Košarka

Direktno.rs

09. 06. 2021. 13:22 3

ISTORIJA Srbija prva koja ima MVP-a i u Evroligi i u NBA!

Najkorisniji igrač regularnog dela sezone u NBA je Somborac Nikola Jokić, a MVP regularnog dela sezone u Evroligi je Vasilije Micić. Prvi put u istoriji otkad se dodeljuju obe nagrade dogodilo se da jedna država ima osvajača obe prestižne individualne nagrade. A koliko je zapravo Srbija ove sezone dominantna, svedoči to što je za najkorisnijeg igrača prvog dela Evrokupa proglašen Miloš Teodosić!

Time je samo još jednom, po ko zna koji put, potvrđeno da Srbiju sa pravom nazivaju zemljom košarke, što je sada samo "dokumentovano" laskavim priznanjima.

Da podsetimo, Nikola Jokić je noćas proglašen za MVP-a NBA lige, kada se prema broju glasova našao ispred Džoela Embila (Filadelfija) i Stefa Karija (Golden Stejt) i tako je postao tek treći Evropljanin koji je došao do nagrade najboljeg u najjačoj ligi na svetu.

Inače, jedini Amerikanac koji je osvajao laskavo priznanje u Evroligi otkad se ono dodeljuje (sezona 2004/2005.) bio je bek izraelskog Makabija Entoni Parker. Sjajni šuter je bio MVP EL 2005. i 2006. godine, ali u te dve sezone Amerikanac nije osvajao MVP nagradu u NBA, već je trofej Morisa Podolofa dobio Kanađanin Stiv Neš.

Najkorisniji igrač Evrolige dolazio je još iz Grčke (Teo Papalukas, Dimitris Dijamantidis, Vasilis Spanulis), Litvanije (Raminas Šiškauskas), Španije (Huan Karlos Navaro, Serhio Rodriges, Serhio Ljulj), Francuske (Nando de Kolo), Slovenije (Luka Dončić) i Češke (Jan Veseli). Iz Srbije su laureati bili još Miloš Teodosić i Nemanja Bjelica.

Jedini stranci koji su osvajali nagradu MVP NBA bili su, pored spomenutog Neša, Dirk Novicki (2007. godine) i Janis Adetokumbo (2019. i 2020. godine). Hakim Olajdžuvon je bio MVP 1994. godine - sjajni centar rođen je u Nigeriji, ali je tokom karijere nastupao za reprezentaciju SAD. Sličan je slučaj i sa Timom Dankanom - slavni košarkaš rodom je sa Devičanskih Ostrva, a branio je boje SAD.

Treba naglasiti da je najkorisniji igrač Evrokupa takođe srpski reprezentativac - 34-godišnji Valjevac Miloš Teodosić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati