Košarka

[ Izvor: Mediji ]

24. 07. 2024. 11:18 1

NBA zvezde gube milione zbog Majkla Džordana

Neverovatno pravilo u SAD vezano je za jednog od najboljih i najuticajnijih sportista svih vremena.

Zamislite da potpišete najveći ugovor u istoriji NBA lige i da potom saznate da gubite milione dolara zbog višedecenijskog pravila donetog ni zbog kog drugog nego Majkla Džordana.

Džejson Tejtum je nedavno postao NBA šampion sa Boston Seltiksima nakon pobede nad Dalas Maveriksima u finalu i potpisao ugovor vredan 315 miliona dolara, a ozbiljan deo tog ugovora ide državi zbog "poreza sportista".

Porez na sportiste se u SAD plaća od 1991. godine kada je Majkl Džordan sa Čikago Bulsima osvojio prvu šampionsku titulu i pobedio Los Anđeles Lejkrese.

Grad Los Anđeles je, iz inata, odlučio da naplati nerezidentnu taksu na gostujuće sportiste. Ovo je značilo da Majkl Džordan mora da plati porez Los Anđelesu iako ne živi tu.

U državi Ilinois je ubrzo uvedeno identično pravilo pa su i oni naterali sportiste da plate. Danas je ovaj porez uobičajena stvar i Džejson Tejtum je poslužen kao primer koliko igrači novca zapravo gube.

On će od rekordnog ugovora gubiti svake godine skoro 5 miliona dolara (4,7 miliona tačnije) na porez na sportiste.

Kako kaže Blumberg, ovaj porez se računa na osnovu vremena koje igrač provede obavljajući "rad u vezi sa prihodima" u državama sa porezom na dohodak.

Istina deluje dosta manje glamurozno. Od 62,8 miliona dolara godišnje, moraće da plati 23,2 miliona dolara federalnog poreza, medicinskog 8,1 milion i njegovom agentu ide 1,4 miliona pa Tejtumu od 62,8 miliona ostaje 25,2 miliona dolara godišnje.

NBA ligu uskoro očekuje rekordni ugovor u svetu sporta, jer će TV prava prodati za neverovatnih 78 milijardi dolara na desetogodišnjem ugovoru, kako prenose američki mediji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati