Košarka

Milan Zarić

10. 08. 2024. 12:45 6

UZELI SMO BRONZU Srbija se osvetila Nemačkoj, Jokić UŠAO U ISTORIJU

Srbijo, raduj se! Košarkaši se sa Olimpijskih igara vraćaju sa bronzanom medaljom, pošto su u meču za treće mesto savladali Nemačku sa 93:83, osvetivši se tako "pancerima" za poraz u finalu Mundobasketa. Ovaj meč je obeležio Nikola Jokić, koji je upisao tripl-dabl.

Uspeli su "orlovi" da se oporave od poraza u samoj završnici od Sjedinjenih Američkih Država u polufinalu i da odigraju doktorski u meču za bronzu. Dominirali su naši momci od samog početka, konstantno su vodili i na kraju su sasvim zasluženo trijumfovali.

Kontrolisali su izabranici Svetislava Pešića sve od početka, uglavnom su bili u dvocifrenom plusu, pa Nemci jednostavno ovde ništa nisu uspeli da urade. Imali su "orlovi" ogromnih 19 poena viška u trećoj četvrtini, "panceri" su pokušali da se vrate, međutim svi njihovi naleti su odbijeni, pa su se naši momci radovali.

Meč je, kao što rekosmo, obeležio Nikola Jokić, koji je upisao istorijski tripl-dabl sa 19 poena, 12 skokova i 11 asistencije. Vasilije Micić je takođe ubacio 19 poena, Bogdan Bogdanović je brojao do 16, a Aleksa Avramović do 13. U redovima Nemačke najbolji su bili Franc Vagner sa 18, Moric Vagner sa 16 i Denis Šreder sa 13 poena.

Četvrta četvrtina: Nemačka - Srbija 83:93

Dobro smo počeli poslednju deonicu, jer se uspešno završila kombinacija Micića i Jokića, da bi nam odgovorio Moric Vagner, koji je pogodio za 65:74. Ali, imali su izabranici Svetislava Pešića spreman odgovor - trojku je pogodio Bogdanović koji je dugo zbog tri faula sedeo na klupi - 65:77.

Pogodio je potom trojku Jokić, na koju je odgovorio Moric Vagner, ali nisu se Nemci vratili posle tog koša, pa je Jokić spojio sa košem Avramovića, koji je lako krunisao kontru - 70:82. Međutim, rival je nakon tih poena nanizao četiri koša - najpre je pogodio Šreder, a onda i Franc Vagner.

Ali, nisu naši momci dozvolili rivalu da dođe do daha, pa je tako Bogdanović "odapeo" još jednu trojku, a onda je posle krađe Bogdana u kontri pogodio Marinković za 74:87 i naterao je sekektora Nemačke da požar gasi tajm-autom.

Naši košarkaši su na svaki pokušaj rivala imali odgovor, pa nas je trojka Marinkovića odvela na 78:93. A nešto pre toga je Nikola Jokić ušao u istoriju Srbije, budući da je postao tek četvrti igrač u istoriji Olimpijskih igara, koji je došao do tripl-dabla.

Šreder je trojkom smanjio na 81:93, imali su potom Nemci još nekoliko situacija da se dodatno približe, ali srećom nisu uspeli. Rival je do kraja tek uspeo da ublaži poraz na konačnih 83:93, pa je slavlje moglo da počne!

Treća četvrtina: Nemačka - Srbija 63:72

Odlično su košarkaši Srbije počeli drugo poluvreme, u kom su profitirali od kombinovanja Jokića i Petruševa. Tako je naš krilni centar posle dodavanja iza leđa Jokića pogodio za dvocifreni plus, da bi nam poenima sa linije penala doneo 38:50. I ta serija je nastavljena, pa je nakon dobre odbrane Petruševa pogodio Jokić - 38:52.

Bogdan nam je poenima pod košem rivala čuvao plus 14, međutim onda je Andreas Obst pogodio još jednu trojku i smanjio je na 43:54. A na njegove poene nadovezao se i Franc Vagner, koji je pogodio preko Jokića za 45:54.

Mini seriju rivala prekinuo je Aleksa Avramović, koji je najpre pogodio trojku, a onda i posle krađe pogodio za 45:59, čime je zaokružio svoju seriju od pet vezanih poena. Nastavio je posle tajm-auta Avramović tu seriju, a onda je došla i trojka Ognjena Dobrića za ogromnih 45:64, što je nateralo selektora Nemačke da ponovo uzme minut odmora.

Prekinuli su košarkaši Nemačke nestvarnu seriju Srbije - najpre je došla trojka Bonge, a onda i Vagnera za prilazak na 51:64, pa je Pešić brže-bolje reagovao tajm-autom.

Posle minuta odmora su "orlovi" reagovali na savršen način, pošto je trojku pogodio Ognjen Dobrić i odveo nas na 51:67. Uspeo je rival da odgovori, zakucao je najpre Timan, a onda je i trojku pogodio Bonga. I nije to bilo sve od rivala, budući da je Marko Gudurić dobio tehničku, pa je Nemačka posle koša Franca Vagnera sa linije penala pogodio za 57:67.

Koliko je sada ovo bilo bitno - bili su naši momci u nezgodnoj situaciji, budući da je rival bio u naletu, a naš napad je bio spor, ali smo uspeli da dođemo do poena - trojka Vase Micića nam je donela plus 13. Nemci nam nisu dozvolili novu seriju, pa su Moric Vagner i Vajler-Beb smanjili na 61:70.

Micić je potom fauliran pri šutu za tri poena, od čega je dva slobodna bacanja pogodio, da bi na drugoj strani bio precizan i Franc Vagner, te se u poslednjih 10 minuta ušlo sa plus devet - 63:72.

Druga četvrtina: Nemačka - Srbija 38:46

Neefikasan početak druge četvrtine smo videli, pa naši košarkaši skoro dva minuta nisu mogli do koša. Ali, nisu se ni Nemci proslavili, pa je samo Franc Vagner sa linije penala pogodio. A onda su proradili i "orlovi" u ovom delu meča - pogodio je Micić, a onda i Bogdanović, koji se vratio na teren, za prvu dvocifrenu prednost na meču (23:34). A posle tajm-auta dodatno slobodno bacanje je pogodio Bogdan za 23:35.

Posle poena Jokića smo otišli na plus 14, a ta serija Srbije je zaustavljena posle trojke Johanesa Timana, koji je potom pogodio i pod košem, pa su se "panceri" spustili na jednocifren minus (28:37). Ali, ne zadugo, za šta je zaslužan Vasa Micić, čiji su poeni odveli Srbiju na 28:39.

Čuvali su košarkaši Srbije dvocifreni plus, pošto je Nikola Jokić iznudio faul pri šutu, a onda je i pogodio oba slobodna bacanja za 29:41. Uspeli su Nemci da smanje, i to sa linije slobodnih bacanja - Franc Vagner, a onda i Johanes Timan su približili "pancere" na 33:41.

Dugo su naši momci tražili rešenje u napadu, nekoliko šuteva nismo iskoristili, ali je to prekinuo trojkom Vanja Marinković, koji je digao na plus 11. Ali, Nemci su imali spreman odgovor, trojkom Andreasa Obsta su smanjili na 38:46 i naterali su Svetislava Pešića da uzme tajm-aut. Nisu naši momci posle minuta pauze poentirali, ali nisu ni Nemci, iako su imali nekoliko ofanzivnih skokova, pa su "orlovi" na poluvreme otišli sa pomenutih plus osam.

Prva četvrtina: Nemačka - Srbija 21:30

Počeo je meč, i to "revolveraškim obračunom" Bogdana Bogdanovića i Andreasa Obsta, pa smo videli egal - 3:3. Efikasan početak je i nastavljen, pa je Petrušev posle asistencije Jokića pogodio, a onda je i Avramović našao put do koša za 3:7.

Raspoložen je Jokić na početku, pa je posle asistencije, uspeo da dođe i do koša, i to tako što je nadmudrio Tajsa i doneo nam šest poena viška (3:9). Seriju od šest vezanih poena Srbije prekinuo je Šreder poenima sa linije penala, da bi spreman odgovor imao Jokić - 5:11. Ipak, pokazali su Nemci nakon tog koša našeg centra da nam neće dozvoliti da umaknemo, pa je Fojtman pogodio trojku za 8:11.

Igralo se sredinom četvrtine koš za koš, pa je na poene Petruševa odgovorio Vagner i smanjio je na 10:13. Ali, nismo dali Nemcima da nam više priđu, te je Avramović digao ponovo na plus pet (10:15). Konstantno su naši momci imali prednost od početka, pa je Bogdan trojkom povisio na plus osam, ali je na identičan način vratio Šreder za 13:18.

Međutim, ima razloga za brigu i pored prednosti, a to je zbog bolne grimase na licu Bogdana Bogdanovića, koji se uhvatio za lakat, pa ga je Svetislav Pešić izvukao iz igre.

Jure nas konstantno Nemci u ovoj četvrtini, jesmo otišli na plus osam posle poena Micića, ali je onda ponovo Šreder ubacio trojku. Ali, imali smo i mi odgovor, trojku Vase Micića za 16:24, na šta je odgovorio Timan - 18:24. Problem je što su rivali raspoloženi u šutu za tri poena, pa je dalekometni hitac ubacio i Nik Vajler-Beb, što je bila peta trojka Nemaca na ovom meču. A da se "panceri" ne bi previše probližili, potrudio se Jokić, čiji su poeni, ali i poeni Petruševa odveli "orlove" na 21:28.

Četvrtinu smo okončali na savršen način, budući da je Micić pogodio za najvećih plus devet (21:30), na šta Nemci u samom finišu nisu imali odgovor.

NEMAČKA - SRBIJA 83:93 (21:30, 17:16, 25:26, 20:21)

Dvorana: "Bersi". Sudije: Metju Lej Kalio (Kanada), Joan Roso (Francuska), Džoni Batista (Portoriko).

NEMAČKA: Bonga 6, Da Silva, Lo, Gifaj, Vajler-Beb 5, Fojtman 3, F. Vagner 18, Tajs 2, M. Vagner 16, Šreder 13, Timan 11, Obst 9.

SRBIJA: Plavšić, Petrušev 11, Jović, Bogdanović 16, Marinković 10, Dobrić 5, Jokić 19, Micić 19, Gudurić, Davidovac, Avramović 13, Milutinov.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Proka pronalazač

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati