Košarka

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

20. 05. 2022. 09:28 3

Sve veće šanse da ABA liga ima 2 kluba u Evroligi

Ne kaže se tek tako da "dok jednom ne smrkne, drugom ne svane". Izbacivanje ruskih klubova i izvesno produžavanje sankcija na period po startu naredne sezone sve više otvara vrata mogućnosti da ABA liga konačno ponovo ima dva učesnika u elitnom takmičenju!

Takvu informaciju donosi poznati turski novinar Ismail Šenol, koji je u ime televizijske kuće BeIN Sports bio gost radnog doručka vlasnika prava na prenose utakmica Evrolige. On je na društvenim mrežama podelio nekoliko bitnih stavki, odnosno misli prvog čoveka Evrolige Đordija Bertomeua u kojima je jasna poruka da "postoje kandidati iz Španije, Turske i ABA lige" za specijalnu pozivnicu u takmičarskoj 2022/23!

Iako Bertomeu nije hteo precizno o imenima klubova iz Španije i ABA lige, pretpostavka je da su to Valensija, odnosno klub koji ne osvoji titulu u regionalnom takmičenju. Iz Turske je to Bursa, međutim kako je Bertomeu istakao da će minimalni budžet za učešće biti 7.000.000 evra, nije realno da finalista Evrokupa bude čak ni na donjoj granici zahteva s obzirom na pad vrednosti turske lire. Konkretno, 7.000.000 evra je 120.000.000 turskih lira.

ABA liga već ima jednu specijalnu pozivnicu rezervisanu za šampiona koju dobija po prioritetu s obzirom na to da nijedan klub iz regiona nema višegodišnji ugovor, što znači da bi bila dodeljena još jedna budući da ruskih klubova najverovatnije neće biti u takmičenju. Moskovski CSKA je nedavno poslao pismo ostalim suvlasnicima Evrolige sa jasnom namerom da se vrati u ligu, ali o tome će se odlučivati možda već na sledećem sastanku.

Odlazeći direktor Evrolige takođe je govorio i o Evrokupu. Bez obzira na brojne zamerke, drugo po kvalitetu takmičenje neće menjati sistem i igraće se po istom modelu i u sezoni 2022/23. Minimalni budžet za učešće biće 2.500.000 evra. Takođe se pominje i mogući sledeći organizator završnog turnira. Turska je jedna od mogućih destinacija, tačnije Istanbul i favorit bi u tom slučaju bila dvorana Sinan Erdem.

Zanimljiva ideja je da se fajnal-for organizuje na fudbalskom stadionu! Tu poruku poslao je Bertomeu sa željom da se Evroliga igra u domu Real Madrida, na renoviranom stadionu "Santjago Bernabeu". Navodno je čak postojala priča da domaćin bude Amsterdam na "Johan Krojf Areni", ali se nije daleko odmaklo u realizaciji.

Malo i o finansijama. Ono što je posebno iznenadilo jeste informacija da je prosečni budžet klubova u Evroligi 24.000.000 evra! Udeo takmičenja kroz nagrade je svega 13 odsto i cilj je da se isti poveća značajno u budućnosti. Jedan od glavnih ciljeva biće uređenje pravila o "seleri kepu", gde će klubovi na plate moći da troše najviše 65 odsto od ukupnog budžeta. Bertomeu je tokom radnog doručka poručio da "neki klubovi na plate daju 150 odsto budžeta" i cilj je da se to ubrzo promeni.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati