Košarka

[ Izvor: Mediji ]

27. 02. 2021. 19:31 3

Partizan pao u Zadru

Košarkaši Partizana danas su na gostovanju posle velike drame i jednog produžetka izgubili od ekipe Zadra u 19. kolu ABA lige rezultatom 96:94 (19:17, 22:20, 20:18, 22:28, 13:11).

Ovo je 11 poraz Partizana u regionalnom takmičenju, pa crno-belima ostaju samo male, teoretske šanse da se domognu plej-ofa ABA lige.

U prethodnom duelu srpskog i hrvatskog kluba trijumfovali su crno-beli rezultatom 78:63. Partizan u lošijoj formi dočekuje ovaj meč jer je u prethodnih pet utakmica ostvario dve pobede i tri poraza, dok je Zadar upisao tri pobede zaredom, posle poraza i trijumfa. Hrvatska ekipa ima skor od pet pobeda i devet poraza, dok crno-beli imaju sedam trijumfa i 10 neuspeha.

Dizao se Partizan dva puta iz nokdauna i dvocifrenog minusa, uspeo i da obezbedi produžetak zahvaljujući hladnokrvnosti Ognjena Jaramaza i pravovremenoj reakciji Džoša Perkinsa, a kada se činilo da bi hitac srpskog reprezentativca za dodatnih pet minuta mogao da ubrizga onu neophodnu dozu samopouzdanja, sve je palo u vodu. Gosti iz Beograda nikako nisu mogli da uhvate pravi korak i uhvate juriš vredan brejka pred gostovanje Trentu u sredu.
Posle 90:90 koje je trojkom na minut i po do isteka produžetka doneo Uroš Trifunović, Partizan je ostao bez energije i koncentracije. Dominik Mavra potvrdio je dobru igru važnim pogotkom, a kada Trifunovićev pokušaj sa iste pozicije nije prošao, Jan Palokaj je to brzo kaznio i za tačno 24 sekunde Zadar je vezao četiri ključna poena. Ni sledeća akcija Partizana nije se završila pogotkom. Rašon Tomas, koji je od starta poslednje četvrtine igrao preko svih granica mogućnosti, ostao je kratak na šutu za tri, a u sledećem napadu Zadra mladi Nikola Radovanović skrivio je faul nad Mavrom za dva penala.

Uz 56 sekundi do kraja, domaćin je vodio s velikih šest poena razlike (96:90). Radovanović je uspeo da se iskupi za faul svojim prvim košem u ABA ligi i to s distance, pa je na 12 sekundi do kraja sve i dalje bilo neizvesno. Još je veća drama nastala kada je Domagoj Vuković promašio dva slobodna bacanja uz nešto više od sekund na satu. Loptu je pokupio Nemanja Dangubić, koga je faulirao Palokaj, a posle prvog pogotka sa slobodnjih bacanja drugi je namerno promašio u nadi da će se nešto pozitivno desiti. Ali, nije...
Partizan je ovaj susret odigrao bez četvorice prvotimaca, tačnije povređenih Novice Veličkovića, Erika Mike, Markusa Pejdža i Vila Mozlija, što je ozbiljno poremetilo koncepciju treneru Filipovskom. Tomas je morao najviše vremena da provodi kao "lažna" petica, Rade Zagorac je pokrivao mesto visokog krila, ali je utakmicu završio već u finišu treće četvrtine pošto je povredio vrat kada mu je direktno na glavu pao Džastin Karter posle realizacije. Još se ne zna koliko je ozbiljna povreda nekadašnjeg kapitena Mege, ali se na televizijskom snimku videlo da mu se dugo ukazivala pomoć sa strane.

Gubio je Partizan skoro tri pune četvrtine bez prestanka, imao 12 poena minusa u trećoj i 10 na startu poslednje deonice, ali je onda sve stalo u nešto više od četiri minuta do oglašavanja sirene! Posle nove, pete trojke Perkinsa crno-beli su uspeli da stignu do 75:75 i od tog momenta imali smo potpuno otvoren susret... Bezmalo dva minuta ređali su se promašaji na obe strane, pre nego što je Mavra bukvalno ni iz čega kopljem sa osam metara probušio koš rivala, trenutak pre nego što se oglasila sirena za istek napada. Bio je to potez očajnika, ali je ozbiljno pogurao Zadar ka pobedi. Na dva i po minuta do kraja Filipovski je uzeo tajm-aut, sa ciljem da nacrta sledeći napad, ali je plan da se opet proigra Tomas propao. Tačnije, Partizanov krilni centar je tvrdo nabacio loptu na obruč posle dobro izgrađene situacije...
To je dalo Zadru šansu da ponovo uhvati ozbiljniju prednost i to je učinio preko Kartera. Opet trojka, opet sa osam metara. Ali, ista je anulirana samo nekoliko sekundi kasnije posle odličnog šuta Jaramaza. Zadar je na minut i po do isteka vremena imao 81:78 u svojim rukama, ali je onda pogubio konce. Posle lošeg šuta Kartera Perkins je razigrao Trifunovića, pa je rezultat na ulazu u poslednji minut glasio 81:80.

Umesto da iskoristi promašaj Palokaja, Perkins je u sledećem napadu uspeo da proda loptu posle greške u koracima, a zagrebački bek nije ispustio drugu šansu da vrati Zadru tri poena više (83:80). Uz 30 sekundi na satu, Filipovski je uzeo još jedan tajm-aut i imao sreću što je Jaramaz bio naoštren do zuba, a Perkins bio na pravom mestu. Na Trifunovićev promašaj s distance Perkins je pokupio ofanzivni skok usred reketa i vratio loptu nazad do Jaramaza koji vodi meč u produžetak. Imao je domaćin sekund i po da eventualno reši meč i ranije, ali Mavrina duboka lopta ka Vukoviću nije prošla jer je Tomas ostao priseban da spreči nepovoljan rasplet za Partizan. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati