Košarka

[ Izvor: Danas ]

01. 11. 2023. 08:02 7

Zvezda za pola decenije promenila DESET trenera

Na jednu stvar svake godine u košarkaškom klubu Crvena zvezda možete da se kladite - trener koji započne sezonu neće je završiti.

Janis Sferopulos je jubilarni deseti trener crveno-belih u poslednjih pola decenije. Ako je verovati statistici, on će najverovatnije dočekati kraj tekuće sezone (bez obzira na rezultate), ali teško da će dogurati dalje od jeseni 2024. godine.

Zvezda je u prethodnih nedelju dana izgubila dva večita derbija protiv Partizana (jedan u Evroligi, drugi u ABA ligi), ali teško da će iko prst krivice uprti ka grčkom strategu koji je uoči najvažnijih utakmica imao samo jednu proveru, protiv FMP-a. Drugo je pitanje ko i zašto menja trenera samo nedelju dana uoči dva vezana okršaja protiv večitog rivala, piše Danas.

Košarkaška logika je nalagala da su derbiji protiv crno-belih ti koji je trebalo da odrede dalju sudbinu Duška Ivanovića na klupi Zvezde, ali na Malom Kalemegdanu ona izgleda nije uvek bila presudna za krupne rezove.

Trend tretiranja trenera za jednokratnu (sezonsku) upotrebu započet je na Malom Kalemegdanu još u prvoj deceniji ovog milenijuma. Tada je glavni razlog verovatno ležao u dominaciji Partizana, pa je trenerska vrteška bila posledica toga što niko nije uspevao da parira Dušku Vujoševiću.

Kratoktrajni trenerski staž nastavljen je kao praksa i posle 2011. godine, u eri Nebojše Čovića, iako su crveno-beli uspeli uspeli da zaustave dominaciju Partizana u regionalnoj košarci.

Jedini kome je dato vreme da svoje ideje do kraja sprovede u delo bio je Dejan Radonjić, za koga upućeni tvrde da je, za razliku od ostalih stručnjaka, imao "žicu" za Nebojšu Čovića, odnosno da je u odnosima s njim umeo da zateže i popušta vezu tako da ne pukne.

Iako je u dva mandata (2012-2017, 2020-2022) osvojio pet ABA liga i po tome se izjednačio sa do tada neprikosnovenim Duškom Vujoševićem, na kraju je i sa njim verovatno trajno raskinuta mogućnost saradnje, barem dok ne dođe do promena u vrhu kluba.

Prvi put je iz Zvezde otišao nezadovoljan kašnjenjem u isplatama igračima, za šta je dobio "packu" da "ne sme kao trener da priča o finansijama kluba".

Drugi mandat završio je u leto 2022. tako što je preko noći "pobegao" iz kluba, odbivši da produži ugovor. Trofejni strateg je nezvanično zahtevao ne samo višu platu, koja je inače već bila (pre)visoka u odnosu na ostale trenere koje je Zvezda izmenjala, već i veću slobodu u odabiru igrača i celokupnom rukovođenju - na šta predsednik kluba nije želeo da pristane.

Očekivanje da će trofeji biti dovoljna zaleđina u zahtevima pred "alfom i omegom" kluba očigledno su bili zabluda - i Radonjić je odlučio da "digne sidro" bez pozdrava. Pale su tada, čak i u javnosti, teške reči kako je crnogorski stručnjak izdao Zvezdu, zbog čega se navijači i danas pitaju da li je njegov eventualni treći povratak (ne)moguća misija.

- Kada uđete u varijantu kulta ličnosti, to ne valja. Mi smo svi prolazni u Crvenoj zvezdi, bila je i pre nas, biće je i posle - objasnio je tada Čović razloge raskida saradnje sa Radonjićem.

"Zli jezici" tvrdili su da je jedan od razloga razlaza i taj što je trofejni stručnjak pretio da postane popularniji od predsednika kluba, mada ne i uticajniji.

Međutim, "zli jezici" su tvrdili i da Nebojša Čović nikada neće dovesti stranca na klupu Zvezde zato što sa njime ne može da "upravlja" kao sa lokalnim stratezima - što davanje šanse Janisu Sferopulosu u praksi demantuje. Jedino što ostaje da se vidi da li će Sferopulos, kao i mnoga druga velika domaća imena, poput Dragana Šakote, Saše Obradovića ili Duška Ivanovića biti trener za jednokratnu ili ipak dužu upotrebu. Na to će sigurno uticati i rezultati za koje neće imati mnogo vremena da napravi, a sa ekipom koju nije on selektirao.

Spisak trenera Crvene zvezde

2017/18. Dušan Alimpijević
2017/18. Milenko Topić
2018/19 – 2019/20. Milan Tomić
2019/20. Andrija Gavrilović
2019/20. Dragan Šakota
2020/21. Saša Obradović
2020/21 – 2021/22. Dejan Radonjić
2022/23. Vladimir Jovanović
2022/23 – 2023/24. Duško Ivanović
2023/24. Janis Sferopulos

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati