Košarka

[ Izvor: Mediji ]

14. 04. 2022. 15:52 2

Francuski ambasador odlikovao Natašu Kovačević

Nacionalni orden Francuske za zasluge uručen je košarkašici Nataši Kovačević Stojaković u francuskoj ambasadi.

- Gospođo Nataša Kovačević Stojaković, zbog vašeg izuzetnog životnog puta i doprinosa francusko-srpskom prijateljstvu srećan sam i čast mi je što ću vam predati ovo visoko odlikovanje. U ime predsednika Republike proglašavam vas vitezom Nacionalnog reda za zasluge - rekao je ambasador Francuske Pjer Košar.

On je istakao da Kovačević Stojaković predstavlja mladu generaciju Srbije i da je njen životni put inspiracija za sve koji je prate. Podsetio je na nesreću zbog koje Kovačević Stojaković koristi protezu za nogu i rekao da je vrlo brzo posle toga "pokušala nemoguće – da se vrati na teren kao profesionalna košarkašica i takmiči se sa ostalim igračima".

- Zahvaljujući vežbama i izdržljivosti, uz podršku trenera ženske ekipe Cevene zvezde, postali ste prva košarkašica na svetu sa protezom u profesionalnoj košarci - rekao je Košar.

Ukazao je i da je po okončanju karijere 2016. osnovala fondaciju koja prati mlade sportiste sa poteškoćama, promoviše njihova prava i prava žena u sportu ili pruža pomoć sportistima koji su se odlučili za promenu karijere. Kako je rekao, ona je ambasadorka francusko-srpskog prijateljstva koje živi već vekovima i prevazilazi najteža iskušenja zahvaljujući osobama kakva je i ona, koje ga održavaju svojim primerom, angažovanjem i odanošću.

Kovačević Stojaković je naglasila da ovo priznanje oslikava i razigranost francusko-srpskog prijateljstva i bliskost dva naroda, koji će se nesmetano razvijati i u budućnosti. Ona je rekla da orden posmatra idealistički - "viteški kodeksi ponekad zaboravljeni u moru površnosti danas imaju veću vrednost nego ikad" i poručila da u svetskim krizama solidarnost, saosećanje i prijateljstvo postaju važniji.

Kako je rekla, bez košarkaških saveza Srbije i Francuske njen "povratak na parket i profesionalno vraćanje košarci" ne bi bio moguć.

- Postoji nešto neverovatno u relaciji Beograd-Pariz. Uverena sam da me je upravo osobina koju delimo, a koju Srbi zovu inat, a Francuzi depit i inspirisala da sama odlučim kako će se i kada moj košarkaški put završiti - poručila je Kovačević Stojaković.

Ona je rekla da retko koji narodi mogu da se pohvale tako dubokom zajedničkom istorijom poput Srbije i Francuske.

- Naša je dužnost da se zajednički podsećamo na naše veze, jer bez suštinskog poznavanja istorije nema svetle budućnosti - kazala je Kovačević Stojaković.

Orden je 1963. ustanovio Šarl de Gol i jedan je od dva francuska nacionalna ordena.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati