Košarka

[ Izvor: Beta ]

13. 01. 2021. 14:15 3

ZBOGOM BORO Borivoje Cenić preminuo u 91. godini

Čuveni trener Borivoje Bora Cenić preminuo je danas u Beogradu u 91. godini, saopšteno je iz Udruženja košarkaških trenera Srbije.

- Bora je kao što smo ga svi znali neumorni radnik već više od šest decencija i prvo lice koje je svako mogao da ugleda kada uđe u Košarkaški savez. Postao je košarkaški trener sa 19 godina a kao glavni trener bio je četvorostruki prvak Jugoslavije u ženskoj ligi, prvi trener Dušana Dude Ivkovića dok su čuveni seminari Trenerski dani dobili ime po njemu. Za sobom je ostavio mnogo prijatelja iz košarkaškog sveta i tužni smo što se danas opraštamo od njega, ali mu dugujemo jedno veliko hvala za sve što je napravio i ostavio u košarkaško nasleđe Srbije - saopštili su iz Udruženja košarkaških trenera Srbije.

Cenić je igračku karijeru počeo u Železničaru 1947. godine, zatim je igrao u Radničkom dve godine i ujedno trenirao mlađe kategorije, da bi se posle sezone u BASK-u 1951. godine vratio na Crveni Krst. Sa juniorima je osvojio državno srebro 1959. godine, zatim je prešao u podmladak Crvene zvezde, da bi 1962. godine preuzima kormilo seniorki Radničkog, sa kojima je četiri puta osvajao prvenstvo Jugoslavije (1964, 1965, 1966. i 1968).

Uporedo sa tim, kao prvi trener ženske seniorske reprezentacije SFRJ, osvojio je istorijsko prvo odličje, srebro na EP na Siciliji (1968.) i zapažene rezultate na ostalim EP i Balkanijadama. Vodio je muški tim OKK Beograd i u isto vreme najbolje juniorke Jugoslavije, a potom slede sezone u kraljevačkoj Slogi, grčkoj Patri, Kuvajtu, Jagodini, angažman u školi košarke Zvezdara i u OKK Beograd.

Od 1995. do 2000. godine u Košarkaškom savezu Jugoslavije imao je funkciju direktora mlađih selekcija, a od 2000. godine bio je stručni saradnik brojnih košarkaških kampova. Dobitnik je nagrade za životno delo Udruženja košarkaških trenera Srbije, nagrade Sportskog saveza Beograda i Srebrne lopte KS S. Njegovo ime nosi i košarkaški seminar UKTS -a "Trenerski dani" namenjem trenerima mlađih kategorija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati