Košarka

[ Izvor: Novaekonomija.rs ]

08. 03. 2024. 06:08 3

KSS dobio još milion evra iz budžeta za "redovan rad"

Кošarkaškom savezu Srbije prebačeno je još 118 miliona dinara iz tekuće budžetske rezerve, kao finansijsku pomoć neophodnu za "redovan rad" te organizacije.

Ovih 118 miliona dinara su u budžetu za 2024. godinu prvobitno bili raspoređeni za novčane kazne i penali po rešenju sudova. Međutim, sada se novac sa te stavke preusmerava u tekuću buduđetsku rezervu, a odatle Generalnom sekretarijatu Vlade na ime dotacije KSS-u radi obezbeđivanja finansijske pomoći potrebne za redovan rad, piše Nova ekonomija.

Košarkaški savez je redovni dobitnik novca iz tekuće budžetske rezerve, u novembru je iz rezerve dobio 462 miliona dinara, početkom 2023. godine 88,5 miliona dinara dok je u 2022. godini taj savez iz tekuće budžetske rezerve dobio najmanje 256 miliona dinara.

KSS ove dotacije dobija preko Generalnog sekretarijata Vlade, odnosno stavke "dotacije nevladinim organizacijama". Za dotacije nevladnim organizacijama u okviru Generalnog sekretarijata Vlade u budžetu za ovu godinu je predivđeno samo 21,1 milion dinara.

Fiskalni savet je u svojim izveštajima ukazivao na negativnu praksu da se sredstva za Generalni sekretarijat Vlade, nakon donošenja Zakona o budžetu, višestruko i netransparentno dopunjuju, bilo rebalansom, bilo putem tekuće budžetske rezerve i da se to ponavlja iz godine u godinu.

U oceni rebalansa budžeta za 2023, Fiskalni savet je ukazao na višegodišnju praksu da se na toj poziciji prvobitnim budžetom planira simboličan iznos, koji se zatim u toku godine, van redovne budžetske procedure, diskreciono dopunjuje preko tekuće budžetske rezerve - obično za ukupno dve do tri milijarde dinara.

- Na ovaj način se u proteklim godinama finansirao čitav niz različitih mera i aktivnosti, mimo izdvajanja koja se već realizuju kroz redovne resorne politike. Tako su putem ovog kanala i tokom 2023. godine, baš kao i u ranijim godinama, sredstva od Generalnog sekretarijata dobile organizacije poput Fudbalskog saveza Srbije, SPC za izgradnju Hrama Svetog Save, Кošarkaškog saveza Srbije - naveo je Fiskalni savet.

Tekuća budžetska rezerva je deo planiranih prihoda u budžetu koji se ne raspoređuje unapred.

Sredstva tekuće budžetske rezerve koriste se za neplanirane svrhe ili za svrhe koje su bile planirane, ali za koje se u toku godine pokaže da nije bilo dovoljno sredstava.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati