastavu Srbije. Mi imamo samo jednu Srbiju. Hajde da se svi malo odreknemo u korist reprezentacije - zaključio je Svetislav Pešić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Volim zvuk motora

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati