Košarka

[ Izvor: Sport Klub ]

18. 06. 2024. 10:45 3

Plan i pravac renoviranja: Kuda ide ovaj Partizan?

Nakon neverovatnog uspeha, pre samo dve godine, kada su u četvrtfinalu plej-ofa Evrolige izgubili petu utakmicu od madridskog Reala, košarkaši Partizana su, na krilima te sjajne kampanje, u prošlu sezonu ušli sa najvišim ambicijama i nadom da će uspeti da nastave uzlazni trend.

Međutim, do toga nije došlo. Iako su crno-beli sezonu 2023/24 završili samo na korak od učešća u plej-inu najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja, ipak je od samog starta bilo jasno da novoizabrani igrački kadar nije više bio na neophodnom nivou. Drugim rečima, nakon što su otišli noseći igrači Matijas Lesor i Dante Egzum, odnosno podržavajući kadar Janis Papapetru i Jam Madar, Partizan nije uspeo da potpiše i dovede adekvatne zamene.

Frenk Kaminski, Pi Džej Doužer, Bruno Kaboklo i Mateuš Ponjitka jednostavno nisu bili dovoljno spremni da odgovore zadacima i zahtevima igre i kulture života Košarkaškog kluba Partizan. Istovremeno, to se moglo možda i očekivati, s obzirom na to da pomenuti igrači (osim Ponjitke) prethodno nisu imali iskustva sa Evroligom, piše Sport klub.

Svakako, najveća enigma pri konstrukciji nove ekipe bila je dopuštanje odlaska Lesoru bez adekvatne borbe za njega kao možda i najvažnijeg igrača crno-belih u tako uspešnoj sezoni - posebno kada se zna da on igra na najdeficitarnijoj poziciji u modernoj košarci. Sudeći po ciframa ugovora koje su crno-beli nudili drugim igračima, čini se kao da je, finansijski gledano, apsolutno bilo prostora da se miljenik "grobara" zadrži. Pogotovo kada se uzme u obzir da je igrač upravo u pomenutoj kulturi i atmosferi rada i života uspeo da sazre u košarkaša koga danas gledamo. Nakon osvojene titule Evrolige sa Panatinaikosom, Lesor je zacementirao svoje mesto kao najbolji centar u Evropi i sam po sebi se nameće zaključak da su crno-beli morali da urade sve što je bilo u njihovoj moći da bi zadržali igrača takvog profila.

Istovremeno, situacija sa Madarom, iako složenija, ipak ostavlja jednako mnogo prostora za čuđenje. I pored grešaka koje je klub napravio i otvorio prostor Izraelcu da može da se ponovo pogađa za visinu ugovora, prethodne uložene dve sezone u razvoj mladog plejmejkera su ipak morale da prevagnu u korist njegovog ostanka, bez obzira na to što se to u neku ruku kosilo sa moralno-etičkim načelima njegovog slučaja. Kao posledica takvog razmišljanja, doduše ne samo kluba, već i igrača, Partizan je maltene celu sezonu proveo bez plejmejkera, dok Madar nije uspeo da pronađe svoju ulogu, niti da se dokaže na sledećem nivou u dresu Fenerbahčea.

Pri svemu tome, rasplet ovog slučaja je doveo do situacije bez presedana, u kojoj je veliki klub kao što je Partizan odlučio da zvanično prekine saradnju sa jednom od najuticajnijih agencija u Evropi Beobasketom. Kao zaključak, mnogo štete za sve uključene.

Imajući sve to u vidu, teško je prežaliti činjenicu da je dozvoljeno da se sastav koji je bio na korak od fajnal-fora, a možda i kadar da ga osvoji, rastavi bez neophodne i adekvatne borbe za njegovo očuvanje.

Posledica takvih odluka i događaja dovela je do jedne, nažalost, neuspešne sezone bez odgovarajuće nagrade za prethodno uloženi veliki trud i rad od strane svih struktura u klubu, a uz ogromnu i fenomenalnu podršku navijača tokom trajanje tekuće ere Željka Obradovića.

Kao epilog svega toga došlo je do vidljivih poremećaja na svim važnim relacijama u funkcionisanju jednog košarkaškog velikana kao što je Partizan. Kapiten i, slobodno se može reći, jedan od najomiljenijih stranaca u istoriji Partizana, Kevin Panter će napustiti klub, na izlaznim vratima je i Zek Ledej, dok je Džejmsu Naneliju istekao ugovor.

Sa druge strane, zadržavanje toliko važnog domaćeg jezgra tima (Alen Smailagić, Danilo Anđušuć, Aleksa Avramović i Uroš Trifunović) je takođe pod znakom pitanja kao posledica pomenutog zatezanja i narušavanja odnosa. Smailagiću, Anđušiću i Trifunoviću su istekli ugovori.

Ipak, na kraju dana, treba gledati u budućnost. U ovom momentu, čini se kao da crno-beli nemaju jasan pravac velike rekonstrukcije u koju neminovno mora da se uđe. Svakako da je potpis reprezentativca Srbije Vanje Marinkovića važan početni korak, ali istovremeno, treba imati na umu da vreme odmiče i veliki broj igrača i klubova na evropskom tržištu već uveliko ugovara međusobnu saradnju.

U tom smislu, teško je predvideti u kom smeru i pravcu Željko Obradović i Partizan idu po pitanju sklapanja tima za sledeću sezonu. Ponovna izgradnja i domaćeg i stranog jezgra jednog evroligaškog tima zahteva ogroman napor, kako stručnog štaba tako i uprave kluba, a u pitanju je proces koji je veoma vremenski osetljiv i treba ga sprovesti na izuzetno kompetetivnom evropskom tržištu - što nije ni malo lako.

Ovog leta crno-bele zasigurno očekuje obaveza, ali i prilika za jedan jak katarzičan proces, koji bi klub i navijače ponovo poveo u pozitivnom smeru.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Neizbežan sudar

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati