Košarka

Sašo Ilijoski

20. 01. 2021. 13:26 5

Francuska Nataši Kovačević dodelila orden Legije časti

Nataša Kovačević, nekadašnja košarkaška reprezentativka, odlikovana je od strane Francuske najvišim priznanjem - oredenom Legije časti.

Ambasador Republike Francuske u Republici Srbiji, Žan Luj Falkoni je 11. januara 2021. godine poslao pismo bivšoj srpskoj košarkašici Nataši Kovačević u kome je obavestio da joj je po odluci predsednika Francuske Emanuela Makrona dodeljeno odlikovanje Viteza ordena Legije časti Republike Francuske.

- Čast mi je da objavim da Vas je na predlog ambasade, predsednik Francuske republike ukazom od 20. novembra imenovao vitezom Nacionalnog reda za zasluge - stoji na početku pisma Nataši koje je uputio ambasador Falkoni. - Dozvolite mi da Vam, sa svoje strane, iskreno čestitam na visokom priznanju koje svedoči o priznanju Francuske za vašu sportsku posvećenost na visokom niovu, uprkos nedaćama koje ste imali, kao i za Vaše akcije u podršci mladim ljudima, sportistima u teškoćama. Štaviše, vaša karijera je upečatljiva ilustracija francusko-srpskih odnosa na sportskom polju, koju čine solidarnost, uzajamna pomoć i uzajamno priznanje.

Nataša Kovačević (26) je poslednjih godina kroz Fondaciju pomagala sportiste, njena veza sa Francuskom traje bukvalno od tragične saobraćajne nesreće 7. septembra 2013. godine kada je kao članica Đera u saobraćajnoj nesreći prilikom prevrtanja klupskog autobusa, dožvela tešku povredu a lekari su morali da joj amputiraju nogu. Srpskom košarkaškom savezu koji je pomagao u oporavku tada je priskočio u pomoć i KS Francuske prevashodno na predlog Gorana Radonjića, direktora za međunarodne odnose u KS Francuske.

Pomogli su Nataši da dobije protezu, da se nakratko vrati na teren, a Francuska i stečena prijateljstva, kako je sama bivša košarkašica rekla, "opasno su joj se umešale u život". Nataša je uspela da realizuje ideju i da 2018. godine Anri Hela, Francuz koji je bio sleektor prve reprezentacije Jugoslavije na SP 1950. dobije spomenik na Kalemegdanu u Beogradu. Uz to je kroz Fondaciju pomogla sportistima koji su imali zdravstvenih problema.

Kad epidemiološki uslovi to budu omogućili, Nataša Kovačević će u ambasadi Francuske u Beogradu i zvanično u tradicionalnoj ceremoniji dobiti ovo najviše priznanje Republike Francuske.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati